Zájem o stavební spoření stále klesá, příští rok se čeká lepší


19. 12. 2011  13:24     ČTK     komentáře (0)

Tuzemské stavební spořitelny poskytly letos do konce listopadu úvěry za více než 43 miliard korun, což je meziroční pokles o pětinu. V meziročním srovnání uzavírají spořitelny rovněž méně nových smluv o stavebním spoření včetně zvýšení cílových částek. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských stavebních spořitelen.





Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen by měl být ale příští rok mírně lepší, a to z pohledu úvěrů i nových smluv. "K těmto očekáváním nás vede očekávaný pokles cen nemovitostí a u stavebních spořitelen stabilní podmínky pro poskytování úvěrů," řekl ČTK tajemník asociace Jiří Šedivý.

.

I přes změny, které letos v rámci stavebního spoření nastaly, je podle něj tento produkt stále výhodný. "Nervozita ohledně změn ve stavebním spoření, která se letos u klientů projevovala, nebude příští rok již tak dramatická," uvedl Šedivý. Sněmovna na počátku listopadu přehlasovala Senát a navzdory odporu opozice stvrdila omezení státní podpory stavebního spoření na nejvýše 2000 korun ročně. Zdaňovat se budou úroky z vkladu. Ministerstvo financí chystá i další změny, například omezení využití státní podpory pouze na bydlení.

.

Ke konci listopadu spořitelny uzavřely přes 612.000 nových smluv, zatímco loni za stejné období to bylo téměř 766.000 smluv. Počet nově uzavřených smluv stejně jako objem poskytnutých úvěrů klesl meziročně všem stavebním spořitelnám.

Zároveň všem spořitelnám klesá cílová částka u nových smluv. Celkově tato suma činila ke konci listopadu necelých 190 miliard korun, zatímco loni to bylo přes 233 miliard korun. Cílová částka přitom vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji zvýšit.

.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.



Zájem o stavební spoření stále klesá, příští rok se čeká lepší

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12580289808

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více