Výzkum:
lidé jsou opatrnější na své výdaje


17. 01. 2012  12:03     Šárka Chomoutová     komentáře (0)

Výzkum LBBW Bank z listopadu 2011 ukázal jednak spokojenost lidí se svou stávající bankou a neochotu ji měnit a zároveň ukázal zvyšující se finanční zodpovědnost respondentů a opatrnost díky poučení z předchozí ekonomické krize a v souvislosti s hrozbou další. Zajímavé jsou v této souvislosti výsledky zátěžových testů Evropského bankovního úřadu z prosince 2011. Ty ukázaly, že LBBW splňuje požadovanou přísnější míru kapitálové přiměřenosti, což je velmi pozitivní zpráva. Řada zahraničních bankovních společností vlastnící české banky této hranice ale zatím nedosahuje.





Výzkum, který pro LBBW Bank provedla společnost OMD, probíhal koncem listopadu 2011 na reprezentativním vzorku 537 respondentů z řad široké veřejnosti. „Poučení z nedávné světové ekonomické krize a recese, aktuální nestabilní situace ve světové ekonomice a především v Eurozóně, finanční krize zemí PIIGS (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko, Španělsko) v čele s Řeckem, hrozba možné další ekonomické krize a obavy z dopadů aktuálních i připravovaných reforem a úsporných opatření vlády vede respondenty k větší opatrnosti při nakládání s finančními prostředky,“ komentovala průzkum Martina Lambert, ředitelka marketingu a komunikace LBBW Bank.

 .

Přibližně 49 % respondentů si proto vytváří finanční rezervy ať již ve formě spoření, investic apod., a 21 % tvorbu finančních rezerv reálně zvažuje. Při volbě způsobů zabezpečení svých finančních prostředků by je lidé nejčastěji rozdělili do různých společností (36 %), vytvořili by si dostatečně vysokou rezervu (např. v hodnotě tříměsíčních průměrných výdajů domácnosti) (27 %) a snažili by se poučit, informovat a dohledat veškeré dostupné informace na internetu (32 %). Opatrnost a nutnost informovanosti potvrzují i výsledky zátěžových testů evropských bank, které Evropský bankovní úřad (EBA) provedl ke konci třetího čtvrtletí loňského roku a které zveřejnil v prosinci 2011. Kapitálová přiměřenost evropských bank musí být zvýšena do června 2012 na 9 % a výsledky zátěžových testů ukázaly, že řada zahraničních společností, které vlastní české banky, navýšenou hranici kapitálové přiměřenosti zatím nesplňuje.

Čtvrtina respondentů výzkumu LBBW Bank uvedla, že by se při zajištění svých finančních prostředků soustředila spíše na jistotu vkladu než na výnos. Vhodné jsou tak pro ně termínované vklady či spořící účty. Zejména ty se těšily a těší vysoké oblibě pro svou jednoduchost, dostupnost a obvykle přiměřené zhodnocení vložených prostředků. Další alternativou pro konzervativní klienty jsou bezpečné investice obvykle reprezentované dluhopisy. Ovšem díky zhoršené makroekonomické situaci je současná výnosnost těch opravdu bezpečných velmi nízká a je srovnatelná s výnosy některých spořicích účtů. Současná situace tedy nutí i konzervativní investory uvažovat o dalších alternativách, které trh aktuálně nabízí, například investice do komodit či některých akcií. Zejména některé dividendově silné tituly se stávají i pro konzervativní klienty alternativou.

 .

Informace o průzkumu mezi širokou veřejností:

  • 7. vlna kontinuálního výzkumu LBBW Bank CZ a.s.
  • Sběr dat ve dnech: 22. – 27. 11 2011
  • Počet respondentů: 537
  • Cílová skupina: muži, ženy, 25 – 60 věk, čistý příjem na domácnost 30 000 Kč +
  • Metoda: on-line, CAWI, metoda Snapshots
  • Průzkum pro banku provedl: agentura OMD


Výzkum: lidé jsou opatrnější na své výdaje

Diskutovat (0)