WSJ:
Ratingové agentury nevidí riziko státního bankrotu včas


16. 08. 2011  09:30     ČTK     komentáře (0)

Přední ratingové agentury většinou nedokážou efektivně předpovědět, že některý stát začíná mít tak vážné problémy, že by později mohl vyhlásit platební neschopnost. Ukazuje to analýza dat posledních 35 let, kterou zveřejnil ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Některé vlády v poslední době ratingové agentury kritizují za to, že jejich zemi snížily rating.





Nedávno snížila ratingová agentura Standard & Poor's hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států. Připravila je tak o prestižní "tříáčkový" rating, což se v minulosti ještě nestalo. Krok agentury ale podle listu jen zdůraznil podstatu toho, co se od ratingových agentur očekává: tedy pomáhat investorům posuzovat rizikovost emitentů.

.

Když ale přijde na státní, neboli svrchovaný dluh, ukazuje se, že rating, ať už ten nejvyšší AAA nebo podřadný na stupni C, většinou nenapoví, zda má před sebou určitá země finanční problémy.

.

Obzvlášť špatnou práci ratingové agentury podle WSJ odvedly v období 12 měsíců, které předcházely vyhlášení platební neschopnosti konkrétních států. Právě v té době ale investoři potřebují pomoc ratingových agentur nejvíce, podotýká list.

.

Z celkem 15 případů platební neschopnosti jednotlivých států, k nimž došlo od roku 1975 a které sledovala agentura Standard & Poor's, jich bylo hned 12 od stejné agentury ještě rok před vyhlášením platební neschopnosti hodnoceno investiční známkou na stupni B nebo vyšším. S&P přitom tvrdí, že pokud má státní dluh rating alespoň na stupni B, pravděpodobnost nesplacení během následujícího roku je v průměru pouze dvě procenta.

.

Jinými slovy, agentura Standard & Poor's v 80 procentech případů zásadně podcenila riziko vyhlášení státní platební neschopnosti. Podobné je to ale i s konkurenční agenturou Moody's Investors Service. Z celkem 13 vlád, jejichž finanční zdraví agentura posuzovala, mělo 11 z nich ještě rok před vyhlášením platební neschopnosti rating na stupni B a vyšším.



WSJ: Ratingové agentury nevidí riziko státního bankrotu včas

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16431189536

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více