Zajímavé:
Kolik stojí hypotéky na Slovensku?


15. 11. 2012  02:55     Luboš Svačina     komentáře (0)

Průměrné úrokové sazby v České republice prolamují historická minima a stále častěji se hovoří o oprávněnosti účtování poplatku za správu úvěrového účtu. Jaká je situace na Slovensku a kolik platí klienti tamních bank za vyřízení a správu úvěru?





Poplatek za vyřízení hypotéky

Přístup k poplatkům za vyřízení standardní hypotéky je v případě slovenských bank podobný jako v ČR. Většina bank vyřízení úvěru zpoplatňuje. Některé banky tento poplatek klientům účtují buď procentem (pohybuje se zpravidla do 0,4 % z částky úvěru) jiné přímo stanoveným poplatkem. Na trhu však existují i banky, např. mBank, které poplatek za vyřízení úvěru neúčtují  

Poplatek za správu úvěrového účtu

Podobně jako u nás je to i s nyní často diskutovaným poplatkem za správu úvěrového účtu. Část bank tuto službu klientům poskytuje bezplatně, část bank tento poplatek klientům účtuje. Oproti českým bankám se však slovenské banky spokojí s menší odměnou. Poplatek za správu úvěrového účtu se zde nyní pohybuje zpravidla v rozmezí od 0 do 3,5 €, tedy necelých 90 Kč.  Stejně jako u nás jsou nyní poplatky za správu úvěrového účtu horkým tématem a slovenský parlament dokonce v minulém týdnu projednával návrh novely Občanského zákoníku, která by tento poplatek zrušila. Vládní strana Smer však tento návrh zamítla.

Úrokové sazby

Podle statistik slovenské centrální banky (NBS) průměrná úroková sazba úvěrů na bydlení (započítány hypotéky, nezapočítány úvěry ze stavebního spoření) v září klesla o 0,39 % na 4,57 %, čímž téměř překonala rekord z ledna 2011 (4,54 %). V tuto chvíli největší část poskytnutých úvěrů tvoří na Slovensku úvěry s fixací na 2 – 5 let (86 %), jejichž průměrná úroková sazba v září činila 4,50 %. Dříve velmi oblíbené hypotéky s fixací do jednoho roku spolu s hypotékami s plovoucí úrokovou sazbou nyní tvoří 12,5 % trhu a jejich průměrná úroková sazba klesla oproti srpnu o 0,27 p.b. na 4,62 %.
 .
 

Státní podpora

Státní podpora v rámci programu „Hypotéka pre mladých“ je na Slovensku poskytována po dobu prvních pěti let hypotečního úvěru a spočívá jednak v možnosti odkladu splátek jistiny či dočasné snížení měsíčních splátek, ale především v úrokové bonifikaci. Výše úrokové slevy se může každý rok měnit podle kondice státního rozpočtu, přičemž v tuto chvíli činí 3 % ze standardně nabízených sazeb (stát přispívá 2 procenty a banka přidá 1 %). Pokud tedy banka standardně nabízí hypotéku za 4,57 % p.a., účastník podpůrného programu získá úvěr se sazbou 1,57 % p.a..
.

VYHRAJTE APPLE IPHONE 5

.

Mezi hlavní podmínky získání státní podpory je věk žadatelů mezi 18-35 roky a čistý příjem menší než 1,3 (resp. 2,6 násobek v případě manželů) násobek průměrné čisté mzdy a příspěvek se vztahuje maximálně na úvěr, či část úvěru ve výši 50 000 eur.

Předčasné splacení hypotéky

Hypoteční úvěr s fixní úrokovou sazbou je na Slovensku, stejně jako v ČR, možné předčasně splatit pouze po uplynutí doby fixace úrokové sazby. Pokud chce klient mimořádnou splátku provést v průběhu fixace, zpravidla se nevyhne sankčnímu poplatku, který však nesmí přesáhnout 4 % z předčasné splátky jistiny úvěru. Rozdíl oproti české praxi je však v případě hypoték s variabilní úrokovou sazbou. Zákon o bankách, který platí na Slovensku od 1. 4. 2011, předčasné splacení v případě těchto hypoték umožňuje pokaždé, když dojde ke změně úrokové sazby.
.

V rámci naší specializace dlouhodobě sledujeme vývoj na hypotečních trzích v zahraničí, zejména anglicky mluvících zemích, nicméně slovenský trh je z našeho pohledu neméně zajímavý a má řadu dalších specifik, které by mohly být pro tuzemské banky inspirací. Komentář k produktovým zajímavostem bude následovat v některém z příštích vydání.



Zajímavé: Kolik stojí hypotéky na Slovensku?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12573547840

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více