Za cestu veřejnou dopravou zaplatíte v Karlovarském kraji pípnutím


26. 02. 2016  15:17          komentáře (0)

Cestující na Chebsku a Sokolovsku mohou od 29. února zaplatit za jízdu hromadnou dopravou bezkontaktní platební kartou. Tuto možnost pro ně zavedl autobusový dopravce Autobusy Karlovy Vary ve spolupráci s ČSOB, společností MasterCard a dodavatelem nových elektronických odbavovacích zařízení společností Mikroelektronika. 

Za cestu veřejnou dopravou zaplatíte v Karlovarském kraji pípnutím




Platit bankovní kartou lze na všech linkách MHD Cheb a MHD Sokolov, v průběhu března pak i na vybraných linkách v regionu nebo do Prahy a Plzně, a to jak za plné, tak poloviční jízdné. Aktuálně je terminály vybaveno 35 autobusů. Společnost Autobusy Karlovy Vary přináší svým cestujícím možnost platit bezkontaktní bankovní kartou ve veřejné dopravě jako první v Karlovarském kraji. 

„Od nové služby si slibujeme mimo jiné zjednodušení obsluhy a zrychlení odbavování cestujících. Řešení navíc cestujícím přináší mnohem větší komfort, už jen proto, že nemusí myslet na to, aby v peněžence měli hotovost," říká Zdeněk Suchan, výkonný ředitel společnosti Autobusy Karlovy Vary. Autobusy společnosti přepraví každý týden bezmála 170 tisíc cestujících. „Svou roli hraje také bezpečnost. Čím více cestujících bude platit bezhotovostně, tím více se omezí částka, kterou jsou naši řidiči nuceni vozit a strážit během přepravy,“ doplňuje Suchan. Platba za jízdenku bezkontaktní kartou doplní platbu hotově nebo pomocí předplacené Čipové karty AKV.

Přepravce zároveň doufá, že moderní a komfortnější způsob platby přiláká do autobusů více cestujících. Tím spíše, že Autobusy Karlovy Vary v budoucnu plánují i možnost dobíjet tímto způsobem dopravní kartu, a vyjít tak vstříc cestujícím, kteří upřednostňují předplacené jízdné.

Bezkontaktní placení se v dopravě rozmáhá stále rychleji. Podobný systém už funguje v řadě krajských měst i na vybraných meziměstských linkách. Technologické řešení z dílny ČSOB je připraveno na všechny způsoby odbavení, a to jak pro jednotlivé jízdné, tak pro časové kupony. „Po zkušenostech z Plzně, Liberce či Brna víme, že každé město má unikátní nároky na platební obslužnost. Vždy implementujeme řešení zohledňující specifika regionu,“ popisuje Jan Kubíček, manažer Rozvoje obchodu s třetími stranami ČSOB.

„Pro držitele karet MasterCard je zavedení akceptace bezkontaktního placení v dopravě klíčové. Každoročně se ptáme v průzkumech lidí, kde by chtěli platit bezkontaktně, a právě doprava nám v posledních letech vychází na špici tohoto žebříčku,“ dodává Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard pro ČR, SR a Rakousko, „je proto přirozené, že se snažíme vyjít lidem vstříc a nabídnout jim služby, o něž mají zájem.“

 „Bezkontaktní platby jsou dnes běžnou záležitostí, jsou rychlé a pohodlné, a proto velmi vítáme, že občané budou moci tuto technologii využívat přímo v prostředcích veřejné dopravy. Službu jistě ocení i turisté, kterým se tím cestování značně zjednoduší,“ říká Petr Navrátil, starosta města Chebu. Podobně se na technologickou novinku dívá i starosta města Sokolov Jan Picka: „Jsem rád, že cestujícím můžeme nabídnout kvalitnější služby. Autobusy využívá k přepravě mnoho našich občanů a věřím, že s bezkontaktními platbami ještě vzroste atraktivita tohoto způsobu dopravy.“

Cestující, kteří mají bezkontaktní bankovní kartu a nevlastní čipovou kartu dopravce, už nebudou muset mít připravené drobné – v Chebu 12 a v Sokolově 14 korun. Pro zakoupení jízdenky jen přiloží kartu k terminálu.

Bezkontaktní platby mohou cestující využít zatím na všech linkách městské dopravy v Chebu a Sokolově a na několika dalších vybraných linkách příměstské dopravy. V průběhu března budou všechny autobusy dopravce Autobusy Karlovy Vary v regionu Karlovarského kraje vybaveny novým odbavovacím zařízením, kde se do budoucna také počítá s možností platby jízdného bezkontaktní bankovní kartou.



Za cestu veřejnou dopravou zaplatíte v Karlovarském kraji pípnutím

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16247709456

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více