Za rok zřejmě zdraží poplatky za výběr z bankomatu


26. 10. 2015  00:23     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Veké banky dosáhly toho, že karetní asociace MasterCard zvýší od příštího roku poplatky bankám, které pro výběr hotovosti svých klientů využívají bankomatů jiných bank. ČTĚTE DÁLE!

Za rok zřejmě zdraží poplatky za výběr z bankomatu




Poplatek má vzrůst na 14 korun a bude tedy proti současnému stavu o 2 koruny vyšší. Zdražení by se tak mělo týkat především malých bank, které nemají vlastní bankomatní síť a pro výběr hotovosti svých klientů využívají bankomatů konkurenčních bank. V některých případech měli klienti tuto službu dokonce zdarma a služba tak je dotována příslušnou bankou.

POROVNEJTE SI BĚŽNÉ ÚČTY A KREDITNÍ KARTY!

Jak malé banky zareagují zatím není jasné. Po zvýšení poplatku dojde k poměrně velkému nárůstu nákladů za výběr z cizího bankomatu. Poplatek se totiž zvyšuje o téměř 17 procent. Existují tak v podstatě dvě možná řešení.

- zvýšení poplatku za výběr z cizího bankomatu klientům

- dotování navýšení poplatku z prostředků banky

Obě řešení budou zřejmě pro příslušné banky nepříjemná. V případě zvyšování poplatku za výběr z cizího bankomatu, mohou malé, nízkonákladové banky utrpět na své pověsti bank bez poplatků, nicméně bude možné tento stav klientům vysvětlit s tím, že navýšení poplatku banka nezavinila a je k tomuto kroku nucena vnějšími okolnostmi.

V případě dotování poplatku z prostředků banky nebudou zase spokojeni akcionáři, protože tato transakce bude mít přímý vliv na výši hospodářského výsledku banky. Případně budou banky nuceny hledat jiné úspory, aby nárůst nákladů pokryly.

Na zvyšování poplatků za výběr z cizího bankomatu tlačily především velké banky, jejichž bankomatní síť byla využívána těmi malými za uvedený poplatek. Výše poplatku však byla zpochybněna s tím, že tento poplatek nepokrývá ani náklady na údržbu těchto bankomatů. Nakonec karetní asociace vyslyšely hlas velkých bank a poplatek zvýšily. Nicméně se dává malým bankám prostor, aby se nové situaci přizpůsobily a vyšší poplatek tak bude uplatňován až za rok.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Za rok zřejmě zdraží poplatky za výběr z bankomatu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12595963936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více