Za hranicemi zvyšují finanční gramotnost i videohrami


17. 05. 2011  13:48     Pavla Hávová     komentáře (0)

Z nedávného průzkumu ČSOB vyplynulo, že 36 % Čechů má ve finanční gramotnosti značné rezervy. Potřebu výraznější osvěty občanů dnes navíc vyžaduje připravovaná penzijní reforma. V zahraničí už k názoru, že finanční gramotnost obyvatel je klíčová, dospěli. K jejímu zvyšování používají například interaktivní hry či finanční „řidičáky“. ČSOB tuto potřebu sdílí a na podporu finanční gramotnosti rozdělí granty za milion korun.





Finanční řidičáky V Rakousku a ve Francii se proti nevzdělanosti v oblasti financí rozhodli bojovat konceptem finančních řidičských průkazů. Lidé stejně jako v autoškole dostávají potvrzení podle toho, jak jsou způsobilí v nakládání s penězi. Nutno dodat, že na každou věkovou kategorii jsou kladeny různé nároky a jim také odpovídá určitý stupeň "řidičáku".„Schopnost orientovat se ve finančním světě bude do budoucna klíčová, protože celý svět je prakticky řízen finančními operacemi. Důkazem je nedávná globální ekonomická recese. Podobná osvědčení nebo řidičáky by se tedy měly stát běžnou součástí života, stejně jako například maturitní zkouška nebo státnice z jazyků,“ říká Pavlína Folovská, manažerka společenské odpovědnosti v ČSOB.   Finanční videohry Příkladem z USA je portál Practical Money Skills for Lifepracticalmoneyskills.com) (, který nabízí finanční vzdělání formou videoher pro děti Money Metropolis Finanční fotbal. Zahráli si ji i fotbalové legendy a finanční experti na setkání Finanční gramotnost a vzdělávání 2011 v USA. Fotbalové týmy spolu soutěží prostřednictvím zodpovídání otázek z finančního světa a získávají tak možnost útočit a skórovat. Ve Velké Británii zase vsadili na koncept hry Moneyville, kde se hráč může rozhodnout, za co bude své peníze utrácet a jak si přivydělá. Systém hry pak správnost jeho rozhodnutí vyhodnocuje a komentuje. a Peter Pig's Money Counter. Pro mládež je v zámoří také určena videohra Videohry pro děti a mládež jsou k dispozici na stránkách: http://www.practicalmoneyskills.com/games/moneymetropolis/ http://www.practicalmoneyskills.com/games/peterpigs/ http://www.financialsoccer.com/play/play.php   Finanční soutěže Zapojení lidí do finančního vzdělávání probíhá v zahraničí také formou soutěží. Například soutěž Mind your finances (Dávej si pozor na své peníze) je založená na jednoduchém principu, kdy zájemce projde webovým kurzem, natočí krátké video s prezentací toho, co se naučil, a zavěsí ho na web. Odměna vítězi činí 10 000 dolarů.   Letní tábory Existují dokonce i prázdninové tábory zaměřené na zvyšování finanční gramotnosti. Jako příklad může posloužit americký mezinárodní tábor Camp Millionaire. Je určen pro děti rodičů, kteří věří, že schopnost nakládat s penězi i investovat může jejich potomkům značně ulehčit budoucnost a připravit jim lehčí život. Letní vzdělávací program finanční osvěty pořádá například i Korejská národní banka (The Bank of Korea), která rovněž organizuje exkurze na korejskou burzu (Korea Exchange).   Televize Problematika finančního vzdělávání se nevyhýbá ani televizním show. Jedním z nich je například Biz Kid$, kde se mládež vzdělává v oblasti podnikání. Vystupují zde mladí herci, kteří vysvětlují základní ekonomické koncepty pomocí humorných scének. Dalším příkladem jsou živá vystoupení ve školách v rámci projektu Mad About Money, jež zaštiťuje americké Národní divadlo pro děti (National Theatre for Children), a které jsou rovněž k vidění na televizních obrazovkách.  

 

ČSOB podporuje finanční vzdělávání v Česku V Česku se zvyšováním finanční gramotnosti koncepčně zabývá například ČSOB. V roce 2011 se chce banka zaměřit především na projekty, které jsou vedeny interaktivní formou, působí preventivně před případným předlužením a učí zúčastněné, jak si vést rodinný a osobní rozpočet a jak zacházet s penězi. V rámci grantového řízení 2011 bude uděleno 1 000 000 Kč na filantropické projekty, jejichž cílem je zvýšení finanční gramotnosti u české veřejnosti. Jeden projekt může být podpořen maximální částkou 350 000 Kč. „Pro ČSOB je téma finanční gramotnosti jedním ze stěžejních. Věříme, že informovaní a vzdělaní klienti jsou v důsledku i spokojení klienti, protože mají realistická očekávání a aktivně se zajímají o správu svých financí. I v dalších letech tedy budeme dělat vše pro to, abychom finanční gramotnost v Česku podpořili,“ říká Pavlína Folovská.   Při svém úsilí finančně vzdělávat i mladší ročníky ČSOB často sahá i k méně tradičním nástrojům vzdělávání. Je například generálním partnerem celoškolské soutěže Finanční gramotnost pro děti ze základních a středních škol, kterou organizuje Finanční gramotnost o.p.s. ve spolupráci s MŠMT. Jedná se o souboj mezi tříčlennými týmy v kvízové soutěži o věcné ceny a titul Mistra republiky ve finanční gramotnosti.   ČSOB rovněž podpořila sérii divadelních představení Poslední mince pro žáky ze základních škol a dětských domovů, která mají děti kreativní formou motivovat k odpovědnějšímu vztahu k financím. Jedná se o interaktivní zábavné divadelní představení s přímým zapojením diváků do děje, kterou připravuje již výše zmíněná organizace Finanční gramotnost.   Ve spolupráci s občanským sdružením Múzy dětem ČSOB také připravuje novou hudebně-strategickou počítačovou hru Život nanečisto: Rockstar. Hra je primárně určena klientům dětských domovů, kteří se chystají vstoupit do samostatného života, ale je vhodná pro všechny děti. Později bude distribuována digitální cestou a dalšími kanály všem fanouškům počítačových her a hudby obecně. Cílem hry je projít si nástrahami, které v sobě skrývá začínající kariéra hudební hvězdy. Děti si tak díky počítačové hře vyzkouší, že i zdánlivě přitažlivá práce může být pěkná dřina, a že umět ovládat své finance je pro život klíčová záležitost.


Za hranicemi zvyšují finanční gramotnost i videohrami

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15674820160

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více