Zajímavost z dTest:
Pozor na peníze, Marečovo Ferrari není zadarmo


19. 05. 2011  09:32     Jan Votočka     komentáře (1)

Občanské sdružení spotřebitelů TEST s napětím sleduje soutěž, kterou v minulém týdnu vyhlásilo rádio Evropa 2. Nezajímá jej ani tak kdo se stane šťastným výhercem jen lehce ojetého vozu značky Ferrari po Leošovi Marešovi, jako spíš kdy Evropa 2 začne respektovat zákony.





Pro výhru v soutěži stačí prý jen poslouchat rádio Evropa 2 a poslat soutěžní SMS. Potud je vše v pořádku. Způsob prezentování soutěžních podmínek v samotném éteru i na internetu však může vést k mnohem méně milému překvapení než je červený sporťák, a sice k horentní sumě na vyúčtování za mobilní telefon. To se možná stane i pánovi, jehož osmiletý syn prý posílá SMS každé ráno a díky tomu se 18. května dočkal hovoru přímo z Ranní show Evropy 2. Ani syn, ani jeho překvapený otec nejspíše nic netuší o ceně za tuto službu, stejně jako další soutěžící, kteří již zaslal osmdesát SMS a mnozí jiní.

CHCETE PŮJČIT BEZ POPLATKŮ A LICHVÁŘSKÉHO ÚROKU? PŮJČUJTE SI MEZI SEBOU!

Číslo 900 11 20, na které mají soutěžící SMS zasílat, totiž patří mezi nestandardně zpoplatněné. Cenu za tzv. prémiovou SMS na takovouto linku s předvolbou 90x může informovaný spotřebitel vypreparovat z šesté a sedmé číslice telefonního čísla. V případě čísla užívaného pro soutěž Evropy 2 tedy jde o 20 Kč. Další užitečné informace o zpoplatnění hovorů a SMS na tato čísla jsou k dispozici na www.dtest.cz/placenelinky.

Posluchač nemusí být odborníkem na telekomunikace, povinnost informovat o ceně SMS má v tomto případě Evropa 2.

„Problémem je, že od Evropy 2 se o zvýšené ceně SMS často nedozvíte ani po několika hodinách poslechu,“ konstatuje Martina Vernerová, vedoucí poradenské linky časopisu dTest. I na internetu je informace zavádějící. Část odkazů na stránkách vede na stránku, kde informace o ceně je silně potlačena, a druhá část na stránky, které informaci zveřejňují korektně. Ale většina posluchačů nemá důvod webové stránky Evropy 2 vůbec navštívit a SMS posílá na základě výzvy ve vysílání bez informace o ceně zasílané SMS.

POTŘEBUJETE PORADIT?

„Problematika nestandardně zpoplatněných linek je samozřejmě mnohem širší, postižení spotřebitelé se ale vždy mohou s podněty pro zahájení řízení o správním deliktu spočívajícím v nedostatečném informování o ceně za zboží či službu obracet na Českou obchodní inspekci. Ta může uložit pokutu ve výši až 5 miliónů Kč,“ uzavírá Vernerová. Evropa 2 navíc porušuje i Kodex Asociace poskytovatelů mobilních sítí, který stanoví, že cena musí být jasně stanovena ve všech médiích, aby bylo naprosto zřejmé, kolik bude služba zákazníka stát, a že informace o ceně musí být uváděna vždy i v rádiu.



Zajímavost z dTest: Pozor na peníze, Marečovo Ferrari není zadarmo

Snad Marešovo Ferrari ne ?:
Snad Marešovo Ferrari ne ? Jináč Ferrari 360 Modena je křáp.Nejen,že je skoro 9 let starý,ale hlavně...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12621527712

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více