Zadávat otisk prstu nevadí, ale o čip pod kůži Češi nestojí


11. 08. 2017  00:09     TZ     komentáře (0)

Inovace v bankovnictví s příchodem chytrých telefonů zrychlují a povědomí o nich
je mezi lidmi poměrně vysoké. O možnosti platit mobilním telefonem slyšelo podle průzkumu Raiffeisenbank devět z deseti respondentů. Nedílnou součástí přihlašování do nejrůznějších aplikací na správu osobních financí se brzy stanou biometrické údaje. Otisk prstu by pravidelně používaly více než dvě třetiny dotázaných. Zda a kdy se dočkáme čipu implantovaného pod kůží, zatím jasné není. Tato technologie budí mezi lidmi obavy, 80 % respondentů by ji odmítlo vyzkoušet.

Zadávat otisk prstu nevadí, ale o čip pod kůži Češi nestojí




Podle průzkumu Raiffeisenbank, zpracovaného agenturou NMS Market Research letos v únoru, mají Češi o technologických trendech v bankovnictví dobré povědomí. O možnosti platby přes mobilní telefon slyšelo 90 % dotázaných, přihlašování pomocí otisku prstu zná více než polovina respondentů. „Češi jsou adaptaci novinek poměrně otevření, naši mobilní aplikaci používá již 110 tisíc klientů,“ říká Hana Kovářová, marketingová ředitelka Raiffeisenbank.

Zapamatovat si větší množství bezpečných hesel, která člověk v dnešní době potřebuje, je frustrující a téměř nemožné. To svádí k používání stále stejných přihlašovacích údajů a ohrožuje bezpečnost. V budoucnu proto bude častější využití biometrických údajů. Přihlášení ke svému účtu pomocí otisku prstu by se podle průzkumu Raiffeisenbank líbilo až 73 % dotázaných. „Přihlášení do mobilního bankovnictví pomocí otisku prstu plánujeme pro telefony a tablety s operačním systémem iOS spustit ještě do konce tohoto roku,“ uvádí Hana Kovářová.

Češi by uvítali i některé nové možnosti. Například platbu mobilním telefonem by vyzkoušelo 71 % dotázaných a 65 % by ji využívalo dlouhodobě. I na zařazení této funkce do své aplikace Raiffeisenbank pracuje. „V první fázi bude řešení dostupné pro majitele telefonu se systémem Android. Společnost Apple zatím vývojářům aplikací neumožňuje přístup k NFC čipu, který je pro bezkontaktní platby mobilním telefonem zapotřebí,“ vysvětluje Vratislav Kříž, produktový manažer Raiffeisenbank.

Jiné technologie naopak budí obavy či nedůvěru. Robotického bankéře by vyzkoušela jen třetina dotázaných a implantování čipu dokonce jen každý pátý. Umělá inteligence, která bude komunikovat s klienty a řešit jejich požadavky přitom zase tak vzdálenou budoucností není. „Některé požadavky klientů se často opakují a jejich řešení je možné díky použití umělé inteligence automatizovat a zefektivnit,“ říká Vratislav Kříž. 

Aplikaci, která sjednotí účty více bank, by vyzkoušelo 71 % respondentů. Rozvoj takových řešení se předpokládá v souvislosti s evropskou direktivou PSD2, která bude účinná od ledna 2018. V té době by měly banky poskytnout třetím stranám možnost, jak se bezpečně na systémy bank napojit a získat tak údaje o účtech klientů, kteří k tomu dají svolení.

 

dotaznik

 

tabulka 



Zadávat otisk prstu nevadí, ale o čip pod kůži Češi nestojí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15145052432

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3070
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7940
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8820
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6425
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0510
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0866
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více