Bankomat vás může okrást o stovky korun – pozor na službu DCC


09. 08. 2021  08:25     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Neznalost lidí využívá doslova zlodějský způsob platby kartou, nebo výběru hotovosti v zahraničních bankomatech. To vše zcela legálně. Z výhodného výběru, nebo platby s minimálním poplatkem můžete zaplatit na nevýhodném kurzu stovky korun. Jak rozeznat platbu či výběr DCC? A dá se proti němu bránit? Buďte ve střehu a dávejte pozor na zkratku DCC.

Bankomat vás může okrást o stovky korun – pozor na službu DCC




DCC je zkratka, na kterou si dejte pozor. Dynamic Currency Conversion česky také dynamická konverze měny je způsob výběru z bankomatu, nebo platby kartou, který je pro klienta nevýhodný. Nepoučený turista nebo cestovatel však nebezpečí není vždy schopen rozeznat. Bankomat či platební terminál totiž neinformuje klienta přesně a korektně, a neposkytuje ty nejdůležitější informace o poplatcích a způsobu směny, resp. je poskytuje nepřehledně a nejasně. Výsledek výběru se pak dozvíte většinou až doma, nebo při kontrole výpisu, kde zjistíte, že se vám odečetlo z účtu často i několik stovek korun za pouhý jeden výběr.

V případě DCC, tedy Dynamic Currency Conversion si kurz pro zaúčtování výběru provádí provozovatel bankomatu, tedy cizí společnost, nikoliv vydavatel platební karty. A právě to vede k nevýhodnému kurzu a vysokému poplatku, který si nevědomky při výběru z bankomatu zvolíte.

Jak platbu DCC rozeznáte? To je nejdůležitější otázka

Pokud vám při placení kartou u obchodníka v zahraničí terminál nabídne, zda chcete provést platbu rovnou v korunách je to hlavní signál toho, že přecházíte na platbu nebo výběr v režimu DCC. Přestože volba provedení platby v korunách dává klientovi smysl a logiku, ve skutečnosti skrývá nebezpečí výrazně nevýhodné transakce. Jak zjistil server Měšec, provedení platby v režimu DCC bylo u drobné platby o 320 korun dražší, než by tomu bylo u standardního převodu.

Pokud chcete vybrat hotovost z bankomatu, nabídne vám bankomat, zda chcete platbu zúčtovat v českých korunách, nebo lokální, místní měně. Pokud zvolíte české koruny, nevědomky tak volíte i nevýhodnou službu DCC. To bohužel velká část lidí neví, a tak se stávají obětí defacto šmejdských praktik. Jakkoliv to na první pohled tak nemusí vypadat.

Jakmile v zahraničí při platbě či výběru nabídne terminál či bankomat české koruny, nebo jakoukoliv zmínku o českých korunách v rámci zúčtování či konverze, okamžitě se platbě vyhněte, bude se jednat o službu DCC. Případně zkuste jinou volbu – ideálně vždy v místní měně, kde se terminál či bankomat nachází. Při výběru v zahraničí dávejte pozor, jaký bankomat použijete. Důležité je, aby obsahoval označení ATM, což znamená mezinárodní označení bankomatů.

Provozovatelé DCC mlží a uvádějí v omyl

Provozovatelé DCC se snaží službu co nejvíce podsunout zákazníkům. U zahraničních karet je tak téměř vždy na prvním místě nabídky. Někdy dokonce ani na displeji platebního zařízení nevidíte, že se úkon zúčtuje v rámci DCC. Toto vidí jen obsluha, která většinou automaticky volbu potvrdí za vás. Zrušení transakce pomocí DCC je navíc často velmi komplikované a nelogické. Je například nutné stisknout jiné tlačítko, než byste předpokládali pro odmítnutí, tedy červené. Provozovatelé vám prostě potřebují službu podstrčit, a tak s tím také při platbě v zahraničí raději počítejte.

Obrana proti DCC

Klient nemusí být pro případ nebezpečí a rizika nevýhodného výběru DCC ohrožen vždy. Naopak se může ve spolupráci s bankou účinně bránit. Banky nabízejí pro zabránění nebezpečí nevýhodného výběru blokaci DCC. Blokaci lze zařídit u mnoha bank i přímo v internetovém bankovnictví, u nastavení a zabezpečení platebních karet.

Proč služba DCC vlastně funguje?

Službu DCC podporují a financují společnosti, které provozují platební terminály nebo bankomaty a vydělávají peníze právě na nevýhodných kurzech a vysokých poplatcích, které jsou nepřiměřené. Tyto společnosti totiž nabízejí velkorysé provize obchodníkům, kteří tento typ terminálů provozují, respektive tuto službu instalují na bankomaty. Aneb, „za vším hledej jen peníze.“



Bankomat vás může okrást o stovky korun – pozor na službu DCC

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15488962016

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více