Videoseriál:
Bez řečí (2) - II. pilíř aneb nepovedená penzijní reforma


01. 06. 2013  09:04     BP.com     komentáře (13)

< < Zpět na článek

Přidat nový komentář

Jméno:
Titulek:
Obsah:


mezigenerační solidarita jinak | ( lukas | 03. 07. 2013 14:29:10 )
Dovolte mi pohled velmi užitečný, ale téměř opomíjený. A to možnost dědění naspořené sumy. Příklad... Mám dobrou práci s nadstandardním ohodnocením a není pro mě problém uspořit něco bokem. Mladší manželka je doma na mateřské a stará se o tři potomky s tím, že jim věnujeme maximum času. A to chceme ještě jedno... Tudíž manželka do práce nepůjde. Já ale velice pravděpodobně půjdu mnohem dříve na onen svět... A co pak ona tady a děti... Vstoupil jsem do druhého pilíře ne kvůli mému důchodu, nečekám, že budu mít potřebu posledních deset let života dohánět co jsem nestihl předchozích třeba sedmdesát, ale protože tím mohu pomoct svým nejbližším. A jakákoliv možnost tak učinit je dobrá.
Já nevěřím I.pilíři | ( Radek | 26. 06. 2013 23:03:34 )
Vážený pane Petře, zcela jistě bych neinvestoval do dluhopisů a akcií jednoho, třeba našeho státu, ale do celosvětových. To v II. pilíři mohu, na rozdíl od prvního, mohu si svobodně vybrat. A jestli je zde námitka, že může celý svět zkrachovat, tak s tím souhlasím jen v jedné věci a to té, když dojde ke 3. světové válce. Protože v opačném případě, v jakékoliv krizi se vždycky najde někdo, kdo bude nakupovat a prodávat a tím trh funguje a zvedá, či sníží ceny akcií. Doporučil bych Vám se alespoň trochu zajímat o trhy na burze. Dále se domnívám, že zbytečná debata to není, protože když to nějaká příští vláda zruší nebo změní, tak co se změní? O své peníze nepřijdu, na to jsou evropské zákony, ať se Vám to líbí nebo ne. Ani v Maďarsku, ani na Slovensku lidé o své peníze v II. pilíři nepřišli!!! Když to totiž příští vláda zruší a to v uvozovkách, tak jediné, aby se vyhnula arbitrážím, které by museli zase platit daňový poplatníci, takže i já!!!, má nová vláda možnost převést prostředky do III.pilíře. A to je právě ta demagogie!!! Proč převádět peníze z úplně stejného modelu investování do fondů, do úplně stejného modelu téhož investování do fondů a ještě za cenu vyšších nákladů? Prostě je to boj politiků a boj o koryta!!! No a když mně to holt převedou do III. pilíře, tak to bude suprové spoření "s Bohouškem", protože v roce 2016 mám ve svém III.pilíři nárok na výsluhovou penzi a tudíž i vyberu peníze z II. pilíře a nemusím čekat na vznik nároku na starobní penzi. S pozdravem Radek
Re: Já nevěřím I. pilíři! | ( Petr | 25. 06. 2013 11:46:20 )
Ach jo.... a stejně tak vám mohou říci ve vašem zázračném II. pilíři, nu což investice do dluhopisů jsou ztracené, stát zkrachoval, akcie šly dolů, takže tam máte méně než, kolik tam bylo nominálně vloženo. Obhajujete něco, od čeho varují dokonce i mezinárodní instituce (a ty jdou přitom na ruku nadnárodním finančním institucím, takže to už musí být) a kromě zainteresovaných osob (politici, bankéři, poradci), to nikdo z odborníků nechválí... ale je to asi zbytečné lidem, jako jste vy, vysvětlovat. Vstupte tam, oni to stejně další vlády změní a nebo zruší, takže zbytečná debata.
Já nevěřím I. pilíři! | ( Radek | 25. 06. 2013 07:50:49 )
Ještě jedna věc, proč nevěřím I. pilíři. Náš státní dluh neustále stoupá, pokud to dopadne jako v Řecku, kdy stát nebude mít peníze, co se stane? Sníží důchody!!! Třeba o 30%, jako mávnutím proutku ze dne na den. Vždyť peníze na důchody jsou ve státním rozpočtu jednou z největších. Dneska milý penzisto bereš 11500 Kč, zítra budeš brát 8050 Kč měsíčně. Tohle tady reálně hrozí a nemluví se o tom. II. pilíř je tak pro klientský, že ho nemůže překonat žádný investiční fond se stejnou strategií. Náklady jsou v II. pilíři 3x nižší a k tomu na rozdíl od jiného investičního fondu dostanu od státu každý měsíc 150%. Neexistuje u nás lepší produkt.
Re: Re: bulvár | ( norbik | 24. 06. 2013 22:29:41 )
