Zalepené regály v obchodech. Koupíte si jen rohlíky


29. 12. 2020  02:54     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Přechod do pátého stupně PES znamená také nová pravidla pro prodej velkých obchodních řetězců. Zatím jste mohli nakoupit v maloobchodních řetězcích kromě potravin také domácí potřeby, knihy, oblečení či boty. Nově jsou tyto regály zalepené a koupit si tak můžete kromě rohlíku i jiné základní životní potřeby. Toto opatření znamená konec diskriminace malých obchodů, které musí být zavřené.

Zalepené regály v obchodech. Koupíte si jen rohlíky




Obrázky jako z doby válečného stavu. Přijdete do obchodu, kde je třetina regálu prázných či zakrytých plachtou. Koupit si můžete rohlík nebo třeba mléko a co nejdříve z obchodu ven. To je současná realita. Paní Poplatková se děsí, protože už nemá kde koupit pořebné věci ani oblečení pro děti, které mohla dosud pořídit právě ve velkých obchodech. Naopak pan Poplatek je spokojený, protože omezení velkých řetězců znamená i konec diskriminace malých obchodů, které musely a musejí být zavřené úplně. 

Dosud totiž i řetězce s prodejem potravin mohly bez omezení prodávat také doplňující sortiment jako hračky, papírenské potřeby, domácí spotřebiče, oblečení nebo boty. Stejný krámek s textilem naopak musel být zavřený, protože neprodává základní životní potřeby, jako jsou léky, potraviny či drogerii. Vytvářely se tak nerovné podmínky mezi obchody malými a velkými řetězci, které měly výjimku. Navíc se jednalo, podle názoru pana Poplatka, o chybný přístup i ve vztahu k protiepidemickým opatřením. Možnost nakoupit si i jiné věci, než jsou potraviny, totiž do řetězců přilákala i jiné zákazníky než ty, co si šli koupit pouze jídlo. Zvyšoval se tak uměle počet lidí v řetězcích, zatímco malé obchody se zcela zavřely. Mobilita a koncentrace lidí se tak soustředila na prostory obchodních řetězců, které vydělávaly a těžily i ze zavřených malých obchodů konkurence.

V konečném důsledku tak zisky a tržby, které retězce realizují, skončí v kapsách zahraničních vlastníků, a tedy i mimo Českou republiku. Naopak peníze, které utrží malý obchod ve městě, zůstávají v drtivé většině doma. Živnostník je investuje do svého obchodu, do nového zboží, nájem a zbytek utratí za své životní potřeby.

Na druhou stranu představuje toto omezení zásah do fungování rodin, tím spíše rodin, které se starají o děti. Paní Poplatková ví, o čem mluví. To, že už nekoupí oblečení pro děti nebo dárky k narozeninám svých dětí v hypermarketu, pro ni znamená, že přišla o poslední možnost, kde tyto, pro ní rovněž potřebné věci, může ještě sehnat. Bude tak nucena využívat ještě více internetových obchodů, kde nakupování oblečení a bot není určitě ideální.

Kdo má podle vás větší pravdu? Pan Poplatek, který vítá omezní prodeje zbytného zboží v obchodních řetězcích, nebo paní Poplatková, která kritizuje další omezení, které ji zabrání ještě někde nakoupit oblečení pro děti a další potřebné zboží, byť není nezbytné pro přežití?



Zalepené regály v obchodech. Koupíte si jen rohlíky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12620566928

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více