Znalost existence zákonného pojištění vkladů není stále dostatečná


28. 11. 2012  20:43     FPV     komentáře (0)

Stále více než čtvrtina dospělé populace v Česku neví, že existuje institut pojištění vkladů, který zaručuje, že klienti finanční instituce v případě jejího krachu o uložené finanční prostředky nepřijdou. A to až do zákonem stanovené výše 100 000 eur, tedy přibližně 2,5 milionu korun. Fond pojištění vkladů proto zahajuje několikaměsíční osvětovou kampaň, jejímž cílem je povědomí o pojištění vkladů zvýšit.





Už 27 miliard korun za dobu své existence, tedy od roku 1994, klientům zkrachovalých finančních institucí vyplatil Fond pojištění vkladů. Naposledy Fond pomáhal klientům zkrachovalé družstevní záložny UNIBON, jimž letos vyplatil téměř dvě miliardy korun.

I přes tato vysoká čísla ale značná část veřejnosti v otázkách zabezpečení svých často životních úspor tápe. „V průzkumu, který sledoval znalost existence pojištění vkladů například v případě běžného účtu, se opakovaně ukazuje, že zhruba čtvrtina respondentů ve věku 35 až 65 let neví, že pojištění vkladů se na tento finanční produkt vztahuje. Přitom právě na běžných účtech má naprostá většina obyvatel uloženu velkou část svých úspor,“ říká výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová.

 .

Mezi základní finanční znalosti každého klienta finančních institucí by mělo patřit povědomí o tom, že maximální částka, kterou zákonné pojištění vkladů kryje, dosahuje výše 100 000 EUR, tedy přibližně 2,5 milionu korun na jednoho klienta v jedné bance, stavební spořitelně či družstevní záložně. Dále pak fakt, že v případě krachu finanční instituce Fond začne vyplácet klientům náhrady za vklady ve zkrachovalé bance do 20 pracovních dnů ode dne, kdy Česká národní banka vyhlásí, že konkrétní banka či záložna není schopna dostát svým závazkům, jednoduše řečeno, že zkrachovala. Pojištěny jsou např. běžné, spořicí a termínované účty, stavební spoření, vkladové účty, vkladní knížky a nově platební účet sKarty. Naopak pojištěno není penzijní připojištění, životní pojištění, akcie, dluhopisy a podílové listy.

 .

„V dnešní době, kdy se objevují různé úvahy o změnách v oblasti pojištění vkladů, objevují se nové nabídky a nové finanční produkty, je důležité, aby občané věděli, že existuje Fond pojištění vkladů a jejich finanční prostředky v bankách jsou ze zákona chráněny. Znalost základních práv vkladatele je potřebná i proto, aby se vkladatelé chovali finančně odpovědně a nepodléhali jen lákadlu „nejlepší“ nabídky,“ dodává Renáta Kadlecová. Právě o těchto základních informacích Fond pojištění vkladů veřejnost aktuálně informuje prostřednictvím celoplošných rozhlasových stanic Rádia Impuls a Frekvence 1. Cílová skupina bude v dalším období oslovena pomocí direct mailů a Fond připravuje i spolupráci s municipalitami prostřednictvím vzdělávacích článků v radničních zpravodajích, které mohou oslovit i seniory, kteří se jinak k informacím dostávají poměrně obtížně. Užitečné mohou být pro vkladatele také internetové stránky Fondu – www.fpv.cz, kde najdou třeba i “Průvodce pojištění vkladů“, který je přehledným shrnutím základních informací a vkladatelé zde najdou i informace, které instituce patří pod ochranu českého Fondu pojištění vkladů (http://www.fpv.cz/data/files/11-03-23-pruvodce-fpv.pdf).



Znalost existence zákonného pojištění vkladů není stále dostatečná

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16475431744

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více