Zaujalo nás:
Je poplatek za zrušení trvalého příkazu nezákonný? Dle MF ČR ano, dle ČNB možná


03. 08. 2011  13:50     Petr Kučera (Aktualne.cz)     komentáře (0)

Přinejmenším čtyři tuzemské banky porušují zákon, když účtují poplatky za zrušení trvalých příkazů před datem jejich splatnosti. S odkazem na zákon o platebním styku to tvrdí ministerstvo financí.





Klienti ČSOB, Citibank, Equa bank (bývalé Banco Popolare) a Evropsko-ruské banky musí zaplatit za rušení každého trvalého příkazu vždy, a to i když tak učiní sami přes internet. Dalších šest bank pak vybírá poplatek v řádu desítek korun jen při osobním vyřízení na pobočce. Česká národní banka, která nad dodržováním zákona dohlíží, ale zatím reagovat nebude. Zákon je podle ní nejasně formulován a připouští dvojí výklad. K jakému z nich se ČNB přikloní, rozhodne teprve po poradě s ostatními regulátory v Evropské unii.

.

ČTĚTE TAKÉ - ZÁKON P PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ: DO BANKY MUSÍME A HOTOVO?

Trvalý příkaz lze odvolat zdarma

"Zákon o platebním styku nedovoluje bance, aby klientovi z řad spotřebitelů a drobných podnikatelů zúčtovala poplatek za zrušení trvalého platebního příkazu, pokud se zrušení týká budoucích platebních transakcí, u nichž ještě nenastalo datum splatnosti," tlumočí názor ministerstva financí jeho mluvčí Ondřej Jakob. Ministerstvo vychází z toho, že zákon dává klientovi právo platební příkaz před datem splatnosti kdykoli odvolat. V případě trvalých platebních příkazů to znamená, že jej klient může kdykoli zrušit s účinky pro budoucí transakce, u nichž ještě nenastalo datum splatnosti. Podle ministerstva jde o právo klienta, které vyplývá přímo ze zákona, a proto banka nemůže jeho výkon podmiňovat zaplacením poplatku.

Poplatky za zrušení trvalého příkazu

banka přes internet na přepážce  

Citibank
(kromě konta Citigold)

40 Kč 40 Kč  
Evropsko-ruská banka 20 Kč 40 Kč  
ČSOB 6 Kč 40 Kč  
Equa bank 20 Kč 20 Kč  
Česká spořitelna zdarma 55 Kč  
Volksbank zdarma 50 Kč  
Raiffeisenbank zdarma 40 Kč  

UniCredit Bank
(podle typu konta)

zdarma 0 / 40 Kč  
Komerční banka zdarma 30 Kč  
LBBW zdarma 30 Kč  
Poštovní spořitelna zdarma zdarma  
GE Money Bank zdarma zdarma  
mBank zdarma zdarma  
Fio banka zdarma zdarma  
Zuno Bank zdarma zdarma  
Zdroj: Aktuálně.cz

"Jediným případem, kdy zákon dovoluje zpoplatnit odvolání platebního příkazu, je situace, kdy banka nad rámec svých zákonných povinností dovolí klientovi odvolat platební příkaz i přes to, že již nastala jeho splatnost," dodává mluvčí ministerstva financí.

Dvojí výklad má vyřešit EU

Oproti ministerstvu zatím nemá jasný názor Česká národní banka, která nad dodržováním zákona dohlíží.

SROVNEJTE SI BANKOVNÍ POPLATKY

"Zákon o platebním styku je transpozicí evropského předpisu. Ustanovení § 106 odst. 5 zákona v podstatě převzalo ustanovení příslušné směrnice. Tak jak je formulováno, může vést ke dvojímu výkladu," říká za centrální banku Tomáš Zimmermann z tiskového oddělení. Právníci České národní banky se podle něj tímto problémem zaobírají a budou iniciovat vyjasnění výkladu v rámci unijních struktur a ve spolupráci s ostatními regulátory v Evropské unii. "Tyto kroky by měly vést k vyjasnění dané problematiky. O výsledcích budeme poskytovatele platebních služeb informovat," dodává Zimmermann.

Zákon platí už přes rok a půl

Jde o další z nejasností obsažených v novém zákoně o platebním styku. Ten je účinný od listopadu roku 2009, kvůli nepřesné formulaci už dříve přinesl komplikace ohledně odpovědnosti za neautorizované transakce platební kartou. Podle mnoha právníků z oboru je zákon napsaný mimořádně složitě. Za to, že je "překlad" unijního předpisu srozumitelný a jednoznačný, přitom mělo odpovídat hlavně ministerstvo financí, které návrh zákona připravilo.

"Zákon o platebním styku, který platí od 1.11.2009 měl a má pomoci bankovním klientům zlepšit jejich postavení vůči bankám. Nevím, jestli je to nepřesným překladem, napsáním, formalistním výkladem, typicky českou vlastností něco obejít či jen neochotou bank, ale opakovaně dochází k různým interpretacím ke škodě klientů - počínaje debatou o spoluúčasti při ztrátě platební karty (na každou transakci / na všechny dohromady), přes povinnost banky poskytnout měsíčně výpis alespoň jedním kanálem zdarma, až po současnou diskusi o legálnosti zpoplatňování rušení trvalých příkazů, když se ruší účet či kdykoliv přes splatností. Zákon sice platí, ale selský rozum se diví," říká Patrik Nacher, provozovatel webu www.BankovniPoplatky.com a upozorňuje na to, že výklady legislativy v ČR podezřele málo (respektive nikdy) nenahrávají klientům.

Při rušení účtu poplatek neplaťte

Pokud jde o rušení trvalých příkazů při současném rušení celého účtu, typicky při odchodu klienta ke konkurenci, shoduje se výklad České národní banky s ministerstvem financí. Při rušení celého účtu totiž automaticky zanikají i jednotlivé trvalé příkazy a svolení k inkasu. Banky proto nemohou odcházejícím klientům účtovat poplatky za zrušení každého z těchto příkazů a podmiňovat tím samotné zrušení účtu, které je podle zákona zdarma.

Zmíněné poplatky při rušení účtu přesto nadále vybírá pět bank, mezi nimi i tuzemská jednička v objemu bilanční sumy ČSOB. Většina z nich sice odpustí poplatek, pokud si trvalé příkazy či inkasa jednotlivě zruší přes internet, podle regulátora jde ale o zbytečnou komplikaci, která nemá oporu v zákoně.



Zaujalo nás: Je poplatek za zrušení trvalého příkazu nezákonný? Dle MF ČR ano, dle ČNB možná

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15694114944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více