Konec hotových peněz je konec svobody a soukromí. Budeme pod kontrolou bank a státu?


22. 08. 2022  07:10     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Ve Švédsku plánují do několika let úplně zrušit hotovost. Již více než 94 procent transakcí probíhá elektronicky, a i ten nejmenší obchod je vybaven platebním terminálem. Dle mnoha odborníků hotovost ve střednědobém výhledu skončí i u nás. Peníze už si tak do matrace neschováte. Naopak skupina senátorů připravuje zakotvení práva platit hotovostí do zákona. Trošku schizofrénní situace.

Konec hotových peněz je konec svobody a soukromí. Budeme pod kontrolou bank a státu?




Někteří senátoři navrhli zakotvení práva na platbu v hotovosti přímo v zákoně. Akceptace hotovosti by pak byla pro každého obchodníka povinná. Podle průzkumů si navíc Češi přejí zachovat placení v hotovosti v maximálním možném rozsahu. 

Zrušit, nezrušit? Omezit!

Na druhou stranu jsou z druhé strany tlaky na co největší omezení hotovostních transakcí. Už nyní platí limit pro hotovostní operace ve výši 270 tisíc korun. Stát tak najednu stranu platby v hotovosti omezuje, na druhou stranu se chtějí jiní státní představitelé zasazovat za co největší právo a rozsah placení v hotovosti.

Ve Skandinávských zemí přitom už vážně uvažují o úplném zrušení hotovostních plateb. Více než 94 procent všech finančních transakcí tam totiž probíhá bezhotovostně.

Problémy jsou i při placení kartou

Problémy ale nebývají ve chvíli, kdy chcete platit hotovostí, ale výrazně častěji, když chcete zaplatit kartou. Podmínky bank pro provozování platebích terminálů jsou pro stále velké množství obchodníků neakceptovatelné, a proto u nich kartou nezaplatíte a bez držení hotovosti tak nic nekoupíte. Lidé, kteří považují za normální, že platí kartou mají u těchto zejména menších provozoven smůlu a nic si nekoupí, pokud nemají v kapse ještě vybranou hotovost.

Proč hotovost nerušit

Zrušení hotovosti by nemělo za následek jen zhoršení komfortu či možností nakládat s penězi pro velkou skupinu občanů, ale znamenalo by zásadní průlom do soukromí občanů. Podřízení veškerých finančních transakcí do elektronické podoby a jejich veškeré evidování, bude znamenat totální zvýšení moci bank a jejich dohledu nad klienty. I o té sebemenší transakci budou banky vědět a budou tuto informaci vyhodnocovat a pracovat s ní. Participovat na tom bude i stát, který bude mít přístup ke kompletním informacím o svých občanech.

Proč hotovost rušit

Výhody zrušení hotovostních plateb jsou zřejmé. Konec šedé ekonomiky, výrazně lepší boj proti daňovým únikům, větší bezpečnost nakládání s prostředky, konec krádeží hotovosti, konec nákladů na tisk a ražbu hotovosti.

Nevýhodou je ztráta státnosti národa, kdy právo na vlastní měnu je jedním ze znaků suverénního státu, elektronická evidence i těch nejmenších transakcích, kdy banka bude vědět kdy a kde jste byli na toaletě, nebo kde jste obdarovali žebráka – samozřejmě žebráka s platebním terminálem. Ztráta hotovosti tak bude znamenat i ztrátu svobody a soukromí občanů.

HLASUJTE TAKÉ V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK A PŘISPĚJTE K JEHO ZRUŠENÍ ZDE!

Anketa absurdní poplatek ruce

Souhlasíte se zrušením hotovosti (mincí i bankovek)?

Je mi to jedno (0 x)
 

Celkový počet hlasujících: 237



Konec hotových peněz je konec svobody a soukromí. Budeme pod kontrolou bank a státu?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12514081408

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více