Za vánoční dárky utratí děti nejčastěji od 500 do 1000 korun


07. 12. 2011  15:19     Pavel Zúbek     komentáře (0)

Děti na rozdíl od dospělých nenechávají nákupy vánočních dárků na poslední chvíli, ukázal průzkum* GE Money Bank mezi žáky zapojenými v projektu Rozumíme penězům. Čtyři z 10 dětí letos za dárky utratí od 500 do 1000 korun, téměř čtvrtina pak ještě více. Za dárky platí nejčastěji hotově. Podle průzkumu se žáci chovají k penězům zodpovědně, dvě třetiny by se kvůli koupi vánočních dárků nezadlužily. Chtějí-li rodiče aktivně přispět ke zvyšování finanční gramotnosti svých dětí, dobrým nástrojem je založení dětského účtu. Díky němu si děti osvojí moderní způsoby zacházení s penězi. Konto Dětský Genius je zdarma a navíc obsahuje unikátní pojistný program a úrokovou sazbu 2,5 %.





„Většina dětí vánoční dárky kupuje stejně jako dospělí. Udělat radost vlastnoručně vyrobeným dárkem? Této možnosti děti příliš nevyužívají. Zásadně se této tvůrčí varianty drží pouhých 7 % žáků z našeho průzkumu,“ říká Martin Ježek, ředitel projektu Rozumíme penězům, a upřesňuje: „Necelá třetina dětí má letos v plánu za dárky utratit do 500 korun, 43 procent se chystá za ně vydat do jednoho tisíce korun a téměř čtvrtina dokonce i více. S tím, že by za dárky na Vánoce neutratily ani korunu, děti nepočítají.“

 .

Čtyři z deseti žáků účastnících se průzkumu GE Money Bank začínají s vánočními nákupy měsíc před svátky a třetina již během podzimu. Na poslední chvíli nebo v závěrečném týdnu před Vánocemi je kupuje každé šesté dítě, zatímco mezi dospělými je to 45 %**. V obchodech vytahují děti nejčastěji peněženky s hotovostí (82 %), nicméně alespoň u jednoho z deseti dnes již uvidíme také platební kartu. Stejný počet (9 %) využívá online platby.

 .

„V průzkumu nás potěšilo, že děti, které absolvovaly projekt Rozumíme penězům, se chovají k financím ve většině případů zodpovědně. Dvě třetiny z nich by se kvůli koupi pěkných dárků k Vánocům nebo luxusní dovolené nezadlužily,“ říká Iva Štylerová, senior manažerka běžných účtů GE Money Bank, a dodává: „K tomu, aby se děti naučily hospodařit s penězi, jim může pomoci také dětský účet. A této možnosti využívá stále více rodičů. V GE Money Bank založilo svým ratolestem konto Dětský Genius již 40 tisíc rodičů.“

 .



Za vánoční dárky utratí děti nejčastěji od 500 do 1000 korun

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16450752944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více