Zadlužení Češi splácejí dluhy nejrychleji od roku 2014


21. 06. 2018  00:48     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Zadlužení Češi splácejí dluhy nejrychleji od roku 2014. V první čtvrtině letošního roku vzrostla průměrná částka, kterou z nesplacených pohledávek dlužníci hradí, o 11 procent na 2183 Kč. Lidé také poctivěji dodržují splátkové dohody, vyplývá z čtvrtletních statistik inkasní agentury EOS KSI. Nejspolehlivější jsou nyní dlužníci z Plzeňského kraje, nejméně z Vysočiny, plyne dál z průzkumu.

Zadlužení Češi splácejí dluhy nejrychleji od roku 2014




Celkově letos narostla průměrná částka, kterou z nesplacených pohledávek dlužníci hradí, o 220 Kč. "Příčinu dalšího růstu průměrné inkasované částky vidím nejen v ekonomickém rozkvětu, ale i ve zlepšující se komunikaci a práci s dlužníkem," uvedl jednatel EOS KSI Vladimír Vachel.

Mezi kraje s nejvyšší průměrnou splátkou patří Praha (2796 Kč) a Liberecký kraj (2530 Kč), nejméně splácí obyvatelé Karlovarského kraje (1374 Kč). Muži hradí měsíčně v průměru o 153 Kč více než ženy. Zároveň mají ale větší problém s dodržováním splátkových dohod. Ženy jsou naopak ochotnější sjednávat splátkové kalendáře a začít své dluhy řešit.

Výrazné rozdíly napříč Českem přetrvávají v dodržování splátkových dohod. Nejméně zodpovědní jsou nyní dlužníci z Jihočeského kraje (31 procent dlužníků zde dodržuje splátkové dohody) a Vysočiny (28 procent). V prvním čtvrtletí si na první místo naopak polepšili lidé z Plzeňského kraje (z 31 na 45 procent).

"Dlužníkům napříč kraji doporučujeme, aby současné dobré období využili ke snížení svých závazků a do období očekávaného zpomalení ekonomiky vstupovali jen s dluhy, které budou schopni hradit i s nižšími příjmy," dodal Vachel.



Zadlužení Češi splácejí dluhy nejrychleji od roku 2014

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více