Za pár měsíců už si byt nebo dům nekoupí téměř nikdo. Kdo na tom vydělává?


27. 08. 2021  08:43     Miroslav Zeman     komentáře (0)

S bydlením to v České republice není dobré. Za pár měsíců si bydlení nekoupí téměř nikdo. Byty ve velkých městech a domy budou stát tolik, že na to normální člověk nevydělá ani za 30 nebo 40 let. Může zato dlouhodobě neřešená bytová problematika, zvyšující se úrokové sazby ČNB a špatný stavební zákon, který u nás platil.

Za pár měsíců už si byt nebo dům nekoupí téměř nikdo. Kdo na tom vydělává?




Úroky výrazně rostou a do konce roku budou rekordní

Úroky z hypoték aktuálně rekordně rostou. V současné době činí průměrná úrokova sazba u hypoték 2,13 procenta a stoupla již počtvrté v řadě. Na splátce si tak lidé připlatí tisíce korun. Česká národní banka tak bojuje proti inflaci a zejména velmi rychlému zdražování bytů a domů. Z její logiky vyplývá, že pokud zdraží půjčky, lidé si je nebudou brát, nebo je výrazně omezí a ceny tak přestanou růst, protože nebude poptávka.

Jaká je realita?

Bytů a domů je na trhu tak málo, že zdražují stejně a mohou si je dovolit jen ti nejbohatší lidé, nebo lidé, kteří přišli k penězům například z dědictví, vypořádání sjm, prodali jinou nemovitost apod. V některých okresech narazíte v inzerátech jen na jednotky domů, a v některých okresech se například byty nenabízejí vůbec. Chybí nabídka. Zvyšující se úroky tak ceny nijak výrazně nebrzdí.

K čemu to vede?

Celý postup vede k tomu, že domy a byty dále zdražují, ale čím dál méně lidí si je může koupit, protože jim do plánů hodila vidle i ČNB, která jim zdražuje splátky. Bydlení se tak stává čím dál nedostupnější a zvyšování úroků dokonce ohrožuje i dlužníky, kterým končí fixace a nově vyměřené splátky a úroky jsou výrazně vyšší, než tomu bylo dosud. To už ani regulační smysl nemá. 

Kdo na tom vydělá?

Na zvyšování úroků nevydělá ani ten kdo už hypotéku má, ani ten kdo o ni má zájem, ani Česká národní banka, ani stát. Na zvyšování úroků vydělají rekordně banky. Opět bude fungovat vzorec – Banky vydělají více na vyšších úrocích, zvýší si rekordně zisky – zaplatí daň z příjmů 19 procent a čistý zisk ve formě dividend skončí v hodnotě až sto miliard korun v zahraničí.

Jaká je skutečná příčina problému?

Totálně špatný stavební zákon brzdí stavební řízení a výstavbu už někdy od roku 2006. Je to katastrofa nebývalých rozměrů. V mezinárodních srovnáních se dostáváme i na 159 místo na světě v rychlosti stavebního řízení. Postavit bytový dům trvá v rámci přípravy minimálně 8 let, ale spíše 12. V zahraničí postaví bytový dům od podání žádosti o stavební povolení až po kolaudaci klidně i za dva roky. Proč to u nás nejde? Jakékoliv změny se staly terčem kritiky s tím, že podporují developery, kteří budou moci snadněji stavět bez ohledu na veřejnost, spolky apod. Ano, nevydělávají tolik developeři, nemohou stavět byty, vydělávají namísto toho banky, které své zisky pravidelně distribuují do zahraničí a defakto vytváří jen vyšší cenu nemovitostí. Hodila by se také výraznější podpora státu při výstavbě nového bydlení.

Řešením tak může být nový stavební zákon, kterému bychom měli dát šanci. Není nyní jiná naděje na zlepšení, když už stát v řešení této problematiky takto zásadně zaspal,



Za pár měsíců už si byt nebo dům nekoupí téměř nikdo. Kdo na tom vydělává?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15679317552

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více