Za první pololetí 2017 vykázala Raiffeisenbank zisk 
ve výši 1,7 miliardy korun


14. 08. 2017  09:25          komentáře (0)

  • Meziroční růst klientských úvěrů o 8,3 % na 220 miliard Kč
  • Klientské vklady meziročně narostly o 19,1 % a dosáhly výše 250 miliard Kč
  • Celková aktiva banky meziročně vzrostla o 27,2 % na 362 miliard Kč
  • Čistý zisk se meziročně zvýšil o 24,5 % na 1,7 miliardy Kč
  • Silná kapitálová pozice: kapitálová přiměřenost ve výši 17,99 %

Za první pololetí 2017 vykázala Raiffeisenbank zisk 
ve výši 1,7 miliardy korun




„Závěr letošního prvního pololetí byl z pohledu Raiffeisenbank bohatý na významné události. Na začátku června jsme převzali všechna aktiva a pasiva české pobočky ZUNO BANK
a po nedávné akvizici retailového bankovnictví Citibank se nám tak v krátké době podařilo úspěšně dokončit integraci další tuzemské banky. Vedle toho rosteme i organicky a nadále tak zaznamenáváme velký přirozený příliv nových klientů,“
říká generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Igor Vida a dodává: „V polovině června jsme veřejnosti představili zcela nové internetové bankovnictví, jehož výhod již k dnešnímu dni využívá celá polovina našich klientů z řad fyzických osob. V průběhu následujících týdnů budou na novou platformu převedeni i zbývající majitelé osobních účtů.“

 

„Čistý zisk Raiffeisenbank za první pololetí dosáhl výše 1,7 miliardy korun a v meziročním srovnání je tak o téměř 25 % vyšší. K nárůstu přispěly jak naše prodejní úspěchy, tak i velmi dobrá kvalita úvěrového portfolia banky, a tedy i výrazně nižší tvorba opravných položek,“ uvádí Igor Vida.

 

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA PRVNÍ POLOLETÍ 2017

 

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY

Čistý zisk banky za první pololetí roku 2017 dosáhl výše 1,726 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 24,5 %. Celkové provozní výnosy banky meziročně klesly o 2,6 %,
a to především v důsledku letos nižších Ostatních výnosů. Ty v loňském roce jednorázově navyšoval příjem z prodeje činností souvisejících s akceptací platebních karet (tzv. acquiring) a rovněž výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe.

 

Čisté úrokové výnosy banky dosáhly výše 3,01 miliardy Kč, což v porovnání se stejným obdobím loňského roku představuje pokles o 2,6 %. Čisté příjmy z poplatků meziročně vzrostly o 4,9 % na 924 milionů Kč, což je primárně způsobeno vlivem jednorázových výnosů v korporátním segmentu.

 

Čistý zisk z operací na finančních trzích meziročně vzrostl o 5,6 % na 1,34 miliardy Kč,
a to primárně díky lepšímu výsledku obchodování banky na vlastní účet podpořenému jednorázovým výnosem z prodeje státních dluhopisů.

 

VKLADY A ÚVĚRY

Celková aktiva banky dosáhla výše 362 miliard Kč a meziročně tak vzrostla o 27,2 %. Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o 8,3 % na 220 miliard Kč.
K růstu přitom došlo ve financování domácností (spotřebitelské úvěry a hypotéky) i firem. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 19,1 % na 250 miliard Kč.

NÁKLADY

Provozní náklady meziročně vzrostly o 1,5 % na 3,01 miliardy Kč. Za tímto nárůstem lze především vidět vyšší povinný příspěvek banky do Fondu pro řešení krize.

 

ŘÍZENÍ RIZIK

Raiffeisenbank si i nadále udržuje velice dobrou kvalitu svého úvěrového portfolia. Ztráty
ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek
za první pololetí letošního roku jsou
v meziročním srovnání nižší o 82 % a dosahují výše 134 milionů Kč. Tento meziroční pokles je částečně ovlivněn v loňském roce vytvořenou jednorázovou opravnou položkou související s jedním korporátním klientem banky.

 

KAPITÁL

Kapitálová přiměřenost banky k 30. červnu 2017 dosáhla výše 17,99 % oproti 17,26 %
ke konci prvního pololetí minulého roku. V dubnu 2017 rozhodla valná hromada banky
o rozdělení zisku za rok 2016 ve výši 2,6 miliardy Kč, kdy částka 1,56 miliardy Kč byla použita na výplatu akcionářů a částka 1,04 miliardy Kč byla převedena do nerozděleného zisku. Navýšení nerozděleného zisku mělo pozitivní dopad na kapitálovou přiměřenost banky.

 

VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI PRVNÍHO POLOLETÍ ROKU 2017

 

  • Raiffeisenbank se jako první banka na českém trhu rozhodla cíleně vstoupit na trh filmové a televizní tvorby. Zároveň jako první banka v České republice začala nabízet svým klientům zúčtovací služby (clearing) pro obchodování na burze Nasdaq Commodities.

 

  • Dle výsledků průzkumu Raiffeisenbank podnikatelé u podnikatelských účtů dostupných na tuzemském trhu nejvíce postrádají efektivní oddělení osobních
    a firemních financí. Při výběru správného účtu pak podle nich hraje největší roli výše poplatků. Všechna tato kritéria vzala Raiffeisenbank v potaz při tvorbě nových podnikatelských účtů, které jsou klientům k dispozici od začátku června 2017.

 

  • V pátek 2. června 2017 Raiffeisenbank právně nabyla všechna aktiva a pasiva české pobočky ZUNO BANK AG. Během prvního červnového víkendu se následně uskutečnil technický převod klientů banky ZUNO do systémů Raiffeisenbank.

 

  • V noci z pátku 16. 6. na sobotu 17. 6. 2017 převedla Raiffeisenbank prvních padesát tisíc klientů na nové internetové bankovnictví. V průběhu následujících měsíců budou převedeni další klienti z řad fyzických osob. Internetové bankovnictví Raiffeisenbank se dočkalo řady vylepšení a klienti se do něj mohou připojit prostřednictvím stolního počítače, tabletu či mobilního telefonu.


Za první pololetí 2017 vykázala Raiffeisenbank zisk 
ve výši 1,7 miliardy korun

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15562665520

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více