Znáte nejabsurdnější bankovní poplatky? Některé již dnes neexistují - II. díl


21. 12. 2015  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (0)

II. díl článku: Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek zažívá jedenáctý ročník. Za těch deset let zvolila veřejnost již deset nejabsurdnějších bankovních poplatků. Některé z nich už dnes ani neexistují. Víte, jaké jsou nejabsurdnější bankovní poplatky od roku 2010 do současnosti?

Znáte nejabsurdnější bankovní poplatky?  Některé již dnes neexistují - II. díl




Šestým nejabsurdnějším poplatkem byl poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu

Šestým nejabsurdnějším poplatkem byl veřejností určen za rok 2010 poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu. V zásadě se tak jedná o zrcadlový poplatek k poplatku za vklad na vkladní účet. Rozdílem však je, že u výběru z vlastního účtu na přepážce mají klienti alternativu v podobě možnosti výběru z bankomatu. Ovšem i tato alternativa je u některých bank zpoplatněna, což je divné. Nicméně poplatek za výběr z bankomatu je výrazně nižší než poplatek za výběr hotovosti u přepážky.

Sedmým nejabsurdnějším poplatkem byl poplatek za předčasně splacený úvěr

Sedmým nejabsurdnějším poplatkem byl za rok 2011 zvolen poplatek za předčasné splacení úvěru. Jedná se o klenot mezi poplatky, z něhož je účelovost a nesmyslnost cítit už jen podle názvu. Skutečným smyslem poplatku bylo vázání klientů na doplacení úvěru a zaplacení všech nasmlouvaných úroků a poplatků s úvěrem spojených. Nicméně i toto je jeden z poplatků, který postupně mizí. Na jedné straně tlakem klientů a velkou konkurencí na trhu úvěrů a na straně druhé z hlediska zákona o spotřebitelském úvěru, která limituje poplatek za předčasně splacený úvěr (maximálně 1% z dlužné částky a pokud je doba do konce kratší než jeden rok, je tento poplatek jen 0,5%).

NOMINOVAT NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK MŮŽETE DO NEDĚLE 13. PROSINCE ZDE!

Osmým nejabsurdnějším poplatkem byl poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat

Osmým nejabsurdnějším poplatkem byl za rok 2012 zvolen poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat. Tento poplatek je vskutku nevstřícný. Klienti hledají informaci z důvodu, aby věděli, kolik si mohou z účtu vybrat. Nejedná se přitom o zásadně nákladově náročnou službu (viz například práce s hotovostí), která by poplatek ospravedlnila. Co je na tom nejpikantnější, že u bankomatu může nastat situace, kdy klient za zjištění výše zůstatku zaplatí poplatek a za samotný výběr peněz nikoliv.

Devátým nejabsurdnějším poplatkem byl poplatek za vedení úvěrového účtu

Devátým nejabsurdnějším poplatkem byl za rok 2013 zvolen poplatek za vedení úvěrového účtu. Lidé na poplatku kritizují zejména skutečnost, že úvěrový účet je součástí úvěru, za který již lidé platí úroky, případně poplatek za uzavření či schválení smlouvy apod. Uplatnění poplatku tak nutí klienty platit za stejnou službu v podstatě dvakrát a to za službu, kterou vlastně ani nepotřebují, nejde totiž o účet v tom pravém slova smyslu.

Desátým nejabsurdnějším poplatkem byl poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou

Tento absurdní poplatek už většina bank ve svých sazebnících neuplatňuje. Je absurdní, aby si někdo za odeslání mailu či zprávy do internetového bankovnictví, uplatňoval poplatek. Zvláště pak v době, kdy všichni po klientech chtějí, aby si účet ovládali přes internetbanking. Přesto se najdou banky, které tento poplatek mají, ať už v jakékoliv podobě a formě. Jedná se zejména o výpisy zasílané denně nebo týdně, případně při každém pohybu na účtu. O zvolení tohoto poplatku Nejabsurdnějším bankovním poplatkem rozhodlo v rámci ankety, jejímž hlavním mediálním partnerem byl zpravodajský server Novinky.cz celkem 23 542 bankovních klientů.

NOMINOVAT NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK MŮŽETE DO NEDĚLE 13. PROSINCE ZDE!

  Maskot OFFICIAL



Znáte nejabsurdnější bankovní poplatky? Některé již dnes neexistují - II. díl

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16426688848

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více