Zajímavé:
Senioři nejsou typickými dlužníky


29. 08. 2012  16:47     Vratislav Kopačka     komentáře (0)

Lidé žijící ze starobního důchodu se stále častěji objevují mezi dlužníky. A to i přesto, že neutrácejí za zbytečnosti. Mezi dlužníky sice nemají v poměru stejné zastoupení, jaké mají v populaci, ale pokud nedojde ke změnám, situace se může zhoršit.





Podle nejnovějších dat České správy sociálního zabezpečení je aktuálně přes 64 tisíc důchodů, na které je uvalena exekuce. Jak ale vyplývá ze statistiky společnosti M.B.A. Finance, která se zabývá inkasem pohledávek, senioři nejsou typickými dlužníky. Jejich zastoupení mezi neplatiči se sice poslední tři roky meziročně mírně zvedá, ale i tak je na úrovni 3,7 % z celkového počtu dlužníků. A mezi dlužníky, na které je uvalena exekuce, je jen 1,6 % lidí starších 65 let. Kromě toho jejich dlužné částky jsou zhruba o polovinu nižší oproti celkové průměrné výši dluhu.

.

Z uvedené statistiky ale nevyplývá, že lidé v důchodu jsou skupinou lidí, na kterou nedoléhá ekonomická stagnace. Podle novely zákona č. 155/2012 Sb., o důchodovém pojištění plánuje Ministerstvo financí pro rok 2012 valorizovat penze jen o 1,6 %, což nepokryje ani meziroční inflaci, která je podle statistiky ČSÚ od začátku letošního roku v průměru téměř 3,5 %. Meziroční růst spotřebitelských cen byl v průměru za první pololetí letošního roku na úrovni 2,53 %. Největší vliv na zvýšení výdajů domácností v  první polovině roku měly ceny za nájemní bydlení (regulované nájemné +11,6 %, tržní nájemné +2,4 %), vodu a energie (plyn +14 %, elektřina +4,2 %). Další položkou, která významně ovlivňuje růst cen, jsou potraviny a nealkoholické nápoje, kde například v červnu meziročně vzrostly ceny zeleniny o 18,5 %. Vzestup výdajů za péči o zdraví ovlivnilo zvýšení cen léků a jejich doplatků o 2,0 %. Nemusí se to zdát mnoho, ale starší lidé mají výrazně větší spotřebu léků, než je průměr na obyvatele (zdroj: ČSÚ).

.

Penzistům se zvyšují hlavně náklady na základní životní potřeby, bez kterých se neobejdou. Starší lidé mají menší schopnost reagovat na změnu jejich ekonomické situace a hlavně jen obtížně zvyšují svoje příjmy. Snižování jejich kupní síly může způsobit, že se budou stále více objevovat mezi dlužníky,“ říká Kamil Kavka, jednatel společnosti M.B.A. Finance.

  ----------------------  

* Nejvyšší zastoupení mezi dlužníky mají lidé od 25 do 35 let, a to přes 58 %, přičemž jejich podíl na počtu exekucí činí rovných 64 %. V kategorie od 36 do 45 let je 19,4 % dlužníků a stejný podíl (19,2 %) je také mezi případy, na které je uvalena exekuce.



Zajímavé: Senioři nejsou typickými dlužníky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16467541120

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více