Zaujalo nás:
Vyplatí se vůbec státní dluhopis?


09. 11. 2010  14:50     Pavel Krejsa - www.usporim.cz      komentáře (0)

Dluhopisy obecně jsou svou výnosností spíše v konzervativním poli investice. Státní dluhopisy však nabízejí relativně solidní jistotu a zajímavý úrok, který je v rámci tržního systému více než slušný.





Státní dluhopisy České republiky jsou tak zajímavým doplňkem či možností rozšíření portfolia prakticky každého z nás.

Vyplatí se státní dluhopisy?

To je otázka, na kterou si musí každý investor odpovědět sám. Někdo vidí ve státním dluhopisu jistotu, jiný zase příliš malý výnos. Každý se staví k riziku jinak, takže není ani možné odpovědět na danou otázku kladně či záporně. Ale určité indicie vám pomohou s rozhodováním, zda se státní dluhopis vyplatí přímo vám. Projděte si s námi faktory a vlivy, které je nutné do rozhodování zahrnout. A poté se sami rozhodněte, zda je státní dluhopis finančním produktem pro vás či nikoliv.

Každý stát se v určité fázi svého vývoje musí opírat o externí financování. Mezinárodní půjčky, nadnárodní spolupráce a další formu využití cizích prostředků jsou jednou možností. Na druhé straně pak stojí využití prostředků opačně. Ne jako půjčka státu, ale jako investice občana (v určitém úhlu pohledu jde samozřejmě o to samé). Vydávání dluhopisů, tedy možností investice pro občany tak není ničím překvapivým. České státní dluhopisy mají obvykle splatnost deset let a přinesou svému majiteli výnos závislý na tržní situaci v podobě 3% - 5%. Z toho je nutné navíc odečíst poplatky a daň z výnosu. Samozřejmě v případě předčasného prodeje je nutné počítat i s nižším výnosem. Výnos do 5% (spíše pak mezi 3,5 – 3,8%) je relativně zajímavý, avšak využití bude mít spíše jako nástroj konzervativních investorů pro rozložení rizika a vyváženost portfolia. Státní dluhopisy mají nevýhodu ve dlouhé době splatnosti – 10 let. Samozřejmě je možný jejich předčasný prodej na sekundárním trhu, avšak je nutné počítat s nižší odkupní cenou.

Stát (ne)představuje riziko

Určitě si každý při prvním pohledu na státní dluhopis řekne. Ano stát, silná autorita. Výnos je daný a bez rizika. Skvělá investice. Ale je třeba dívat se na věc více střízlivě. Samozřejmě, jde o jednu z nejbezpečnějších investic na trhu vůbec, ale jistotu vám nikdo nedá. Ale co takový propad akciových trhů a s ním i rapidní pokles veškerých úrokových sazeb. Všechny výnosy budou rázem smazány. A státní dluhopisy nebudou výjimkou. Jako země ve středu Evropy nebudeme zmiňovat riziko katastrofy v podobě krachu celé ekonomiky, jelikož do takové situace by nás snad společenství nenechalo spadnout v případě opravdu enormních problémů. Avšak i jiným způsobem může přímo stát promluvit do výnosu dluhopisu. Nízké úroky spojené s vyšší mírou inflace pak mohou leckterému investorovi zamotat hlavu a jeho plánované výnosy minimalizovat i k nule.

Avšak Česká republika má relativně silnou ekonomiku, která je velice významně provázána se světovými trhy, avšak stále si drží své pevné místo mezi silnými hráči. I přes krizi jsme se dokázali relativně solidně dostat, bez gigantických záchranných opatření ze strany vlády a tak je i zde předpoklad, že by naše ekonomika měla v nadcházejících deseti letech fungovat jako pevný tržní subjekt.

Závěr

Na závěr nabízíme shrnutí nejdůležitějších věcí, které je třeba o dluhopisech vědět. Ať už se jedná o státní či soukromé, vždy mají následující charakteristiku.

Výhody dluhopisů:

vyšší výnos než u termínovaných vkladů stálý přehled díky kurzovním lístkům, burze či internetu relativně stálý trh a snadná prognóza vývoje možnost prodeje dluhopisu před dobou splatnosti nižší výkyv kurzů v porovnání s akciemi pravidelný výnos menší riziko v porovnání s akciemi

Nevýhody dluhopisů:

poplatky za nákup či prodej u dluhopisu s pevným výnosem možný problém při změně situace na trhu zhodnocení dluhopisů je nižší než u akcií nutnost rozložit portfolio výnosy podléhají zdanění pokud je stanoven pohyblivý kurz, tak ten kolísá podle rozhodnutí ČNB o úrokových sazbách někdy nutná investice až od určité částky, tudíž je daný dluhopis nevhodný pro drobného   investora  


Zaujalo nás: Vyplatí se vůbec státní dluhopis?

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

44613800680

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751