Vystoupení Velké Británie z Evropské unie žádná tragédie nebude


22. 06. 2016  00:48     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Případné vystoupení Velké Británie z Evropské unie by neznamenalo žádné černé zítřky, pokles světové ekonomiky, snížení životní úrovně, konec Evropské unie a podobné černé prognózy, kterými nás zásobují politici zejména z vedení Evropské unie. ČTĚTE DÁLE!

Vystoupení Velké Británie z Evropské unie žádná tragédie nebude




Ekonomika Velké Británie je natolik velká a dynamická a už nyní je poměrně samostatná, že by vystoupení z EU nemělo na tuto ekonomiku žádný výrazný vliv. Ano, mohou působit krátkodobé nevýhody a problémy typu poklesu hodnoty libry, nebo pokles akcií na burzách v Londýně. To však nejsou následky Brexitu, ale spíše nejistoty a snahy spekulovat na burzách s touto nejistotou. Na vývoj průmyslu, služeb, mezd apod. by vystoupení z EU žádný vliv nemělo.

Velké Británie odejde z EU, volný trh zůstane

I přes vystoupení Velké Británie z EU zůstane zcela určitě zachován jednotný trh EU a Velké Británie, stejně jako je tomu v případě Švýcarska či Norska. Naopak bude moci Velká Británie využívat svobody rozhodování a zcela jistě přistoupí ke zřízení jednotného bezcelního prostoru s USA, což jí přinese další obchodní a ekonomické impulsy.

Velká Británie si také bude moci nově zcela svobodně regulovat příliv imigrantů a jejich začleňování, stejně jako rozhodnout o výši a rozsahu sociálního zabezpečení pro tyto imigranty.

Velké Británii se po vystoupení otevřou další možnosti

V zásadě se vystoupením z EU může Velká Británie zbavit zátěže a vlivu Evropské komise, na druhou stranu ztratí zase vliv na směřování EU a rozhodování o ní. Vliv Velké Británie však neutrpí. Jak Německo, tak Francie či další země nebudou Velkou Británii vylučovat z jednání a naopak jí budou do všech  významných rozhodnutí zapojovat. Ve vztahu k USA se navíc stane Velká Británie mnohem cennějším a významnějším partnerem, protože už nebude svázána smlouvami s EU a bude ve vztahu ke svému dávnému spojenci vystupovat zcela svobodně a samostatně.

Strašení, z ekonomický dopadů vystoupení Velké Británie z Evropské unie, tak nejsou určitě na místě a jen nás může mrzet, že se do této debaty či strašení zapojují i významní ekonomové.

Brexit může být začátkem pozitivní změny Evropské unie

Odchod Velké Británie z Evropské unie nemusí být jen ztráta a počátek konce EU jak se nám snaží politici či ekonomové tvrdit. Může to být naopak příležitost. Vystoupení takto velké země z EU ukáže vedení EU a Evropské komisy vztyčený prst a upozorní je na to, že by měly mnohem méně zasahovat do pravomocí národních států. EK bude vědět, že pokud bude tlačit na pilu a nastolovat kontroverzní otázky, na nichž není v EU shoda, typu kvót pro rozdělování uprchlíků, může zavinit odchody dalších zemí z Evropské unie, což by teprve byl začátek konce. Určitě není v zájmu Německa či Francie jako vůdčích členů EU, aby ztratily vliv tím, že začnou z EU odcházet další členové, proto dojde i ke zreálnění a zlidštění vedení EU. Odchod Velké Británie tak může být prvním krokem ke změnám, které si EU jistě zaslouží.

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Vystoupení Velké Británie z Evropské unie žádná tragédie nebude

Diskutovat (0)