Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna, a. s.
Předseda představenstva a generální ředitel: Tomáš Salomon
Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4
Tel.: 261 071 111
E-mail: csas@csas.cz, www.csas.cz

Kód banky: 0800

Infolinka:+420 800 207 207

Blokace karet: +420 800 207 207

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

Základní fakta k 30. 6. 2019

Aktiva celkem 1 504,5 mld. Kč
Počet klientů České spořitelny 4,6 mil.
Počet aktivních klientů internetového bankovnictví a BUSINESS 24 1,5 mil.
Počet zaměstnanců Finanční skupiny České spořitelny 9 821
Počet poboček 487
Počet bankomatů a platbomatů více než 1 700
Počet karet 2,89 mil.

Kvartál
1 2 3 4

2. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2016 68,7
Miroslav Zeman

Česká spořitelna má vynikající název. Odkazuje se na to, že je Česká, a že v ní můžou široké masy lidí spořit. I služby České spořitelny jsou orientovány na masy klientů, kteří jsou největší hodnotou této velké banky. Postupně se však snaží banka prosazovat i své prémiové produkty, které nabízí movitějším a bohatším klientům. Banka se snaží poskytovat i služby na míru. Tyto služby však stále mají nádech masovosti a efektivity tak, aby je mohlo využívat vždy co nejvíce lidí. Stále však lidé, kteří hledají skutečně individuální a osobní přístup a nové možnosti nesvazované přísně určenými parametry produktů naleznou lepší přístup v bankách jako UniCredit Bank či Raiffeisenbank.

Banka patří mezi tři největší tuzemské banky a je také z hlediska poboček a bankomatů a jejich orientace nejdostupnější. Tato výhoda znamená pro banku jistotu klientů, kteří jsou na pobočkách a bankomatech, které jsou často jediné v malých či středně velkých obcích závislí.

S čím přišla banka v I. čtvrtletí 2016

Česká spořitelna podporuje projekty osob se zdravotním postižením či jinak znevýhodněných skupin lidí. I tentokrát tak nadace této banky v projektu Cena Floccus podpořila osoby či nadace a organizace, které poskytují pomoc a služby potřebným lidem.

Pochvalu si Česká spořitelna zaslouží i za inovace. Letos ocenila společnost MasterCard výjimečné projekty v platebních kartách za rok 2015 a oceněna byla i ČS. Ocenění Acquiring Innovations 2015 získala banka za nejúspěšnější řešení akceptace platebních karet pomocí mobilních platebních terminálů, takzvaných mPOS.

Banka také rozšířila použití služby PLATBA 24, kdy nyní může více jak 100 tisíc malých a středních podnikatelů zaplatit online ve více než 1 800 internetových obchodech.

Banka přišla také s částečně inovačním a částečně ekologickým opatřením. Není divu. Česká spořitelna je také Zelenou bankou roku 2015. Česká spořitelna – penzijní společnost nyní klientům sjedná smlouvu k doplňkovému penzijnímu spoření i po internetu. Umožnila to nová aplikace, díky které mohou klienti své smlouvy uzavírat nejen na počítači, ale i z mobilního telefonu nebo tabletu a to vše bez používání papírů.

Česká spořitelna: Česká spořitelna: Čistý konsolidovaný zisk za rok 2015 dosáhl 14,3 mld. Kč, odráží silný růst úvěrů. Česká spořitelna oznámila své hospodářské výsledky za rok 2015. Je již všeobecně známo, že zisk České spořitelny poklesl o přibližně pět procent, proti roku předchozímu. Toto nelichotivé porovnání si Česká spořitelna do názvu své zprávy samozřejmě nedala. Naopak spojila nižší zisk se silným růstem úvěrů. Přitom úvěry a jejich objem mohou růst dokonce o desítky procent a banka může na tomto růstu tratit. Tedy růst úvěrů není vůbec zárukou růstu zisku, čehož je ostatně tato banka příkladem. Nicméně můžeme pochválit, že pokles zisku byl způsoben poklesem výnosů z poplatků a provizí. I tato banka tak pracuje na poklesu poplatků pro své klienty, což pozitivně oceňujeme.

Česká spořitelna je také partnerem a sponzorem Vysoké školy ekonomické v Praze. Banka tak bude i nadále podporovat některé vzdělávací projekty této školy.

