Zaujalo nás:
Nejnovější pasti na seniory


25. 07. 2012  15:30     Světlana Rysková     komentáře (0)

Než odjedete na dovolenou, varujte své seniory. Podvodníci zkoušejí nové triky, jak je okrádat. „Tak naši mladí s dětma včera odjeli na tři neděle na dovolenou a já se teď musím starat o celej ten jejich velkej barák. Zahradu jim teda sekat nebudu, ale zalít kytky, vyvětrat a nakrmit tu havěť, co mají vnuci – to jsem slíbila,“ slyším říkat jednu starší paní druhé ve frontě u poštovní přepážky. Po chvilce ještě dodává s povzdechem. „Řeknu ti, Alenko, už mě to zmáhá. Zrovna tam jedu, mám to sice jen půlhodinku autobusem, ale je to přece jenom povinnost.“ Paní mluvila tak nahlas, že to museli slyšet všichni kolem, a tak mě napadlo, jak může být takový nevinný rozhovor nebezpečný. Vždyť by jen stačilo babičku z pošty sledovat a zjistit kde ten opuštěný dům je.





Určitě se vyplatí naše seniory před dovolenou požádat, aby o našem odjezdu nikomu raději neříkali. Ale možná bychom je měli upozornit i na několik nejnovějších triků, které na ně vymysleli bezohlední podvodníci. Letos „frčí“ tři: podvod s přeplatky od zdravotní pojišťovny, poplatky za změnu dodavatele plynu či elektřiny a falešný příbuzný.

Mám pro vás přeplatek, ale nemám drobné

Mnozí senioři překračují limit poplatků za zdravotní péči a zdravotní pojišťovny jim každoročně vracejí přeplatky v řádu stovek i tisícovek korun. Toho se rozhodli využít podvodníci, kteří se vydávají za pracovníky zdravotní pojišťovny. Navštěvují seniory pod záminkou, že jim jdou přeplatek vyplatit. Namísto vyúčtování a vysázení bankovek však používají lacinou, ale bohužel velmi účinnou fintu.

.

PODÍVEJTE SE JAK NA PODVODNÍKY Z PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍ ZDE!

.

„Babi nesu vám tisícovku od zdravotní pojišťovny, ale nedali mi drobné. Můžete mi vrátit na pětitisícovku?“ Tak takhle vypadá klíč, kterým si podvodník otevře dveře do bytu vašeho seniora. Babička šťastná, že dostane tisícovku, jde do šuplíku (hrníčku, knihovny, …) a přinese čtyři tisícové bankovky, aby mohla „poslovi od pojišťovny“ vrátit. Ten pak rychle sbalí čtyři tisícovky od babičky i přinesenou vlastní pětitisícovou bankovku a zmizí.

Co se s tím dá dělat? Jediné, co můžete zkusit, je založit vašemu seniorovi bankovní účet a pořádat zdravotní pojišťovnu, aby mu případné přeplatky posílala bezhotovostně přímo do banky. Když však váš dědeček nebo babička trpí nepřekonatelnou nedůvěrou k bankovním domům, nezbývá, než jen varovat.

Přišel jsem, abych vám ušetřil peníze

O dobře vypadajících a často velmi neodbytných mladých lidech, kteří chodí po bytech s nabídkami přechodu k jinému dodavateli elektřiny či plynu, píšou média už nějakou dobu. Novinkou v tomto „byznysu“ je používání stále drsnější praktik, jako například nátlak pomocí zabavení účtů od stávajícího dodavatele a občanského průkazu, který si od navštíveného vyžádají. Pak odmítají vrátit občanku, až donutí seniora k podpisu smlouvy, nebo si dokonce smlouvu jeho jménem vyplní a podepíší sami podle vzoru z občanského průkazu.

. Nejnověji je tento podvod vylepšen o inkasování záloh ve výši 2 až 4 tisíce korun, údajně za převod smlouvy, s příslibem, že peníze budou vráceny či započteny jako úhrada odběru za první měsíce.

Doporučte proto vašemu seniorovi, aby v době vaší nepřítomnosti s nikým o žádné změně dodavatele čehokoli nejednal, do bytu ho nepouštěl a přes dveře požádal, ať vloží návrh smlouvy i s vizitkou do schránky pro možnost pozdějšího kontaktování.

Pošli mi peníze, jsem v nemocnici

Další aktuální trik, se kterým slaví podvodníci úspěch, i když je to k neuvěření, by se dal nazvat falešný příbuzný. V policejních zprávách už najdete řadu podvedených.

Seniorovi zazvoní telefon a na druhém konci se někdo zajíkavým hlasem ohlásí jako vnuk, neteř, sestřenice či jiný příbuzný a prosí, jestli by mu nemohl poslat peníze, protože ho právě odvezli do nemocnice a on u sebe nemá na hospitalizační poplatky. „Pošlu si babi kamaráda, je to malý blonďák v modrém tričku a má brýle. Jen mu prosím tě něco dej, nebo mě z nemocnice vyhoděj,“ ukončí hovor podvodník. Za chvíli skutečně u dveří zazvoní popsaná osoba a oznámí, že jde pro peníze. Často přidá srdceryvnou historku o havárii, úrazu a podobně.

.

HRAJTE O KOLO ZA 20.000 KČ

 

Může se vám to zdát jako neuvěřitelně průhledný trik. Ale senior, vystrašený neštěstím příbuzného a sám většinou už obeznámený s tím, že v Česku už „bez peněz do nemocnice nelez“, to vidí jinak. Když navíc podvodníci znají správné jméno a příbuzenský vztah, vůbec ho nenapadne, že se stal obětí podvodu. Dá, kolik může.

Obrana proti tomuto triku je velmi obtížná. I když seniorovi o podobných podvodech řeknete, není jisté, jak ve stresové situaci zareaguje. Pokud přece jen podlehne, neváhejte informovat policii. Peníze vám zpátky nevrátí, možná ani podvodníky nedopadnou, ale přece jen pomůžete šířit varování dál. V řadě obcí totiž policie ve spolupráci s obecními úřady, kluby seniorů či některými neziskovými organizacemi pořádá přednášky pro seniory a na nejrůznější podvody a triky je upozorňuje.

Nepodceňujte komunikaci se seniory, vyplatí se vám to

  • Posílejte vašeho seniora na přednášky místí policie.
  • Vložte vašemu seniorovi do mobilu číslo na místní policii. Některé obce provozují speciální bezpečnostní linky pro seniory – naučte vašeho seniora, jak ji má používat.
  • Informujte vašeho seniora o tricích a podvodech, které najdete na internetu, v novinách, zachytíte v rozhlase nebo v televizi.


Zaujalo nás: Nejnovější pasti na seniory

Diskutovat (0)