Výzva lepší finanční gramotnosti – sjednoťme terminologii ve finančnictví!


06. 12. 2011  01:23     ar     komentáře (0)

Jako jeden ze závěrů konference Jak správně finančně vzdělávat dospělé, který pořádala Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta financí a účetnictví, 25. listopadu 2011 pod záštitou Ministerstva financí ČR, byl formulován požadavek na sjednocení terminologie používané finančními institucemi.





Na akci, jejíž partnery byla i Česká národní banka či nadace Citi Foundation a které se zúčastnil i zástupce serveru BankovníPoplatky.com Patrik Nacher, se diskutovalo o úspěších a výzvách současných projektů na zvýšení finančního povědomí mezi uživateli finančních služeb v České republice. Projektů na zvyšování finanční gramotnosti sice existuje v současnosti hned několikero, ale jejich účinnost stále není taková, jak si organizátoři představují.

.

HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK 2011

.

Jako jednu z největších výzev projektů o finanční gramotnosti lze bezesporu označit tažení za zlepšením orientace v ekonomických a finančních termínech. „Právě složitost terminologie je tím, co mnohdy hned v úvodu působí pro uživatele finančních služeb jako kotva. I když se člověk třeba snaží přečíst obchodní podmínky, smlouvu o produktu, či studovat sazebníky, složitá terminologie mu hází klacky pod nohy,“ komentuje problematiku Patrik Nacher, provozovatel serveru bankovniPoplatky.com.

O průměrné, resp. podprůměrné orientaci v základních finančních produktech není třeba pochybovat, dokládají to četné průzkumy. Řada lidí třeba vůbec nerozlišuje mezi kreditní kartou a debetní kartou. Zatímco debetní karta je ta, pomocí které čerpáte reálně vlastněné peníze z vašeho běžného účtu, kreditní karta je úvěrový produkt. Jakýmkoliv jejím použitím si půjčujete peníze od poskytovatele kreditní karty, a tyto prostředky mu musíte vrátit, po uplynutí bezúročného období spolu s příslušným úrokem. Kolik lidí již za tuto nevědomost zaplatilo? A bylo by to stejné, kdyby se jí jednotně říkalo úvěrová karta?

.

Podobné je to i s možností přečerpat běžný účet do minusu. To, že tuto zpoplatněnou službu naleznete v sazebnících označenou jako přečerpání, kontokorent nebo povolený debet, vám na orientaci ve financích jistě nepřidá. Příkladů však může být mnohem více, třeba zpoplatňování nedálných součástí jedné komplexní služby (např. poplatek za účetní položku platebního styku = poplatek za připsání + příplatek za clearing ČNB)...

.

Máte vlastní zkušenosti se zbytečnými komplikacemi ve finančním názvosloví? Budeme rádi, když nám o nich napíšete v diskusi pod článkem. Pomohou nám formulovat případné doporučení pro sjednocení terminologie…

Jako příklad možných změn uvádíme návrh na změnu pojmenování kreditní karty na úvěrovou kartu. Jaké jsou vaše podněty?



Výzva lepší finanční gramotnosti – sjednoťme terminologii ve finančnictví!

Diskutovat (0)