Zaujalo nás:
Originální poplatek. Neplatíte za bezpečnostní SMS?


04. 09. 2012  01:31     Jiří Hovorka (Aktuálně.cz)     komentáře (0)

Většinu bankovních poplatků naleznete v sazebnících naskrz celým trhem, stále však najdeme i takové, které jsou unikátní. Jeden takový má v sazebníku UniCredit Bank. Ta si jako jediná banka v Česku stále nechává zaplatit za autorizační SMS zprávy, kterými klientům posílá kódy pro nutné přihlášení či jednotlivé platby v internetovém bankovnictví.





Sazebník UniCredit počítá s cenou 50 korun za 100 SMS zpráv, tedy 50 haléřů za jednu. Uživatelé internetového bankovnictví UniCredit Bank přitom potřebují pokaždé minimálně jednu SMS zprávu na potvrzení svého přihlášení, a to i když se chtějí jen podívat na zůstatek a neprovádět žádné transakce. "Operace související s náklady třetích stran, jako jsou mobilní operátoři či poštovní služby pro zasílání tištěných výpisů z účtů, bývají spojeny s poplatky," zdůvodňuje neobvyklý poplatek mluvčí banky Petr Plocek.

.

A avizuje zatím blíže neupřesněnou změnu. "V oblasti validačních SMS pracujeme na nástroji, který by umožnil ověření pomocí mobilního telefonu, ale jinak než s využitím SMS. Toto řešení pak nabídneme klientům zdarma," reaguje Plocek bez konkrétnějšího časového rámce. Mluvčí také zmiňuje, že majitelé některých kont od UniCredit Bank tento poplatek neplatí, což je pravda. Kdo má variantu účtu Exklusive s paušálem 349 korun měsíčně, ten skutečně již bance neplatí za každou SMS.

Méně než koruna

Jaké vlastně mají banky s těmito autorizačními SMS náklady? To většinou neprozrazují, protože jde podle nich o čistě interní věc. UniCredit má ale z pochopitelných důvodů zájem na alespoň částečné odpovědi. „Obecně platí, že náklad za SMS je vyšší než účtovaných 50 haléřů, klientům tak částečně zasílání SMS klíčů dotujeme," říká Plocek. Jeho kalkulaci potvrzuje i druhá banka ochotná cenu alespoň naznačit. "Náklady se pohybují ve výši necelé koruny za jednu SMS," říká mluvčí Zuno Bank Lukáš Tomis.

Ve spořitelně dobrovolně, ale třikrát dráž

Podobný poplatek lze najít i v sazebníku České spořitelny. Ta ovšem zpoplatňuje jen dobrovolně volitelnou možnost - ověřovat se kódem z SMS zprávy při přihlášení. Bez zpoplatněných SMS u ní lze tedy bez problémů internetové bankovnictví používat.

Horší je to ale u České spořitelny s cenou. Za tento nadstandard si účtuje 1,50 koruny, tedy zřejmě více, než činí její náklady.


Zaujalo nás: Originální poplatek. Neplatíte za bezpečnostní SMS?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12473932832

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více