Zásadní otázka:
Spořit v bance nebo u Kalouska?


16. 05. 2012  12:38     Zdeněk Bubák (Poplatkozrout.cz)     komentáře (0)

Není pochyb o tom, že spořicí státní dluhopisy jsou velmi výhodně úročené. Jak jsou na tom ale přesně ve srovnání s adekvátní úložkou na termínovaných vkladech bank nebo záložen? Provedli jsme pro Vás analýzu a její výsledky přinášíme v podrobném srovnání. Jelikož různé objemy vkladů jsou u bank a záložen úročeny různě, zpravidla vyšší částky mají i vyšší úrokovou sazbu (ale existují i výjimky), provedli jsme srovnání pro několik hladin objemů vkládaných prostředků, a to pro 10, 50, 100, 250, 500 tisíc korun a 1 milon korun.





Jelikož různé objemy vkladů jsou u bank a záložen úročeny různě, zpravidla vyšší částky mají i vyšší úrokovou sazbu (ale existují i výjimky), provedli jsme srovnání pro několik hladin objemů vkládaných prostředků, a to pro 10, 50, 100, 250, 500 tisíc korun a 1 milon korun. Za dobu splatnosti vkladu jsme vzali 5 let, což je i splatnost dluhopisů. Je třeba uvést, že právě pětiletou splatnost u termínovaných vkladů banky a záložny nabízejí méně častěji než kratší splatnosti, např. 4, 3 nebo 2 roky, proto jsme do srovnání k jednotlivým produktům bank a záložen uvedli sazbu za nejblíže nižší splatnost (vázanost). Úrok je pak vypočítán z takto získané sazby, ale za 5 let.

,

MYSLÍTE SI, ŽE JSTE NA TOM S FINANČNÍ GRAMOTNOSTÍ DOBŘE?

,

Porovnání jsme prováděli pro oba výhodnější typy spořicích státních dluhopisů, a to pro kuponový a reinvestiční (celkový úrok z reinvestičního dluhopisu vychází vzhledem k reinvestovanému úroku vždy  lépe než u kuponového). Diskontovaný dluhopis má úrok nižší a dluhopis protiinflační nelze předem vyhodnocovat, jelikož neznáme výši příští inflace. Dále pro srovnání platí to, že úrok ze spořicích státních dluhopisů uvádíme bez daně, jelikož podle názoru odborníků by se neměly danit vzhledem k nominální hodnotě ve výši jedné koruny.

Z výsledků porovnání vyplývá, že se v jednotlivých objemových hladinách umísťují dluhopisy na relativně vysokých místech, a to na 3. až 6. místě u reinvestičního dluhopisu a na 4. až 10. místě u kuponového dluhopisu. Úrok tedy dostanete vyšší jen u těchto bank a záložen: Evropsko-ruská banka a Záložna Creditas, spořitelní družstvo. U vyšších objemů pak ještě u Metropolitního spořitelního družstva a u Artesy, spořitelního družstva.

Umístění spořicích státních dluhopisů ve srovnání s 5letým termínovaným vkladem u záložen či bank:
 

Pro částku Pořadí (reinvestiční / 2. kuponový)
10 tisíc Kč 3. / 4. místo
50 tisíc korun 4. / 5. místo
100 tisíc korun 4. / 6. místo
250 tisíc korun 4. / 6. místo
500 tisíc korun 5. / 7. místo
1 milion korun 6. / 10. místo

Podrobné výsledky srovnání, které jsou shrnuty ve výše uvedené tabulce naleznete dále (klikněte na odkazy v šedé tabulce podle částky, která Vás zajímá).
.

ZAJÍMÁ VÁS, KDE SE NEJLÉPE SPOŘÍ? 1. REALITY TEST SPOŘICÍCH ÚČTŮ!

.
Detailní porovnání ročních úrokových sazeb a úroku Spořicích státních dluhopisů s 5letými termínovanými vklady podle výše vkladu, resp. objemu dluhopisů:

Klikněte výše na řádek s vybranou částkou a zobrazí se Vám příslušná podrobná tabulka.


Zásadní otázka: Spořit v bance nebo u Kalouska?

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

44858425540

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774