Vyplatí se investice do nemovitosti v zahraničí? Podle odborníků je nyní správný čas


24. 01. 2024  16:02     Narrative Media s.r.o.     komentáře (0)

Zahraniční trh láká investory, aby se nebáli využít možností, které se nabízejí v investování do realit. Mají ale v současné době takové kroky cenu? Podle odborníků stojíme na začátku příznivého období. Experti z YD Capital radí věnovat pozornost výběru lokality a nepodcenit důvěryhodnost obchodního partnera.

Vyplatí se investice do nemovitosti v zahraničí? Podle odborníků je nyní správný čas




„Realitní trh již nyní zažívá velmi zajímavý vývoj a to samé můžeme předpokládat o dalších dvou letech. Je to z toho důvodu, že se jedná o aktivum, kde si lidově řečeno máme na co sáhnout a které může do budoucna hodně přinést. Současně se letos dá ve vybraných segmentech velmi dobře nakupovat,“ myslí si zakladatel společnosti YD Capital Pavel Rydzyk.

Na trhu se objevují zajímavé příležitosti pro zahraniční investice. „Investorům tady může hrát do karet dlouhodobé přeceňování aktiv, které už ale dlouho nevydrží. Mnoho investičních skupin se snaží držet hodnotu nemovitosti co nejdéle, čas je však dotlačí k přecenění. To bude mít vliv na potřebu likvidity a v tu chvíli přijdou opravdu zajímavé investiční příležitosti,“ míní Rydzyk. Díky tomu podle něj přibývají investiční možnosti například v Chorvatsku. Z výjimečných lokalit na unikátních místech, kam se vyplatí stočit zájem, vyzdvihuje rovněž Švýcarsko či Německo.

Pro investory může podle něj být zahraniční trh atraktivnější vzhledem k eurovým transakcím. Na rozdíl od tuzemského financování prostřednictvím bankovních úvěrů nečelí byznys v eurech takovým úrokům ani tak extrémním cenám energií, a zahraniční projekty tak mohou být více rentabilní. Byznys v eurech si totiž stojí o poznání příznivěji. „Co se konkrétních nemovitostí týká, kvalita je spojená s lokalitou, se stářím budovy, využitými technologiemi a architekturou. Tyto parametry investorům umožní určit, jaký výnos potřebují, aby jejich investice dávala smysl,“ vysvětluje Rydzyk.

Klíčové pro každého investora podle něj je, aby se o svých plánovaných investicích snažil získat co nejvíce informací. Jen tak dokáže odhalit kvalitní investiční nástroje, které budou vyhovovat jeho investičnímu profilu a s nimiž se současně bude pojit únosná míra rizikovosti. Pro mnoho klientů mohou být takovým nástrojem dluhopisy do nemovitostí.

Přestože jsou dluhopisy kvůli některým firmám v ČR vnímány spíše negativně, při správném nastavení se jedná o standardní a velmi kvalitní nástroj s dobrými recenzemi. I když právě recenze na nejrůznějších webech je dobré brát jako základní a spíše povrchní orientační kritérium. Klíčovým parametrem jsou hlavně takzvané kovenanty, které kvalitní dluhopisy musejí obsahovat. Bez těchto kovenantů mohou být tento finanční nástroj a peníze přes něj inkasované zneužity. „My sami jsme v této oblasti stále přísnější a přísnější a v našich emisích dnes nechybí kovenanty, jako je stoprocentně účelové využití investovaných peněz, limit zadlužení a také jasná transparentnost a informační povinnosti vůči klientům, věřitelům a obchodním partnerům. To jsou za nás nezbytné aspekty,“ dodává Rydzyk.

 



Vyplatí se investice do nemovitosti v zahraničí? Podle odborníků je nyní správný čas

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16699109840

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více