Zajímavost – znáte vaši platební kartu?


23. 09. 2011  16:45     BP.com     komentáře (1)

Platební karty (ať již debetní nebo kreditní) jsou nedílnou součástí života nás všech. Ale málokdo si v každodenním shonu najde čas na to kartu pečlivě prostudovat a zamyslet se nad tím, co jednotlivé její části znamenají.





Zajímavé je to především s ohledem na čísla, které se na kartách dají nalézt, a jejich reálný význam. Šestnáctimístný kód karty má přesný řád, nejde o náhodně vygenerované hodnoty. Hned první číslo na kartě označuje sektor, v němž působí instituce, která vám kartu vydala. Čísla karet, které začínají 4, označují karty vydávané subjekty působícími v bankovním sektoru – tedy banky. Karty s pětkou na začátku jsou vydány podniky z finančního sektoru. Kód s dvojkou na začátku znamená, že karta byla vydána aerolinkami, trojkou začínají karty firem z cestovního (zábavního) sektoru, šestku má jako referenční znak obchodní sektor, číslo 7 ropný průmysl, osmička je signaturou telekomunikačních firem a karty označené devítkou mají podstatu v národním přiřazení. Kombinace číslic od sedmého do předposledního místa označuje tzv. osobní číslo majitele karty.

.

Pro platební použití je důležitý i tzv. kontrolní kód. Kontrolní kód, který se také nazývá CVC-Card Validation Code u karet MasterCard, CVV-Card Validation Value u karet Visa, sériový kód u American Express, je u karet Visa, MasterCard a Diners Club třímístný a je uveden na zadní straně karty na proužku u podpisu (poslední 3 čísla), jak ukazuje obrázek č. 1

   

U karty American Express je čtyřmístný a je uveden za číslem karty (4 čísla).

   

Tento kód byste si měli velmi pečlivě hlídat, neboť tento se spolu s údajem o platnosti karty uvádí při objednání zboží přes internet. Teoreticky je tedy možné, aby někdo při znalosti tohoto kódu a doby platnosti karty zneužil vaši kartu a na váš účet nakupoval přes internet. O problematice plateb na internetu si více přečtete zde:

.

7 ZÁSAD BEZPEČNOSTI PLATEB NA INTERNETU



Zajímavost – znáte vaši platební kartu?

Neznla jsem.
Dobrý den. Tak tento článek hodnotím velice kladně. Platební kartu používám již od doby, kdy jsem mu...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16501689328

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více