Zákon o spotřebitelském úvěru by mohl výrazně snížit penále za předčasné splacení hypotéky


24. 05. 2016  00:01     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Zákon o spotřebitelském úvěru, který se v současné době projednává v poslanecké sněmovně, by mohl výrazně omezit penále a sankce za předčasné splacení hypotéky. Sankce tuzemských bank totiž patří k nejvyšším v Evropě. ČTĚTE DÁLE!

Zákon o spotřebitelském úvěru by mohl výrazně snížit penále za předčasné splacení hypotéky




V průběhu splácení hypotéky může nastat mnoho okamžitků či důvodů, kdy musí klient uhradit hypotéku předčasně. Některé důvody jsou přitom spíše objektivní a nezáleží na vůli či prání konkrétního klienta. Prodat dům či byt s hypotékou je nucen paříklad klient, který se stěhuje za prací do jiného města či kraje. Pokud mu zbývá do konce fixace několik let, může se připravit na to, že po něm jeho banka bude požadovat destitisíce a někdy i statisíce korun. 

Sankce za předčasné splacení hypotéky už se v zahraničí nevyužívají

Důvodem a argumentem bank při požadavku na úhradu sankce je, že banka přišla o úroky za zbylou část fixační doby a zároveň musí najít jiné uplatnění pro rezervované prostředky pro daný úvěr. Dále upozorňují na fakt, že v průběhu fixační doby nemohou zvyšovat úroky hypotéky, ani měnit jiné podmínky a tak by měl i klient na druhé straně dodržet smlouvu a délku fixační doby.

Na druhou stranu už nejsou sankce a poplatky za předčasné splacení hypotéky vůbec běžné a standardní v zahraničí, kde banky uplatňují jen nezbytné náklady, které jim v souvislosti s předčasným splacením hypotéky vzniknout. Není tam tedy standardem, aby banky uplatňovaly mimo své prokazatelné výdaje i další sankce, které zatěžují jejich klienty. 

Banky při předčasném splacení hypotéky přichází o příjmy

Banky se samozřejmě snaží odradit své klienty od předčasného splacení hypoték, protože tím přicházejí o budoucí zisky. Navíc volnějšími pravidly pro splacení hypoték získávají klienti značnou volnost a mohou se pak pružně přesouvat k jiným bankám, které jim nabídnou výhodnějíš podmínky. Už nyní na tomto principu pracuje napřílad nízkonákladová Air Bank, která nabízí klientům refinancování hypoték s tím, že mohou u této banky svou hypotéku splatit kdykoliv, nebo hradit mimořádné splátky dle svého uvážení a to bez jakýchkoliv sankcí či postihů.

Jaké změny v oblasti hypoték má přinést zákon o spotřebitelském úvěru

Zákon o spotřebitelském úvěru má umožnit, i s ohledem na směrnice Evropské unie, snadnější splácení hypoték a to zejména předčasné splácení. Klient by tak mohl mít každý rok právo splatit bez sankce až 25 procent výše hypotéky. Současně budou moci banky uplatnit jen skutečně vynaložené náklady, které jí s předčasným splacením hypotéky vzniknout. Jedná se například o úhradu úroku investorům, kteří bance poskytli prostředky, například formou hypotečních zástavních listů. Další povinností bank má být povinné informování klientů o výši nově navrhované úrokové sazby dříve než tři měsíce před vypršením fixační doby.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Zákon o spotřebitelském úvěru by mohl výrazně snížit penále za předčasné splacení hypotéky

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více