ZUNO Bank zahájila činnost – rozvíří poklidné léto českého bankovnictví?


20. 07. 2011  01:34     Patrik Nacher     komentáře (1)

Další články

Přečtěte si základní informace o nové bance, máme další fotky z její jediné pobočky.





Konkurence se zvětšuje, boj přituhuje, klient se bude radovat. Alespoň tak to vypadá první den po zahájení provozu další banky – ZUNO. ZUNO je internetová banka, která spadá pod Raiffeisen Bank International. Jde o další nízkonákladovou banku, která chce rozvířit hladiny českého bankovního sektoru. Účty se budou ovládat výhradně přes internet (případně přes mobil). Tiskovou zprávu k zahájení činnosti najdete ZDE. Banka prezentuje svoje služby jako jednoduše ovládatelné, srozumitelné, poplatkově vstřícné s „TOP“ úroky. Centrálu má ZUNO v Bratislavě a call centrum pro ČR a SR v Nitře. Právě na Slovensku banka funguje už 7 měsíců a má více než 18 tisíc klientů.

Srozumitelné poplatky, rychlé ovládání

Samotné založení účtu trvá maximálně 3 minuty vyplněním formuláře přes internet. Banka uvádí, že do tří dnů se klientovi poté ozve kurýr a domluví s ním termín předání smlouvy. Podobně jednoduché a rychlé je i ovládání internetového bankovnictví. Banka je orientována právě především na internetové klienty, kterým také bude vyhovovat přehledná poplatková politika – poplatky jsou vidět při každé transakci. ZUNO také nabízí zajímavé služby. Jednou z nich je tzv. autopilot, který umožní klientovi (za 18 Kč u Účtu, u Účtu plus zdarma) automaticky přesouvat peníze navíc ze standardního účtu na spoření, na základě klientem nastaveného limitu. Jinak jedinou pobočku otevřela banka na Václavském náměstí, pár metrů od sochy Sv. Václava (viz foto).  

Sazebník ZUNO

Banka nabízí dva druhy účtů – Účet a Účet plus. Sazebník banky, který je na dvou stránkách najdete ZDE (http://www.zuno.cz/global/documents/zuno-cenik.pdf). Základní Účet je zdarma bez podmínek, Účet plus je zdarma pokud splníte jednu ze dvou podmínek – buď kartou zaplatíte u obchodníka za měsíc více než 5 tisíc Kč nebo budete mít na účtech ZUNO průměrný zůstatek přes 200 tisíc Kč. Jinak stojí Účet plus 68 Kč měsíčně. Detailní rozbor sazebníku uděláme v příštích dnech. Pojďme se nyní podívat na zajímavosti. Banka logicky zvýhodňuje výběry z bankomatu „domácí“ Rajfky a to za 18 Kč (u Účtu plus při výběru nad 1000 Kč zdarma), z bankomatů ostatních bank je totiž výběr za 38 Kč. Tato výhoda ovšem není nastavena při výběru z bankomatu v zahraničí (vždy za 80 Kč). Jinak součástí obou účtů jsou přijaté i odeslané platby, trvalé příkazy a inkasa, karta VISA Classic, služby SMS či měsíční výpisy e-mailem.

Originální spořicí a termínované účty

Banka přichází také s nabídkou spořicích a termínovaných účtů a u obou najdeme zajímavé parametry. Pokud jde o termínovaný vklad, ZUNO nabízí pro 6 měsíční vklady zaváděcí úrokovou sazbu – 3,5% p.a.. Je jen otázkou, jak dlouho bude banka tuto sazbu držet. U spořicích účtu začala banka na 2% p.a. ovšem s originálním a v ČR neobvyklým připisováním úroků na denní bázi. To bance a především klientům umožní vyhnout se zdanění, pokud denní připsaná částka nepřekročí hranici 6,99 Kč.

Test ZUNO Bank

Autor článku si hned první den požádal o založení účtu, takže vás čekají v blízké budoucnosti další informace o fungování účtu a poplatkové politice nové banky. ZUNO také v nejbližších dnech zařadíme do našeho Kalkulátoru bankovních poplatků. Bude zajímavé sledovat, jak si banka povede při srovnání se svojí konkurencí. Vzhledem ke vstupu další banky (Airbank) na český trh, nás jistě čeká horký podzim a konec roku. Pro „spící“ bankovní klienty to bude jistě přínosem.  


ZUNO Bank zahájila činnost – rozvíří poklidné léto českého bankovnictví?

Uvidíme
Držím jim palce. Jen doufám, že nebudou pod nějaký vlivem Rajfky. Ta mě v poslední době štve čím dál...
Diskutovat (1)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12602185136

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více