Zaujalo nás:
Banky ruší poplatek za trvalé příkazy, byl protizákonný


16. 12. 2011  12:01     Petr Kučera (Aktuálně,cz)     komentáře (0)

Tuzemské banky končí s účtováním sporného poplatku za zrušení trvalého příkazu či souhlasu s inkasem před datem splatnosti. Přinejmenším v případě, že tak klienti učiní prostřednictvím internetu.





Ještě letos v srpnu jej přitom vybíralo pět bank. Od září však skončil u Equa bank, která převzala české pobočky Banco Popolare. Od začátku listopadu ho zrušily ČSOB a Evropsko-ruská banka, u nových typů účtů jej už nemusí platit ani klienti Citibank.

Jako poslední tento poplatek škrtá ze svého sazebníku Poštovní spořitelna, společně s dalšími změnami v ceníku se tak stane od začátku února. K zániku poplatku výrazně přispěla i Česká národní banka jako regulátor trhu. Upozornila totiž banky, že poplatek není v souladu se zákonem o platebním styku.

.

HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK 2011!!!

.

Lidé totiž musí mít alespoň jeden způsob, jak příkaz před jeho splatností zrušit bezplatně. Většina bank bude nicméně nadále vybírat poplatek v případě, že o zrušení trvalého příkazu nebo souhlasu k inkasu požádá klient přímo osobně na pobočce. U bank, které tento poplatek ještě letos účtovaly, se pohyboval od šesti do 40 korun při zrušení přes internet a od dvaceti do 55 korun při zrušení na pobočce.

Zdarma. Nejen při zrušení účtu

Jak letos v létě upozornil online deník Aktuálně.cz, některé banky účtovaly zmíněný poplatek protizákonně v situaci, kdy klient rušil celé konto. Tento krok má přitom být pro fyzické osoby zdarma - s výjimkou účtů trvajících méně než jeden rok.

Podle České národní banky i ministerstva financí totiž současně s účtem končí i trvalé příkazy a inkasa - není potřeba je rušit jednotlivě, natož za poplatek.

.

Poplatky za zrušení trvalého příkazu
banka přes internet na přepážce  
ČSOB

nyní 0 Kč
dříve 6 Kč

40 Kč  

Poštovní spořitelna

od února 0
dosud 8 Kč

od února 0
dosud 26 Kč

 

Česká spořitelna

zdarma 55 Kč  

Komerční banka

zdarma 30 Kč  

Equa bank

nyní 0 Kč
dříve 20 Kč

20 Kč  

Citibank
(kromě Citigold)

nově 0 Kč
dříve 40 Kč

40 Kč  
Volksbank zdarma 50 Kč  
Raiffeisenbank zdarma 40 Kč  

UniCredit Bank
(podle typu konta)

zdarma 0 / 40 Kč  

Evropsko-ruská banka

nyní 0 Kč
dříve 20 Kč

nyní 20 Kč
dříve 40 Kč

 
LBBW zdarma 30 Kč  

GE Money Bank

zdarma zdarma  
mBank zdarma zdarma  

Fio banka

zdarma zdarma  

Zuno Bank

zdarma zdarma  

Air Bank

zdarma zdarma  
 

Ministerstvo financí však už tehdy upozornilo, že poplatek za rušení příkazů před datem jejich splatnosti je v rozporu se zákonem i v běžném případě, kdy současně nedochází k zániku samotného účtu.

.

NEVÍTE ROUPAMA COBY? VYHRAJTE SI APPLE IPAD2!

.

"Zákon nedovoluje bance, aby klientovi z řad spotřebitelů zúčtovala poplatek za zrušení trvalého platebního příkazu, pokud se zrušení týká budoucích platebních transakcí, u nichž ještě nenastalo datum splatnosti," tlumočil názor ministerstva financí jeho mluvčí Ondřej Jakob letos v srpnu pro Aktuálně.cz.

Ministerstvo vychází z toho, že zákon dává klientovi právo platební příkaz před datem splatnosti kdykoli odvolat. V případě trvalých platebních příkazů to znamená, že jej klient může kdykoli zrušit s účinky pro budoucí transakce, u nichž ještě nenastalo datum splatnosti.

Podle ministerstva jde o právo klienta, které vyplývá přímo ze zákona, a proto jej banka nemůže podmiňovat zaplacením poplatku.

ČNB už má jasno

Česká národní banka, která na dodržování zákona dohlíží, ale ještě v srpnu tak jasný názor neměla. Příslušné ustanovení je podle ní nejasně formulováno a připouští dvojí výklad.

"Poté jsme iniciovali vyjasnění tohoto výkladu nejprve na národní úrovni s ministerstvem financí, později i v rámci struktur Evropské komise a ve spolupráci s některými dalšími regulátory v rámci Evropské unie," říká Petra Hájková z tiskového oddělení ČNB.

Výsledek? Také regulátor má nakonec stejný názor jako ministerstvo i Evropská komise.

"Stanovení poplatku za odvolání trvalého příkazu není v souladu se zákonem o platebním styku. O tomto výkladu jsme už na pracovní úrovni informovali zástupce bank," potvrzuje Hájková.



Zaujalo nás: Banky ruší poplatek za trvalé příkazy, byl protizákonný

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16510993936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více