Zrušení hotovosti? Až ji lidé přestanou sami používat


28. 03. 2019  00:19     Patrik Nacher     komentáře (1)

Problém zrušení hotovosti v ekonomice a její nahrazení výlučně bezhotovostními platbami není a nemůže být černobílý. Ani zrušení hotovosti, ani její zachování nesmí být dogma, nebo nějaké nařízení ze shora. Sami lidé by si měli sami určit a rozhodnout se, kdy přestanou hotovost užívat.

Zrušení hotovosti? Až ji lidé přestanou sami používat




Zrušení hotovosti je bezesporu určitým krokem vpřed. Výhody jsou nesporné. Můžeme zmínit například reálné odbourání pouliční kriminality, či její zásadní ztížení, výrazně zásadní omezení černého trhu, praní špinavých peněz, nebo třeba tolik sledované krádeže hotovosti na benzínových pumpách či v bankách. Nebude existovat hotovost, nebude se krást. A platební karta nebo mobil je pro pachatele zcela nevyužitelné a tedy nehodnotné. Dalším výrazným faktorem je pohodlnost. Nemusíte počítat, nosit sebou peníze, nemůžete je ztratit. Když ztratíte kartu, o peníze většinou nepřijdete. Kartu zablokujete a peníze Vám na účtu zůstanou.

Na druhou stranu je třeba zmínit i negativa, která ale v průběhu doby a pokroku ustupují do pozadí. Například vlastní měna a peníze jsou znakem státnosti, i hrdosti občanů na svůj stát a svou měnu. I když ta může existovat i v bezhotovostní podobě, ale pouze fiktivně. Právě existence hotovosti je také dle mého názoru největším zdrojem odhodlání Čechů uchovat si korunu a nezavádět v ČR euro. Peníze také mají také svou tradici, děti se na nich učí počítat, mnoho seniorů například nedůvěřuje elektronickým platbám a raději schovávají hotovost doma, mnoho především drobných odvětví není ještě na bezhotovostní platby připraveno.

Nesdílím přímo obavu o zneužívání bezhotovostní ekonomiky pro sledování občanů, či obavy z dohledu Velkého bratra. I do budoucna se snižování používání hotovosti neubráníme. Už nyní právě podnikatelé, celebrity, více příjmové skupiny obyvatel využívají bezhotovostních plateb nejvíce, a právě těch by se mohlo nebezpečí sledování či zneužívání informací dotýkat. Na druhou stranu nejvíce hotovosti používají starší lidé, lidé nakupující v menších prodejnách či stánkových prodejích, nebo třeba lidé, kteří dostávají plat, nebo jiné platby tzv. na ruku. Už z praktického hlediska navíc není vhodné používat pro převody většího objemu peněz hotovost, a ani to právní předpisy nedovolují, viz. Zákon na omezení plateb v hotovosti.

Jsem liberál a tudíž nejsem příznivcem rušení hotovosti do doby, dokud je o její užívání stále poměrně velký zájem. Nechci lidem tuto možnost brát  a to ani s ohledem na nějaké vyšší cíle. Ve chvíli, kdy lidé sami přestanou v drtivé většině případů hotovost užívat, a převáží klady a technologická vyspělosti i bezpečnost bezhotovostních plateb, pak bude na místě hotovost jako takovou zrušit. Ale to je skutečně hudba vzdálenější budoucnosti.


 



Zrušení hotovosti? Až ji lidé přestanou sami používat

zrušení hotovosti
Vzhledem k tomu, že je v ČR přes 10 000 000 exekuci, neboli každý druhý občan je v exekuci a má zmra...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více