Minimální mzda v roce 2020 o 9,4 % vyšší


28. 11. 2019  15:26     Michal Skořepa     komentáře (0)

Vládní koalice se shodla na zvýšení minimální mzdy od ledna 2020 o 1 250 Kč na 14 600 Kč. Půjde tak o meziroční nárůst o 9,4 % – tedy stejný, jako byl ten na počátku letošního roku. Průměrná mzda podle našeho výhledu ale poroste jen tempem kolem 6 %. Minimální mzda tedy bude i v příštím roce zdola tlačit na posun celého mzdového systému v Česku nahoru.

Minimální mzda v roce 2020 o 9,4 % vyšší




Nejspíš dojde (podobně jako se to nejspíš stalo vždy v v posledních několika letech) ke snížení části mezd vyplácené v příslušných odvětvích (ubytování, stravování apod.) „do kapsy“ a k navýšení části vyplácené oficiálně. To zlepší příjmy veřejných rozpočtů skrze daň z příjmů a sociální odvody (státní rozpočet na rok 2020 počítá s růstem minimální mzdy jen ve výši 5,7 %, takže pro ministryni Schillerovou je schválený růst minimální mzdy příjemným překvapením) a ve stejném rozsahu zdraží podnikání v dotčených odvětvích.

Minimální mzda a její meziroční růst (MPSV, vlastní výpočet)

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guvernér Rusnok se nebrání jemnému ladění sazeb

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok na včerejší konferenci věnované pojišťovnictví prohlásil, že prozatím nadále preferuje stabilitu úrokových sazeb. Nebrání se prý však debatě o postupu bližším poslední prognóze ČNB, tedy o zvýšení sazeb následovanému po několika měsících snížení.

Postup, kdy se předem počítá s protisměrným pohybem měnověpolitických sazeb během poměrně krátké doby, se často označuje jako „jemné ladění měnové politiky“. Tento postup má řadu odpůrců poukazujících především na to, že tváří v tvář výrazným nejistotám ohledně skutečného stavu ekonomiky a skutečných dopadů měnové politiky nemá podobné krátkodobé „kvedlání“ se sazbami valný smysl a do finančního systému pouze vnáší zbytečnou nestabilitu.

Je ovšem samozřejmě otázka, jak dlouhé má období mezi protisměrnými posuny sazeb konkrétně být, aby podle zmíněných kritiků měly tyto posuny smysl. Aktuální prognóza ČNB čeká/navrhuje během jednoho čtvrtletí růst 3M priboru o 0,4pb a následně během dalších dvou čtvrtletí jeho pokles zpět na nynější úroveň:

Prognóza 3M priboru (ČNB, %)

image (1)



Minimální mzda v roce 2020 o 9,4 % vyšší

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16467290624

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více