Září přineslo další výrazné snížení úrokových sazeb


29. 10. 2010  15:55     Fincentrum Hypoindex     komentáře (0)

Úrokové sazby hypoték pokračují v poklesu. Tentokrát umazaly 0,2 procentního bodu a hodnota ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX se přiblížila k další magické hranici 4,5 %. Příznivé úrokové sazby přilákaly v září na pobočky bank 4800 klientů, kteří si sjednali hypotéky za více než 8 miliard korun.





Český hypoteční trh vykazuje neuvěřitelnou dynamiku. Úrokové sazby během uplynulých 30 dnů klesly meziměsíčně o 23 setin procentního bodu! Největší pokles zaznamenaly hypotéky s variabilní úrokovou sazbou, které meziměsíčně zlevnily o více než čtvrt procentního bodu. Ale pozadu nezůstávají ani standardní varianty hypoték s pevně stanovenou úrokovou sazbou. Také u nich došlo meziměsíčně k poklesu sazeb o více než 20 bazických bodů, přičemž největší pokles zaznamenaly stále populárnější 5leté hypotéky, u nichž průměrná úroková sazba poskytnutých úvěrů klesla na 4,51 %.   V meziročním porovnání klesly průměrné úrokové sazby hypoték o více než 1 procentní bod, což převedeno na koruny znamená, že klient, který si letos zažádá o 2milionovou hypotéku se splatností na 20 let, bude mít nyní měsíční splátku o 1188 Kč nižší, než ten samý klient, který úvěrovou smlouvu podepsal v loňském září, kdy průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték činila 5,63 %.

"K poklesu sazeb došlo napříč spektrem fixací, přičemž banky nadále těží z nízké ceny zdrojů. Nedá se říci, že není kam klesat, protože i přes výrazné snižování sazeb se u jednotlivých fixací průměrný rozdíl sazeb hypotečních úvěrů a ceny peněz na mezibankovním trhu pohybuje okolo 3 %," říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.  
Klesající sazby, stabilizované ceny nemovitostí, oslabená pozice stavebních spořitele, příznivě se vyvíjející ekonomická situace v ČR, ale také nízká srovnávací základna loňského roku. Všechny tyto faktory mají za výsledek dechberoucí tempo růstu poptávky po hypotečních úvěrech.   Banky v uplynulém měsíci poskytly 4800 hypoték v celkové hodnotě 8,011 miliard korun. Oproti stejnému období loňského roku, kdy bylo poskytnuto 3265 hypoték za 5,4 miliardy korun, tyto výsledky značí nárůst objemu o 48,3 %! Pouze v letošním červnu banky uzavřely více obchodních případů.    V celkovém letošním úhrnu již hypoteční banky poskytly za uplynulá tři čtvrtletí úvěry za 58,9 miliardy, čímž téměř o 2 miliardy překonaly své loňské výsledky (57 mld.) A ačkoliv z většího odstupu se nejedná o nijak závratná čísla - v letech 2006 – 2008 evidovaly banky ve svých knihách touto dobou uzavřené obchody za 70 a více miliard Kč – jedná se o jasný signál oživování hypotečního, ale i realitního trhu. 


Září přineslo další výrazné snížení úrokových sazeb

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15725682384

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více