Průvodce pojištěním před dovolenou aneb Co vše lze pojistit a jak na to


29. 09. 2019  00:50     TZ     komentáře (0)

Období letních dovolených se nezadržitelně blíží. Při plánování cesty byste rozhodně neměli zapomenout na odpovídající pojištění. To je ideální nastavit vždy dle typu zájezdu, plánovaných aktivit i osob, které se dovolené zúčastní.

Průvodce pojištěním před dovolenou aneb Co vše lze pojistit a jak na to




Jak se chránit před krachem cestovní kanceláře, na kolik nastavit pojistné plnění a jak postupovat při cestování autem? To vám poradíme v následujícím článku.

Pojištění volte podle typu dovolené, nezapomeňte na něj ani v tuzemsku

Cestovní pojištění pro dítě i dospělého by se mělo vždy skládat z pojištění léčebných výloh, úrazového pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu. Limity pojistného plnění si pak vždy nastavte dle typu dovolené a aktivit, které plánujete na dovolené dělat. V případě cest do Evropy je standardem limit na léčebné výlohy do 3 milionů korun. Na cesty do vzdálenějších destinací, kde jsou částky na případné ošetření zpravidla vyšší, pak odborníci doporučují nastavit vyšší limity. „Při cestování, obzvláště s dětmi, se vyplatí sjednat i pojištění odpovědnosti za škodu. Zde doporučujeme alespoň limit 2 miliony pro případ způsobení újmy na zdraví, 1 milion pro škody na věci a 500 tisíc pro případ finanční škody,“ vyjmenovává Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny. Ceny pojištění zahrnující tyto složky pro čtyřčlennou rodinu se v případě týdenní dovolené v evropské destinaci pohybují nejčastěji v rozmezí 300 až 800 korun dle typu produktu. Na cestovní pojištění by turisté neměli zapomínat ani v případě dovolené v tuzemsku. Pojištění léčebných výloh je sice kryto ze zdravotní pojistky, pro tuzemskou dovolenou se ovšem rozhodně vyplatí sjednat jak úrazové pojištění, tak i pojištění odpovědnosti za škodu.

Pojištění storna i krachu cestovní kanceláře se vyplatí

Drtivá většina Čechů si objednává dovolenou s velkým předstihem. Svědčí o tom letošní enormní zájem o First Minute dovolené, jenž byl například u cestovní agentury Invia až o 70 % vyšší než v loňském roce. Před cestou na dovolenou vás však mohou postihnout nečekané události, které vám v odjezdu zabrání. Vyplatí se proto zařídit pojištění storna odjezdu. To slouží k úhradě stornopoplatků, jež při zrušení zájezdu na poslední chvíli účtuje cestovní kancelář. Sjednat vám ho pomůže buď přímo prodejce zájezdu, nebo většina pojišťoven. Podmínky pojištění se u každého poskytovatele liší. Pojišťovny například často vyplácejí pouze 80 % výše stornopoplatků, na druhou stranu ale mají nižší počet výluk z pojištění. V každém případě však platí, že pojištění storna je vhodné uzavřít co nejdříve po objednání zájezdu, nejzazší termín pro jeho sjednání je u většiny institucí s poslední platbou za zájezd. Vhodné je také prostudovat situace, na něž se pojištění storna nevztahuje, typicky jde o nemožnost čerpat v práci dovolenou, změnu zdravotního stavu jako následek požití návykových látek či nezískání víza.

Pojistit se ale můžete také pro případný krach cestovní kanceláře, se kterou máte na dovolenou vyrazit. V takových případech poslouží například pojištění Faktor 100, jež nabízí cestovní agentura Invia. V případě krachu pořádající české cestovní kanceláře klient obdrží zpět 100 % svých uhrazených peněz nejpozději do 30 dnů, a to formou poukazu, za který si může ihned nebo během celého roku vybrat náhradní zájezd. „S krachem cestovní kanceláře je spojena náročná agenda, která může pro cestovatele znamenat dlouhé čekání na vrácení peněz, jež navíc často není stoprocentně úspěšné. Díky pojištění proti krachu cestovní kanceláře jim tyto starosti odpadají,“ vysvětluje podmínky pojištění Faktor 100 Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou v prodeji online dovolených na českém trhu.

Bojíte se ztráty zavazadel? Zvažte jejich pojistku

Pojištění zavazadel bývá často volitelným doplňkem cestovního pojištění. Uvažovat by o něm měli především cestovatelé, kteří na cestu vyrazí autem. V případě letecké nebo jiné organizované dopravy je za případnou ztrátu zavazadel odpovědná přepravní společnost, která vzniklé škody hradí z vlastního pojištění. V případě cestování na vlastní pěst se ale pojištění zavazadel může vyplatit,“ komentuje Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která nabízí zájezdy od stovek prověřených prodejců. I zde je však podstatné prostudovat si podmínky. Výše pojistného plnění se totiž může lišit, pojišťovny nabízejí plnění od 5 do zhruba 50 tisíc korun. Výši limitů tedy nastavte dle vybavení, které budete převážet, vybavení auta se před cestou vyplatí též vyfotit. Většina pojistek se poté týká pouze předmětů uvnitř vozidla, jež musejí být prokazatelně chráněny před odcizením.  Pojistky se rovněž často nevztahují na některé konkrétní předměty, například na cizí věci, které pouze převážíte, nebo na pracovní potřeby. Při sjednání pojištění zavazadel tak vždy důkladně zvažte, zda se vám skutečně vyplatí.

Před cestou autem prostudujte své smlouvy

V případě, že cestujete vlastním vozidlem, se před dovolenou určitě ujistěte, jaké pojistné podmínky máte v tuzemsku sjednané. Pozornost věnujte především havarijnímu pojištění a tomu, zda se týká celé Evropy, či pouze České republiky. V prvním případě si při cestování do evropských destinací nemusíte s pojištěním auta dělat starosti, v tom druhém se však vyplatí sjednat krátkodobé havarijní pojištění i pro zahraničí. „Turisté by se měli dále zamyslet nad tím, jaký rozsah asistenčních služeb si ke svému pojištění sjednali. Pokud mají k pojištění pouze základní asistenci, doporučujeme zvážit dokoupení nadstandardní asistence, jež může na zahraniční dovolené přijít skutečně vhod,“ doporučuje Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny. „V zahraničí bývá totiž řešení jakékoliv krizové situace zpravidla složitější, a to nejen kvůli jazykovým bariérám. A právě kvalitní asistenční služba dokáže v takových nepříjemných situacích hodně pomoci,“ uzavírá Buriánková.



Průvodce pojištěním před dovolenou aneb Co vše lze pojistit a jak na to

Diskutovat (0)