Zůstáváte v DPI i po šesti měsících? Nemilosrdně vás odpojí


25. 04. 2022  09:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Lidé, kteří po krachu svého dodavatele energie spadli do režimu dodavatele poslední instance DPI mají povinnost uzavřít smlouvu s novým dodavatelem. Pokud tak neučiní ani do šesti měsíců mohou očekávat postih. Budou nemilosrdně odpojeni.

Zůstáváte v DPI i po šesti měsících? Nemilosrdně vás odpojí




Termín pro nalezení nového dodavatele a uzavření smlouvy s novým dodavatelem je šest měsíců. Pokud do režimu DPI spadli například senioři, kteří si neví s věcí rady a nemají potřebné informace, měli by jim s procesem pomoci jejich blízcí, resp. by měl stát či obec zajistit, aby se o povinnosti vůbec dozvěděli a pomoci jim procesem projít. Právě tito lidé jsou následně nejvíce ohroženi odpojením.

Náprava stavu je přitom zbytečně drahá a náročná a odpojení od energií může být i nebezpečné pro zdraví těchto ohrožených skupin obyvatel.

Platí, že distributoři neodpojují obyčejně lidi po uplynutí lhůty v DPI hned první den, ale až po několika dalších dnech či týdnech. Lidé tak mají stále možnost během těchto několika dní zajistit uzavření nové smlouvy na dodávku energií.

V této souvislosti varujeme občany v DPI, aby si dávali pozor na různé podezřelé nabídky pro uzavření smluv od neznámých či pochybných dodavatelů. Velmi nebezpečnými jsou zejména nabídky při osobních a neohlášených návštěvách zástupců těchto údajných distributorů. Občanům tak doporučujeme navštívení kamenné pobočky zavedeného distributora, nebo alespoň využití jeho oficiálních webových stránek.

Největší masou lidí přechodu z DPI na klasické smlouvy byli klienti zkrachovalé Bohemia Energy jimž vypršel termín odchodu z DPI 14. března tohoto roku, resp. 17. března v případě dodávek plynu. Více než milion lidí si tak muselo najít nového dodavatele, aby nedošlo k jejich odpojení od dodávek energií.



Zůstáváte v DPI i po šesti měsících? Nemilosrdně vás odpojí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15711272272

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více