Zájem o insolvence ztrácí na dynamice. Předluženým dlužníkům se nevyplatí


10. 02. 2020  00:57     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Zájem o oddlužení po počátečním nárůstu začíná stagnovat. Naráží tak na své limity. Pro velkou část dlužníků v exekuci totiž není insolvence výhodná. Paradoxně by si tito dlužníci v insolvenci výrazně pohoršili ve svém životním standardu. Pet let života se jim obětovat nechce.

Zájem o insolvence ztrácí na dynamice. Předluženým dlužníkům se nevyplatí




Česko loni zažilo obrat v trendu klesajícího zájmu o oddlužení. Důvodem byla novela insolvenčního zákona, která od června zmírnila podmínky, jež musí dlužník před vyhlášením insolvence splnit. Zatímco za první čtvrtletí roku požádalo o insolvenci 5139 osob, v posledním kvartále to bylo už přes deset tisíc lidí.

Zájem o insolvence se vyčerpává

Celkem loni o insolvenci zažádalo 22 491 nepodnikajících fyzických osob, 8 987 podnikatelů a 1 206 právnických osob. I přes meziroční nárůst počtu uchazečů o oddlužení o téměř polovinu je ale zájem nakonec menší, než řada odborníků před účinností novely čekala.

Roli podle odborníků může hrát mimo jiné i to, že lidí v exekuci, kteří jsou potenciálními uchazeči o oddlužení, je ve skutečnosti v Česku méně, než se obvykle udává. Veřejnost má totiž k dispozici pouze neoficiální data. Dalším faktorem hovořícím pro pokles zájmu o vstup do insolvence je vytíženost akreditovaných poraden a organizací, které lidem s přípravou návrhů na oddlužení pomáhají. Řada z nich hlásí naplněnou kapacitu na několik měsíců dopředu.

Dlužníkům v exekuce se insolvence mnohdy nevyplatí

Mnoho dlužníků v exekuci, a týká se to hlavně těch zcela předlužených, nehradí ze svých exekucí vůbec nic. Vstup do insolvence by tak byl pro tyto dlužníky jednoznačně posun k horšímu. Na život v exekuci se dá totiž poměrně dobře zvyknout a po počáteční aktivitě exekutorů se v průběhu doby stav stabilizuje a dlužníkovi defakto žádné nebezpečí nehrozí. Stačí by dlužník nevykazoval žádný oficiální příjem nebo aby podnikal, a aby sám nic nevlastnil. Následně už si veškeré takto získané příjmy užívá pouze pro svůj prospěch. 

Předlužené exekuce se dlužníkům navíc nevyplácí vůbec splácet, protože úroky a penále dluh zvyšují mnohem rychleji, než je schopen tento nárůst běžný dlužník schopný pokrýt ze svých příjmů.

Insolvence tak sice zaznamenaly zvýšený zájem, ale ten se postupem času vyčerpává. Insolvence totiž není výhodná pro každého dlužníka v exekuci. I nadále tak existuje a bude existovat šedá zóna dlužníků s nulovými příjmy a nulovým majetkem, kteří své dluhy nehradí vůbec a jsou v tomto prakticky nepostižitelní.



Zájem o insolvence ztrácí na dynamice. Předluženým dlužníkům se nevyplatí

Diskutovat (0)