Zjištění zůstatku přes bankomat na sKartě – zdarma, nebo dvacku?


15. 11. 2012  11:37     Redakce BP.com     komentáře (0)

O tzv. sKartě a problémech s ní spojených jsme vás již několikrát informovali. Nyní se k tématu sociálních karet vracíme opět, a to na poli, které je nám nejbližší – na poli poplatků. I o nich se v souvislosti s sKartou několikrát mluvilo. My se dnes budeme věnovat konkrétně jednomu z nich – za zjištění zůstatku přes bankomat. Ten je totiž vcelku intenzivně mediálně propíranou položkou, pokud se bavíme o sazebníku spojeném s sKartami.





Pravdou však je, že ne vždy jsou informace o tomto poplatku spojeném s reformou ve vyplácení sociálních dávek správné. Není totiž pravda, že se za zjištění zůstatku před bankomat s pomocí sKarty platí vždy, jak se někdy mylně uvádí. V rámci standardních služeb, které jsou k sKartě zdarma, mají klienti možnost zjistit bezplatně svůj zůstatek na technickém účtu k sKartě hned třemi způsoby: na www.skontakt.cz v části „Vstup na účet“, po telefonu v kontaktním centru pro sKartu nebo v kterémkoliv ze 1400 bankomatů a platbomatů České spořitelny. Cílem standardních služeb je umožnit bezplatné čerpání dávek a nakládání s nimi stejně jako nyní,” vysvětluje Klára Pačesová z Tiskového centra České spořitelny. Pokud tedy zjišťujete zůstatek v bankomatu ČS, po internetu, nebo na kontaktním místě, nezaplatíte nic. Pokud však využijete bankomat jiné banky, zaplatíte 20 Kč.

.
.

I tento stav však vzbuzuje otazníky a podle našeho názoru právem. Podíváme-li se na tabulku níže, vyplývá z ní, že poplatek 20 Kč za zjištění zůstatku přes bankomat cizí banky, který účtuje Česká spořitelna svým klientům, i klientům vlastnícím sKartu, je mezi lídry českého bankovního trhu suverénně nejdražší. Zatímco v UniCredit Bank a Raiffaisenbank je tato položka i v cizích bankách zcela zdarma, v ČSOB za ní zaplatí 9 Kč a v Komerční bance a GE Money Bank o jednu korunu více. To, kolik banka vybírá od svých klientů, je samozřejmě zcela v její gesci. Klienti mají právo kdykoliv odejít. V případě majitelů sKarty však tato analogie neplatí. „Majitelé sKarty jsou do smluvního vztahu s sKartou, potažmo Českou spořitelnou, natlačeni státem. Když budu ignorovat fakt, jaké jsou skutečné náklady této konkrétní transakce, tak by z hlediska této specifické služby bylo logické a očekávané, kdyby byl poplatek za zjištění zůstatku v bankomatu cizí banky u sKarty levnější, než je nejlevnější na bankovním trhu. Nikdy by to nemělo být dvakrát víc. Pokud jde o tento poplatek u samotné ČS pro její klienty, tam nechť zůstane dle rozhodnutí banky,“ říká Patrik Nacher, majitel serveru www.bankovnipoplatky.com.

Tabulka: Poplatky za zjištění zůstatku přes bankomat ve vlastní/cizí bance

BANKA
Cena v Kč za transakci
Vlastní ATM
Cizí ATM
sKarta
zdarma
20 Kč
Česká spořitelna
zdarma
20 Kč
ČSOB
zdarma
9 Kč
Komerční banka
2,50 Kč
10 Kč
UniCredit Bank
zdarma
Zdarma
Raiffeisenbank
zdarma
Zdarma
GE Money Bank
zdarma
10 Kč


Zjištění zůstatku přes bankomat na sKartě – zdarma, nebo dvacku?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12502586608

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více