Zlom v miliardové kauze. Za špatný výpočet RPSN musí firmy lidem vracet peníze, řekl soud


15. 08. 2016  10:55     Aktualne.cz     komentáře (0)

Aktualne.cz: Nejvyšší soud jasně řekl, že když je ve smlouvě špatně vypočtená sazba RPSN, mají firmy klientům vracet drtivou většinu zaplacených úroků. Soudy dosud odmítaly nároky klientů přiznávat, protože podle nich stačí, když RPSN ve smlouvě uvedena je, i když špatně. Verdikt Nejvyššího soudu je přitom pro soudy závazný. Úvěrové firmy se tak mohou dočkat nových žalob.

Zlom v miliardové kauze. Za špatný výpočet RPSN musí firmy lidem vracet peníze, řekl soud




Ve sporu o výpočet roční procentní sazby nákladů (RPSN), který už trvá dva a půl roku, padl zásadní verdikt. Nejvyšší soud - jako první soud v Česku - jasně řekl, že když je RPSN ve smlouvě vypočtená špatně, mají firmy klientům vracet drtivou většinu zaplacených úroků.

Zákazníci úvěrových společností, kteří podají žalobu, tak mají naději na vrácení desítek tisíc korun. Úvěrové společnosti proti tomu budou bránit celkem miliardy korun.

Červencový rozsudek Nejvyššího soudu se vztahuje ke sporu, v němž úvěrová společnostEssox z finanční skupiny Komerční banky zažalovala klienta, který jí přestal splácet půjčkuna auto. Žalovaný klient ale přešel do protiútoku a požadoval vymazání zhruba 80 tisíc korun, které po něm firma požadovala jako splátku nezaplacených úroků. Využil toho, že jak Česká obchodní inspekce, tak třeba finanční arbitr už o smlouvách Essoxu z let 2011 až 2013 rozhodli, že obsahují špatně vypočtenou RPSN.

Ve sporu jde o to, zda je v pořádku, když úvěrová společnost navýší úvěr o poplatek za sjednání půjčky a ten již nepočítá do nákladů půjčky, tedy do roční procentní sazby nákladů (RPSN), čímž ji snižuje. Poplatek přitom činil řádově desítky tisíc korun a společnost Essox na něj klientovi vlastně půjčila.

Okresní soud v Nymburce i odvolací Krajský soud v Praze ale odmítly řešit, zda je RPSN vypočtena správně - protože i kdyby podle nich nebyla, byla by splněná základní podmínka, kterou požaduje zákon o spotřebitelském úvěru, tedy že RPSN ve smlouvě uvedena byla. Žalovaný tak podle nich nemá nárok na odpuštění většiny požadovaných úroků.

Nejvyšší soud ale tento argument nižších soudů, který už použily i českobudějovické soudy, které řešily odvolání Essoxu proti prohraným sporům u finančního arbitra, shodil ze stolu. Podle Nejvyššího soudu platí, že uvede-li úvěrová firma některý ze zákonem vyžadovaných údajů nesprávně, ať už tak učiní z jakéhokoliv důvodu (například omylem nebo v důsledku početní chyby), nesplní tak povinnost stanovenou zákonem.

"Takové pochybení, uplatní-li jej spotřebitel u věřitele, zákon striktně sankcionuje tím, že pokládá spotřebitelský úvěr od počátku za úročený ve výši diskontní sazby platné v době uzavření smlouvy uveřejněné Českou národní bankou," píše Nejvyšší soud v rozsudku.

Nestačí, že tam RPSN je

Diskontní sazba České národní banky se pohybuje kolem nuly, zatímco ve smlouvě sjednaný úrok se blížil 25 procentům.

Nejvyšší soud tak zrušil předchozí rozhodnutí obou soudů ve věci výpočtu RPSN a nařídil nové řízení s tím, že právní názor Nejvyššího soudu je pro tyto soudy závazný.

"Věc se vrací na začátek, ještě není vyhráno, ale padl argument nižších soudů, že i kdyby bylo RPSN chybně, tak se ještě nic neděje a nejde o porušení zákona," reaguje na rozhodnutí Nejvyššího soudu advokát Petr Němec, který některé klienty Essoxu ve sporu o RPSN zastupuje.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Aktualne.cz zde!



Zlom v miliardové kauze. Za špatný výpočet RPSN musí firmy lidem vracet peníze, řekl soud

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více