Zaujalo nás - Lidé chtějí od nového penzijního systému hlavně garance


20. 04. 2012  01:21     Petr Brousil     komentáře (0)

Pentijní fond 'Ceské pijišťovny si nechal vypracovat unikátní průzkum, z něhož vyplynulo několik zajímavých věcí. Lidé, kteří se chystají využít možnosti vstupu do 2. pilíře penzijního systému, oceňují zejména možnost mít své prostředky na penzi pod kontrolou. Bez rozdílu věku požadují záruku návratnosti svých vkladů. Zásadním měřítkem je pro 80 % respondentů systém jejich zabezpečení. Přečtěte si, co dále je možné vyvodit z průzkumu Factum Invenio pro Penzijní fond České pojišťovny (PFČP).





Možnost vyvést 3 % z průběžného systému a přidat si 2 % z vlastního by mohlo v příštím roce využít až jeden milion lidí. Podle průzkumu PFČP má o nově zaváděný 2. pilíř zájem až 20 % lidí ve věku 25 – 60 let. Jednou z výhod, kterou potenciální klienti vnímají, je přehled o budoucích příjmech.

To, co potenciální zájemce o spoření ve 2. pilíři zajímá nejvíce, je bezpečí ukládaných prostředků. Při rozhodování o tom, zda do 2. pilíře vůbec vstoupit, proto budou požadovat od státu garance. Až pro 2/3 lidí bude zásadní informací to, jakým způsobem budou jejich prostředky zabezpečeny proti vytunelování. „Jedním ze základních principů reformy je přitom oddělení majetku penzijních společností od majetku fondů. Lidé o této podmínce zatím nejspíš nevědí,“ domnívá se Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing PFČP. .  

PENZIJNÍ REFORMĚ SE OBSÁHLE VĚNUJEME V NAŠÍ SPECIÁLNÍ SEKCI - ČTETĚ ZDE!

.

Stejnou optikou pak budou potenciální klienti vybírat penzijní společnost, které své prostředky na penzi svěří. Rozhodne garance zabezpečení vkladů i zajištění výnosů. Více než 80 % lidí považuje „zajištění/pojištění“ vkladů pro vstup do systému za důležitý parametr. „Pro potenciální klienty bude důležitá důvěryhodnost společnosti, které svěří své peníze. Bude je zajímat, zda je stabilní, jak je na trhu dlouho, jak je veliká, kolik má klientů, kolik peněz spravuje,“ vysvětluje Libor Pergl z PFČP.

Přestože lidé na 2. pilíři oceňují možnost zvolit si investiční strategii a tím přímo ovlivnit výši zisku, z průzkumu vyplynulo, že klienti budou spíše konzervativní. Až 2/3 respondentů deklarovaly, že při investování peněz na důchod nemusí mnoho vydělat, ale chtějí mít záruku návratnosti. Uvedené preference se přitom neliší podle věku. „Jde-li o peníze na důchod, mladí lidé nejsou ochotnější pouštět se do risku více než staří. To je pro nás docela překvapivé zjištění,“ přiznal Libor Pergl z PFČP.  .

Průzkum realizovala pro největší tuzemský penzijní fond agentura Factum Invenio na vzorku 600 lidí ve věku 25 – 60 let.



Zaujalo nás - Lidé chtějí od nového penzijního systému hlavně garance

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

46846947188

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765