Česká spořitelna také dokázala navýšit výrazně objem hypoték. Počet sjednaných hypoték České spořitelny se v roce 2015 zvýšil o 20 %, jejich objem vzrostl téměř o 40 % a dosáhl skoro 50 mld. Kč. Tempem růstu tak banka výrazně překonala trh. Na Velikonoce navíc banka nabídla úrokovou sazbu 1,89 procenta.

Do nynějšího hodnocení se to ještě neprojeví, ale v době zpracování tohoto hodnocení banka oznámila úpravy svých sazebníků od července tohoto roku, kdy vzroste řada poplatků této banky. Plánujeme tak pravděpodobné snižování hodnocení této banky od druhého či třetího čtvrtletí roku.

Banka poskytuje v 500 pobočkách svým klientům bezplatné připojení k internetu přes WiFi. Nově ji najdou pod názvem „Vase Sporitelna Free“. WiFi připojení plánuje banka do konce léta rozšířit do všech svých poboček (aktuálně jich má 614). Pro klienty velmi vstřícné opatření.

Martina Hedvičáková

Jedny z největších změn v sazebnících měla opětovně Česká spořitelna (viz. výše).

ČS získala ocenění Acquiring Innovations 2015 za nejúspěšnější řešení akceptace platebních karet pomocí mobilních platebních terminálů.

Už v 500 pobočkách nabízí Česká spořitelna svým klientům bezplatné připojení k internetu přes WiFi. Nově ji najdou pod názvem „Vase Sporitelna Free“. WiFi připojení plánuje banka do konce léta rozšířit do všech svých poboček (aktuálně jich má 614).

Velikonoční nadílka České spořitelny: hypotéka se sazbou už od 1,89 % p.a., bohužel je platná pouze do 10.4.2016.

Platbu 24 mohou od letošního roku využívat i podnikatelé.

___________________

První čtvrtletí bylo ve znamení refinancování úvěrů a hypoték a získání co nejvyššího počtu nových klientů. K tomu i banky uzpůsobovaly svoji úrokovou míru u daných produktů. Bohužel u spořících účtů se úroky také snižovaly.

Dalším trendem pokračující z minulého roku je orientace na mobilní aplikace pro chytré telefony, které se banky snaží inovovat a modernizovat. Také většina z nich již nabízí podporu pro všechny tři nejvyužívanější mobilní platformy.

Změny v poplatcích u jednotlivých produktech a služeb bank

Nejvíce změn v sazebnících jednotlivých bank zaznamenala v I. čtvrtletí 2016 Česká spořitelna. Od Nového roku nelze v rámci Osobního účtu České spořitelny II a Osobního konta České spořitelny sjednat telefonní tarif s cenou 749 Kč (bonifikace 200 Kč) a tarif s cenou 349 Kč (bonifikace 90 Kč). Od února mají klienti vedení Osobního účtu České spořitelny II - program Za důvěru zdarma, pokud klient splní 3 požadované podmínky. Navíc Česká spořitelna 1. března doplnila do podmínek pro vedení Osobního účtu České spořitelny II v rámci programu Za důvěru podmínku „jednoho aktivně využívaného produktu“ o další produkt. Stejným způsobem byly doplněny podmínky služby Moje zdravé finance (sjednané od 1. 2. 2016).

FIO banka změnila názvy platebních karet: Maestro PayPass mění na Maestro Contactless, MasterCard Debit PayPass na MasterCard Debit Contactless, MasterCard Standard PayPass na MasterCard Standard Contactless.

Banka začíná vydávat novou Fio NFC kartu v mobilu, která je za 19 Kč měsíčně, přičemž poplatek není účtován v případě, kdy součet vyúčtovaných transakcí uskutečněných příslušnou NFC kartou za daný měsíc překročí 4 000 Kč.

V příštím čtvrtletí se můžeme těšit na mNálepku od mBank, která sice bude jednorázově zpoplatněna 79 Kč, ale ulehčí klientům platby.

Olga Ortová Šeflová

Česká spořitelna získala ocenění za acquiring platebních karet i za některé z jejích podílových fondů. ČS snížila také úrokové sazby u hypotečních úvěrů, i když méně, než některé jiné banky a jen u některých fixací, přesto její objem poskytnutých hypotečních úvěrů úctyhodně narostl (cca o 40% v roce 2015). Na většině svých poboček (cca 500) nabízí ČS bezplatné WiFi připojení pro své klienty. Pro více jak 100 tis. malých a středních podnikatelů s podnikatelským či firemním účtem u ČS připravila banka PLATBU 24, která umožňuje provádět online platby ve více jak 1 800 internetových obchodech. Pozitivní je péče ČS o studenty (dlouhodobě sponzoruje VŠE, v Pardubicích umožnila předávání zkušeností středoškolákům v projektu Můj potenciál na svých pobočkách.

