Zisky bank rostou


03. 03. 2008  19:59     Olga Skalková     komentáře (0)

Zatímco světové banky sčítají miliardové ztráty kvůli hypoteční krizi v USA, ty české vydělávají jako nikdy předtím. Naprostým rekordmanem je Česká spořitelna.





Zatímco světové banky sčítají miliardové ztráty kvůli hypoteční krizi v USA, ty české vydělávají jako nikdy předtím. Naprostým rekordmanem je Česká spořitelna. Za loňský rok zvedla čistý zisk o 17 procent, a je tak prvním českým peněžním domem, který překonal 12miliardovou hranici zisku.
"Vynikající výsledky jsme dosáhli díky růstu bankovního byznysu a navzdory stále ostřejší konkurenci na českém trhu," komentoval výsledek Gernot Mittendorfer, šéf České spořitelny.
Spořitelna má v Česku nejvíce klientů, skoro 5,3 milionu, a z loňského boomu půjček na bydlení a nákupy dokázala i nejvíce vytěžit. Jen loňský výdělek totiž představuje více než čtvrtinu celkové ceny, za kterou ji před pár lety získala rakouská Erste Bank. Ta v roce 2000 koupila 52procentní podíl od státu za 19 miliard korun, dalších zhruba 24 miliard ji stálo dokoupení akcií od minoritních akcionářů na současných 98 procent.

Jednička nejen v klientech

"Na loňských výsledcích je patrné, že Česká spořitelna je více zaměřena na drobné bankovnictví než její největší konkurenti," říká analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka. Jedničkou na trhu zůstává spořitelna i v hypotékách, spotřebitelských půjčkách, podílových fondech a v platebních kartách, kterých už vydala 3,3 milionu. Nejvyšší růst ale zaznamenala v hypotékách domácnostem, které meziročně zvedla o 39,2 procenta na 111,5 miliardy korun. Tím drží podíl 34,8 procenta na celém trhu. Silnou pozici zaujímá i v ostatních půjčkách, celkové portfolio už přesáhlo úvěr o 418 miliard korun, což je meziročně víc o 27,1 procenta.
Spořitelně se daří i v získávání peněz, které může výhodněji využívat k dalšímu byznysu, než kdyby si je musela půjčovat od jiných bank. Vklady domácností bance meziročně vzrostly o 8,4 procenta na 448,8 miliardy korun, vklady firem o 17,1 procenta na 91,57 miliardy korun.
Podíl úvěrů na vkladech už dosáhl zhruba sedmdesáti procent, což je ale i pro další roky dobrý základ pro půjčování z vlastních zdrojů. Příjemným překvapením je i mírný nárůst klientů - zhruba o dvacet tisíc.
Přebrat jí zákazníky se snaží všichni konkurenti, nejvíc polská mBank, která nabízí konta a transakce bez poplatků. Dobré zprávy přišly i od majoritního vlastníka České spořitelny, rakouské Erste Bank. Zatímco od začátku roku její akcie klesly o 21,4 procenta, loňský zisk zvedla o 26 procent na 1,17 miliardy eur (asi 29,5 miliardy korun). Banka navrhuje vyplatit dividendu 0,75 eura (zhruba 18,9 koruny) na akcii po 0,65 eura na akcii v roce 2006. "Do výsledu se významně nepromítla krize amerických hypoték, která negativně ovlivnila hospodaření mnoha finančních institucí. Erste Bank opět dokázala, že je zdravou a fundamentálně silnou společností a z dlouhodobého hlediska ji vnímáme jako dobrou investici," říká Milan Lávička, analytik Atlantik FT.

Daří se všem, ale...

Podle ekonomů čeká i letos banky poměrně dobrý rok. Růst zisků ale bude obtížnější, protože ekonomika přibrzdí výkon na zhruba čtyřprocentní růst. Kvůli odepisování ztrát zahraničních bank z amerických hypoték zavládla i v českých bankách větší opatrnost půjčovat.
"Mohu říci, že ve střednědobé a dlouhodobé perspektivě není reálný trend 20procentního růstu čistého zisku," řekl Laurent Goutard, šéf Komerční banky. Ta loni zvedla výdělek o pětinu na 11,23 miliardy korun. Spořitelna potvrdila letošní cíl zvýšit zisk o 15 až 20 procent. ČSOB loni zvýšila zisk o 13,6 procenta na 0,84 miliardy korun, své plány ohledně letošního výdělku nesdělila. 



Zisky bank rostou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12565955504

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více