Znáte nejabsurdnější bankovní poplatky? Některé již dnes neexistují - I.díl


07. 12. 2015  00:56     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek zažívá již jedenáctý ročník. Za těch deset let zvolila veřejnost již deset nejabsurdnějších bankovních poplatků. Některé z nich již dnes ani neexistují. Víte, jaké jsou nejabsurdnější bankovní poplatky?

Znáte nejabsurdnější bankovní poplatky? Některé již dnes neexistují - I.díl




Prvním nejabsurdnějším poplatkem byl poplatek za příchozí platbu

Prvním nejabsurdnějším bankovním poplatkem a to už za rok 2005 byl poplatek za příchozí platbu či za vklad na účet. Čtenáři u tohoto poplatku nejvíce kritizovali fakt, že banka zpoplatňuje něco, na čem následně vydělává, ale především, co nemůže majitel účtu ovlivnit. Lze dodat, že tento poplatek následně velká většina bank zrušila.

Druhým nejabsurdnějším poplatkem byl poplatek za výběr platební kartou z bankomatu vlastní banky

Druhým nejabsurdnějším poplatkem se stal za rok 2006 poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Tento poplatek byl kritizován především z praktických důvodů. Výběr hotovosti z bankomatu je jedním z nejčastějších úkonů, které klienti provádějí. Banky provozem bankomatů výrazně ušetřili, protože většina lidí od té doby nevybírá na přepážkách, kde je výběr jednoznačně pro banku nejnákladovější. Lidem nevadí násobně vyšší poplatek za výběr z bankomatu cizí banky, protože to vnímají, jako svoji určitou pohodlnost, za kterou platí. U výběru z bankomatu vlastní nejde ani tak o samotnou výši poplatku, jako o princip. Především menší banky se pak snaží tento poplatek alespoň omezit například na předem daný limit počtu výběru z bankomatu zdarma za kalendářní měsíc či motivací zdarma výběrů při aktivním používání platební karty v obchodech.

NOMINOVAT NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK MŮŽETE DO NEDĚLE 13. PROSINCE ZDE!

Třetím nejabsurdnějším poplatkem byl poplatek za vedení běžného účtu

Třetím nejabsurdnějším poplatkem se stal za rok 2007 poplatek za vedení běžného účtu. Opět se jedná o poplatek, který je stále ještě bankami uplatňován. Naopak tento poplatek neplatíte u nízkonákladových bank, které mají běžné účtu bez poplatků.

Tlak na tento absurdní poplatek má také výsledky v podobě současného trendu, kdy každá z tuzemských bank nabízí alespoň jeden druh svého bankovního účtu jako bez poplatků. Některé banky to neváží na žádné podmínky, jiné neúčtují poplatek při splnění určitých kritérií, nejčastěji zasílání prostředků na účet nad určitou hranici.

Čtvrtým nejabsurdnějším poplatkem byl poplatek za nadměrný vklad

Čtvrtým nejabsurdnějším poplatkem byl za rok 2008 zvolen poplatek za nadměrný vklad. V zásadě se jedná o velmi podivný poplatek, který jako by byl v rozporu s tím, co má banka nabízet a využívat. Pokud jste totiž přinesli do banky částku nad určitý limit, například nad 500 tisíc korun, banka vám zpoplatnila vklad nad tuto částku vyšším poplatkem. Opět platí, že pokud klient donesl do banky finanční prostředky, které mohla banka dále se ziskem používat, „odměnila“ ho za to nadstandardně vysokým poplatkem. Zřejmě nejparadoxnější poplatek v historii celé ankety.

Pátým nejabsurdnějším poplatkem byl poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet

Pátým nejabsurdnějším poplatkem byl zvolen za rok 2009 poplatek za vklad na přepážce banky na vlastní účet. Pokud jste obdrželi hotovost, kterou jste si potřebovali vložit na svůj účet, napařila vám banka poplatek za vklad. Absurdní na tom, v době směrování k bezhotovostním penězům, je, že jste neměli jinou možnost, jak dostat hotovost na svůj vlastní účet (případně to řešit přes poštu). Zatímco pro výběr hotovosti šla zvolit například možnost bankomatu, u vkládání hotovosti tomu tak nebylo. To se od inkriminovaného roku 2009 výrazně mění a to zvyšováním počtu vkladových bankomatů.

 

NOMINOVAT NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK MŮŽETE NYNÍ DO NEDĚLE 13. PROSINCE ZDE!

Maskot OFFICIAL

Příští týden přineseme druhý díl tohoto článku.



Znáte nejabsurdnější bankovní poplatky? Některé již dnes neexistují - I.díl

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15157465168

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3070
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7940
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8820
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6425
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0510
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0866
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více