Česká spořitelna neumožňuje aktivní obsluhu jednotlivých finančních produktů nabízených klientům banky z jejího vlastního portfolia i z produktové nabídky dceřiných společností prostřednictvím elektronických distribučních kanálů bez toho, aby klienti u ní museli mít otevřen běžný účet. Její softwarové vybavení způsobuje neuvěřitelně dlouhou obsluhu klientů na pobočkách (např. zrušení dvou vkladních knížek, otevření jednoho spořícího účtu a vypovězení stavebního spoření ze strany banky trvalo i při maximální snaze zaměstnanců ČS 64 min., což je skutečně úděsný výsledek).

Přes poměrně značné nedostatky v modelech obsluhy dosahuje ČS vysokého zisku (za r. 2015 je to čistý zisk ve výši 14,3 mil. Kč), avšak s mírným meziročním poklesem.

Bedřich Danda
Peter Michajlov

Česká spořitelna v prvním kvartálu roku 2016 zásadněji nepřekvapila konkrétní produktovou inovací, pokračovala však ve své (z mého pohledu úspěšné) strategii změnit své vnímání u bankovní veřejnosti jakožto banky „supertradiční“, pro klasickou konzervativní klientelu. Osobně již delší dobu oceňuji pozitivní změny v oblasti poskytování a rychlosti zpracování hypoték, kde ČS patří ke špičce na trhu. Oceňuji také vyplnění díry na trhu v oblasti karetních plateb – zavedením služby mPOS. Jako „nice to have“ vychytávku oceňuji rychlé rozšiřování bezplatné wifi na pobočkách a možnost objednat se se svým požadavkem na konkrétní hodinu. Jako dlouhodobé negativum považuji příliš malou invenci v oblasti základních bankovních služeb (běžné účty, karty), kde všechny „tradiční“ banky s ČS na čele stále razí mantru balíčkování, poplatkování a následného zlevňování dle komplikované matice aktivního využívání účtu. Tady zcela určitě doporučuji více produktové odvahy!

Bankovní poplatky 1Q 2016 60
Bankovní poplatky.com

Banka zaměřená na retailové klienty s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene z dřívějších dob. ČS pravidelně přichází s poplatkovými změnami či novými službami. Vzhledem ke zpřísnění podmínek Osobního účtu ČS II snižujeme v této části hodnocení o 0,5 bodu.

Po minulých významných poplatkových, respektive produktových změnách, se situace uklidnila. Došlo k pár změnám. Od 1. ledna 2016 nelze v rámci Osobního účtu České spořitelny II sjednat telefonní tarif s cenou 749 Kč (bonifikace 200 Kč) a tarif s cenou 349 Kč (bonifikace 90 Kč). Od 1. února 2016 Česká spořitelna zařadila do programu Za důvěru novou podmínku - jedna platbu kartou a od 1. března 2016 je potřeba splnit všechny podmínky současně. ČS již definitivně neúčtuje poplatky u půjček za vedení účtu a správu úvěru (tyto poplatky banka neuplatňovala u všech úvěrů sjednaných v období od 1. března 2013 do odvolání). Vzhledem k tomu snižujeme hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn, tudíž naše hodnocení nemáme důvod měnit.

Z údajů Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení ČS ani u standardního klienta - 2.361 Kč ročně, ani u aktivního - 4.393 Kč ročně vůbec nezměnilo. Proto pro aktuální čtvrtletí necháváme naše bodování z minula beze změn.

 

Veřejnost 1Q 2016 40.3
Upjatá a konzervativní banka.
Přidělí vám osobního bankéře, který vám místo nejvýhodnějších služeb nabízí ty nejdražší. Doporučuji hledat kvalitnější banku.
Mam studentsky ucet zadarmo. Zatim jsem spokojeny, az mi zacnou uctovat nejake poplatky, tak pujdu jinam.
Jsem zákazníkem Premier služeb a jsem maximálně spokojen podmínkami a spojenými službami! V internetovém i mobilním bankovnictví jsem schopen odbavit všechny své transakce velmi snadno, rychle a elegantně (porovnávám s jinými bankami, kterých jsem byl v minulosti klientem). Tato banka je více digitální než se prezentuje!

Sazebníky

Image result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna sídlo


Pobočky

Bankomaty