Zlato spadlo o 11 %, stříbro o neuvěřitelných 27 %


29. 09. 2020  10:40     Tomáš Volf     komentáře (0)

Zlato za měsíc a půl ztratilo téměř 11 %. Ještě začátkem srpna se obchodovalo na svých historických maximech kolem hladiny 2070 USD/unci. Následovalo období strmého pádu až na včerejších 1850 USD/unci. Dnes se zlato obchoduje na 1870 USD/unci.

Zlato spadlo o 11 %, stříbro o neuvěřitelných 27 %




Ještě zajímavější je situace u stříbra, které za stejné období ztratilo neuvěřitelných 27 %. V první polovině srpna se kotovalo až za 29,70 USD/unci, ale včera to nebylo ani 22 dolarů za unci.

Zlato jako uchovatel hodnoty stále táhne a na tom se dlouhodobě nic měnit nebude. V dobách nejistoty se aktiva přesouvají z těch rizikovějších do dolaru nebo do zlata.

Se stříbrem je to složitější. To plní nejen funkci uchovatele hodnoty, ale má především své nezastupitelné místo ve výrobním sektoru průmyslu. Stříbro je totiž součástí drtivé většiny spotřební elektroniky, která se téměř nerecykluje. Těžební kapacity nejsou zdaleka tak silné jako u zlata. Nominální hodnota zlata je více než 80x vyšší, než stříbra. Potenciál růstu v dlouhodobém horizontu je pro stříbro více než otevřený.

Na dlouhodobě posilujícím trendu obou drahých kovů se nic nemění a předpoklady o dalších maximech se nejspíš v budoucnu skutečně potvrdí. Aktuální výkyv by měl být pouze mírným splasknutím trhů před dalším možným nádechem. Několik měsíců trvající získávání na hodnotě v první polovině roku udělalo jen krok zpět. Ostatně už dnes se oba drahé kovy obchodují na silnějších hodnotách, než tomu bylo včera.

Svět se nyní nachází v situaci, kdy je COVID 19 nejskloňovanějším slovem. Mnoho ekonomik se zdaleka nedostalo z poklesu z první poloviny roku, ztráty ještě nebyly ještě ani vyčísleny a přicházejí debaty o dalším hlubokém poklesu ekonomiky. Nejistota na trzích je stále vysoká a do celé věci promlouvají události, jako jsou volby v USA nebo dohoda mezi Velkou Británií a EU. Všechny tyto faktory jsou výrazně pro rizikové a tak budou bezpečná aktiva v kurzu.

Tomáš Volf


Citfin-Logo_2013_CMYK Celý článek naleznete na www.citfin.cz 



Zlato spadlo o 11 %, stříbro o neuvěřitelných 27 %

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15604282464

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více