Do Německa už se opět nějaký čas jen tak nepodíváme


24. 09. 2020  10:14     Velvyslanectví SRN v Praze     komentáře (0)

Česká republika s výjimkou dvou krajů - Ústeckého a Moravskoslezského - je od 23. 9. 2020 označena spolkovou vládou za rizikovou oblast. Osoby, které přijíždějí do SRN a v posledních 14 dnech před vstupem do SRN pobývaly na území ČR, které je označeno za rizikové, podléhají tedy omezení při vstupu do Německa. Hranice do Německa zůstávají otevřené, probíhají však namátkové policejní kontroly ve vnitrozemí. Za porušení jednotlivých zemských karanténních nařízení hrozí vysoké pokuty.

Do Německa už se opět nějaký čas jen tak nepodíváme




Za rizikovou oblast byla označena Česká republika s výjimkou následujících krajů:

- Ústecký kraj
- Moravskoslezský kraj

O dopadech, které má označení za rizikovou oblast na cestování, informuje spolkové ministerstvo zahraničí na své internetové stránce: omezení cestování a pravidla karantény v Německu

Výjimky z povinné karantény nebo předložení negativního PCR testu stanoví každá spolková země zvlášť ve vlastních nařízeních týkajících se karantény. Takovéto výjimky mohou platit například v těchto případech:

  • Pro osoby, které Německem pouze projíždí, neplatí povinná karanténa ani povinnost předložit PCR test s negativním výsledkem, pokud Německo ihned opustí (platí pro celé Německo).
  • Pro nezbytně nutné a neodložitelné pracovní nebo zdravotní cesty (např. Bavorsko).
  • Pro přeshraniční pohyb osob, zboží a nákladů z pracovních důvodů (např. Sasko a Bavorsko).
  • Pro osoby, které v rizikové oblasti pobývaly méně než 48 hodin nebo mají jiný závažný důvod; patří sem zejména sociální aspekty jako například sdílené právo péče, návštěva životního partnera, který nežije ve společné domácnosti, naléhavé zdravotnické ošetření nebo pomoc či péče pro osoby vyžadující ochranu (např. Bavorsko).
  • pro osoby, kterým příslušná hygienická stanice nebo okresní správní úřad v odůvodněných jednotlivých případech na žádost udělil osvobození (např. Bavorsko a Sasko).

 Nařízení o karanténě – Bavorsko

 Nařízení o karanténě – Berlín

 Nařízení o karanténě – Sasko

Aktuální informace pro vstup do Německa naleznete na stránkách spolkového ministerstva vnitra, spolkového ministerstva zdravotnictví a spolkové policie.

Informace o pravidlech týkajících se povinné karantény naleznete na stránkách Institutu Roberta Kocha.

Informace a povolení výjimek může jakožto příslušný úřad poskytnout také hygienická stanice (Gesundheitsamt) v místě vašeho plánovaného pobytu. Místně příslušnou hygienickou stanici naleznete zde.

Na webové stránce „Re-open EU informuje Evropská komise průběžně o pravidlech pro cestování do všech členských zemí v souvislosti s koronavirem, mimo jiné o jednotlivých dopravních prostředcích, cestovních omezeních a pravidlech pro ochranu veřejného zdraví jako jsou povinnost dodržovat bezpečné rozestupy nebo nosit roušky.

Vstup a tranzit ze zemí a regionů, které nejsou označené za rizikové, je

  • českým občanům a občanům zemí EU,
  • občanům třetích států s dlouhodobým povolením k pobytu v ČR (povolení k pobytu platné po dobu delší než 90 dní),
  • občanům dalších států EU a schengenského prostoru

v zásadě umožněn bez udání důvodu a bez nutnosti předložení negativního PCR testu na nemoc COVID-19.

Otázka, zda může daná osoba vstoupit do Německa, nezávisí na jejím státním občanství, ale na tom, kde předtím pobývala. Cesty z členských zemí EU, schengenského prostoru a Spojeného království do Německa jsou možné bez omezení. Od 17. července je vstup do Německa bez omezení také při cestách z Austrálie, Gruzie, Kanady, Nového Zélandu, Thajska, Tuniska a Uruguaye.

Pro osoby, které mají bydliště v jiné zemi, než je uvedeno výše, platí nadále omezení vstupu. To znamená, že do Německa smí přicestovat pouze v případě, že zde vykonávají důležitou funkci nebo jejich cesta je nezbytně nutná.

Výjimky platí pro:

  • Němce, občany členských zemí EU a státní příslušníky států schengenského prostoru a jejich rodinné příslušníky. Tito mají povolen vstup do Německa.
  • Státní příslušníky třetích zemí s platným dlouhodobým právem pobytu v členském státu EU nebo schengenského prostoru či ve Velké Británii (povolení k pobytu nebo dlouhodobé vízum) a jejich nejbližší rodinné příslušníky (rodiče a děti).
  • Tranzit osob, které nemají trvalé bydliště či trvalý pobyt v některé ze zemí, pro něž je vstup do Německa bez omezení. Tyto osoby smějí cestovat přes Německo pouze v případě, že pro ně neexistuje žádné jiné dopravní spojení a že budou ve své cestě moci pokračovat i přes další tranzitní země. Délka pobytu v Německu v souvislosti s tranzitem by zásadně neměla překročit jednu noc. Účel cesty a splnění podmínek pro vstup do cílové země a tranzitních zemí je nutné věrohodně prokázat, např. předložením příslušných jízdenek či letenek. Tato ustanovení platí rovněž pro návrat do vlasti v případě osob, které se vrací na místo svého trvalého bydliště v zemi svého původu, či v zemi, v níž jsou oprávněni k dlouhodobému pobytu, mimo jiné i na základě víza pro dlouhodobý pobyt.

ZDROJ: VELVYSLANECTVÍ SRN V PRAZE, odkaz na celý článek zde



Do Německa už se opět nějaký čas jen tak nepodíváme

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16309537472

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více