BIG EXPERT - Akcie v zajetí politických manévrů


15. 10. 2011  01:33     Markéta Hofferová     komentáře (0)

Na akciovém trhu se opět děly věci. Hlavním tématem těchto dnů je samozřejmě politická situace v Eurozóně. Jaký byl dopad politických třenic a tahanic o osud eura na pohyb cen akcií?





České akcie

Zuzana Virglerová, Milan Nedbálek, FINANCE Zlín

Vývoj pražské burzy byl v posledních dnech v rukou slovenských politiků. Slovensko, jako poslední země eurozóny, schvalovalo navýšení kapacity záchranného fondu EFSF. Řecko a ostatní silně zadlužené evropské země však dostaly v prvním hlasování červenou. Trhy se pohybovaly velice rozpačitě až do chvíle, kdy slovenská vláda projevila snahu co nejdříve opět hlasovat a pravděpodobně schválit chystané změny. Na pražské burze byla tímto odstartována rally. Největší pohyb zaznamenaly akcie ČEZ. Tyto jinak defenzivnější akcie si připsaly více než 5 procent během jednoho obchodního dne. Obdobným vývojem byli potěšeni akcionáři společností CETV (+ 5 procent), VIG (+ 3,8 procenta), ORCO (+ 3,8 procenta) a NWR (+ 2,8 procenta).

Současná ekonomická situace, která je v posledních dnech více politická, nahrává do karet krátkodobým spekulantům. Až na akcie PHILIP MORRIS ČR. Ty si žijí svým životem a neohroženě míjí svá více než čtyřletá maxima.

 .  

Zahraniční trhy

Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Akciové trhy zaplavila v posledních dnech vlna opatrného optimismu. Například německý burzovní index přidal od začátku října více než 10 % a pozadu nezůstávají ani indexy v ostatních evropských zemích a v USA. Pomohlo hned několik faktorů. Tím nejdůležitějším je ujištění centrálních bank, že v případě potřeby jsou i nadále připraveny přispěchat na pomoc. To potvrdily v minulém týdnu Evropská centrální banka a Bank of England, které začnou opět s nákupy dluhopisů a dodáváním likvidity na finanční trhy. V tomto týdnu pak nenechal nikoho na pochybách ani americký Fed, který publikoval zápis ze svého posledního zasedání, kde se pro využití dalších nástrojů v případě nutnosti vyslovilo hned několik představitelů centrální banky.   

S dalšími berličkami pro trhy přispěchali politici. V Evropě se Belgická vláda rozhodla znárodnit část problémové banky Dexia, aby se následně s francouzskou a lucemburskou vládou zaručila za aktiva banky ve výši 90 miliard euro. Šéf Evropské komise Barroso ujistil, že Řecko dostane další půjčku, přestože nesplňuje plány na snížení rozpočtového deficitu, zatímco Angela Merkelová a prezident Sarkozy ubezpečili trhy, že do listopadu najdou řešení dluhové krize v Evropě. Jeho součástí by přitom měla být rekapitalizace bank, která zřejmě bude z části financována z evropského záchranného fondu a tedy z kapes daňových poplatníků. 

Vše tedy nasvědčuje tomu, že před sebou máme další kolo znehodnocování měn a rozptylování rizik na stále ještě solventní státy. Je tohle všechno postačující k tomu, aby se situace na trzích uklidnila? Ano. Jak totiž jednou poznamenal Edmund Burke, slavný britský politik a filosof: "Jakmile se na trhu objeví vláda, tržní principy jdou rychle stranou".



BIG EXPERT - Akcie v zajetí politických manévrů

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

47797138916

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539