Zotavení Evropy zpomaluje


20. 07. 2012  11:16     Pavla Hávová     komentáře (0)

Ukazatele důvěry klesají téměř po celém světě. Výjimkou nejsou ani evropské státy, které čeká ještě nejméně několik čtvrtletí negativního hospodářského růstu. Jak dlouho bude ještě recese v Evropě trvat? To bude vedle chystaných vládních úspor nejvíc záležet na úvěrové politice bank. Povzbudit ekonomiky přitom může v příštích měsících očekávaný příznivý vývoj inflace.





Zpomalení růstu cen určitě nabídne protiváhu pro zadrhávající evropskou ekonomiku. Evropská inflace už v květnu klesla na 2,4 % a v nadcházejících měsících se může dostat k hodnotám 0,5 až 1 %,“ říká Aleš Prandstetter, hlavní stratég ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost a dodává: „Skutečný vývoj inflace bude záviset na cenách ropy.“ Případný další pokles inflace by pozitivně ovlivnil kupní sílu domácností.

 .

Hos­podářský růst evropských států se snaží podpořit i centrální banky, které sází na léčení krize nízkými úrokovými sazbami. „Dá se očekávat, že centrální banky budou i nadále sledovat správné fungování finančních trhů a poskytovat podporu pouze v případě, kdy to bude potřeba,“ doplňuje Aleš Prandstetter. V protikladu k očekávanému snížení inflace v krátkodobém horizontu ale může díky zlevnění úvěrů ze strany centrálních bank dojít v dlouhém období k nevyhnutelnému zrychlení inflace. Hrozí pak riziko, že se snížení kupní síly peněz vymkne kontrole.

 .

Detailní pohled na region střední a východní Evropy ukazuje, že většina států má k růstu daleko. „Nejlépe je na tom Polsko, které doslova „nakoplo“ pořádání mistrovství Evropy ve fotbale, je však otázkou, jak se zde bude situace vyvíjet dále. Na Českou republiku se díky úspornému programu investořidívají jako na bezpečné teritorium pro své peníze, a proto je ČR schopna vlastního financování nejlevněji z regionu. Opakem je Maďarsko, kde se prohlubuje spor mezi vládou a centrální bankou a investoři se bojí, že o své peníze přijdou,“ popisuje současný stav Aleš Prandstetter. Všechny tři země silně pociťují dopady evropské krize. Na druhou stranu jejich akcie nabízejí velmi dobrý dividendový výnos nad 5 %. A právě to mnozí investoři oceňují.



Zotavení Evropy zpomaluje

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16236053152

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více