Milý pane Petře, zahořklost a ze mě? To snad nemůžete myslet vážně :) Finanční poradce, tedy u nás se spíše jedná o prodejce finančních produktů taky nejsem. To nevíte, že ti 2. pilíř nenabízejí, protože z toho nejsou skoro žádné provize? To naši mistři ministři tak krásně omezili poplatky ve 2. pilíři, že vám to nikdo nabízet nebude, nebojte se :) To Vám radši nacpou investiční pojištění a pak se budete cítit jako génius? Sice zaplatíte králvské provize, ale zase to bude Vaše investice a bez nenáviděného Kalouska :) A proč je upozornění na rizika 1. pilíře zavádějící? Sám o něm taky píšete půlku příspěvku. Já pouze napsal, že ten je pro normálního člověka určitě ztrátovější a má v sobě víc politického rizika než 2. pilíř, což snad každému rozumnému člověku musí být zřejmé. Uznávám Vámi uvedenou výhodu 1. pilíře, že se nedá ekonomicky vytunelovat, ale není to málo? Když se kouknu na zprávy, tak někdy můžu vidět, že jsou tu statisíce nespokojených důchodců, tak já vám nevím, funguje nebo nefunguje? Ono totiž jde ještě o to, jak chápete slovo zkrachovat. Ekonomicky průběžný systém zkrachovat nemůže, ale morálně ano, tím, že bude vyplácet nedostatečné almužny. A demograficky to k tomuto stavu směřuje, s tím nic nenaděláme, ať si tu tapetujeme web jakýmkoli plácáním.
| ( | 24. 06. 2013 19:30:37 )
Re: Re: bulvár | ( Radek | 24. 06. 2013 19:28:57 )
Pro pana Petra, Kdysi jsem pracoval pro stát. Od doby, co mně zavedli 150 přesčasových hodin zadarmo, sebrali důstojnickou hodnost z důvodu, že jsem neměl vysokou školu, a tím se mně snížil plat, i když jsem nastupoval za jiných smluvních podmínek, dal jsem si za cíl, že si vezmu veškeré peníze od státu, který mně legálně nabízí!!! Nyní jako OSVČ, který ručí celým svým majetkem, i když nevydělám musím stále platit zálohy do I. pilíře (na stávající důchodce, ale i třeba na sociálně nepřizpůsobivé) a nikdo se mě neptá, jestli mám v tu chvíli na chleba!!! Proto jsem rád, že můžu zachránit alespoň 3%, které mně stát okrádá každý měsíc a mohu si ho uložit na svůj, svůj soukromý účet!!! A když umřu? Kolik dostanou pozůstalí z I. Pilíře, kam jste za celý svůj život odvedl cca 3,5 mil. Kč? Nic, vůbec nic. To co mám na soukromým účtu v II. pilíři je dědičné!!! Nevstupujte, když nevěříte, pak si ale nestěžujte. Viděl jsem výpisy z II. pilíře u občanů SR, kde mají dávno po důchodové reformě. Mají na nich už tisíce euro!!! Ukažte mně prosím Váš výpis z I. pilíře. Kolik tam máte naspořeno prosím?
Re: bulvár | ( Petr | 24. 06. 2013 11:52:56 )
Ale prdlajs, Nacher to tam píše správně a z vás mluví zahořkost. Nejste náhodou finanční poradce? Debata není o I. pilíři, ale o II., takže to je typické odvádění pozornosti někam jinam. A hlavně, jak já to chápu, výhoda průběžného systému (I. pilíř), je v tom, že ho nelze vytunelovat a vojebat (snad mi na tomto serveru nevymažou), protože peníze putují ihned od lidí platících k důchodcům. A v době všeobecné nedůvěry ve finanční svět, který dokáže fungovat jen s dotacemi od daňových poplatníků, to je sakra rozdíl. O generační solidaritě nemluvě, tak tu neplácejte nesmysly. Důkazem toho, že má Nacher pravdu a že jde o nedomyšlený projekt je aktuální zpráva, že se budou parametry měnit, takže tento systém na celý život nevydržel beze změmy ani půl roku. Běžte se vycpat...
bulvár | ( norbik | 23. 06. 2013 20:50:38 )
První video, co jsem na tomto serveru viděl a asi nemám motivaci se dívat na další. Pan autor asi nechal rozum chladit ve Vltavě a potisknul zcela zbytečně spoustu papíru, takže je to nejenom ekonomicky přiblblé, ale i značně neekologické :( Jestli nemám vstupovat do II pilíře kvůli tomu, že je tam moc politického rizika a je to nevýhodné? Tak potom co mi přináší I pilíř? Po malé důchodové reformě si fakt autor myslí, že I pilíř nemá politická rizika? Černá díra, do které házím měsíčně tisíce a co z něj dostanu? Ano, autor videa má pravdu, že se to sníží maximálně o 15%, ale vzhledem k tomu, že to bude stejně almužna, tak ono 85% z almužny už není takový rozdíl. Prostě demografii neokecáte, ikdyž je to velmi líbivé a lůza bude tleskat, až si ruce omlátí. Takže závěrem: hodnocení jasná 5, bulvár, který se snaží zalíbit davu, chybí sebemenší náznak ekonomického uvažování. Sorry, čekal jsem od autora víc.
Výborné video | ( Petr Tichý | 10. 06. 2013 22:25:02 )
Patriku, tohle se Vám fakt povedlo. Naprosto skvělé a výstižné.
Konečně pravda o II. největším tunelu | ( praktik55 | 09. 06. 2013 09:00:04 )
Tak toto video a komentář v něm mi mluví z duše. Konečně se objevuje podstata toho, co už dávno víme a co na nás mafiánští poskokové zase připravili. Kaďousek i s loutkou Nepočasím ať se jdou vycpat a snimi celá jejich zprofanovaná vláda !!!

Další články k tématu

Co má umět ideální banka? Ukazují obrázky studentů

Co má umět ideální banka? Ukazují obrázky studentů

Ideální banka očima studentů: Autobanka, která za Vámi přijede kamkoliv

Ideální banka očima studentů: Autobanka, která za Vámi přijede kamkoliv

Výpis bankovních poplatků za celý rok! Našli jste ho ve schránce také?

Výpis bankovních poplatků za celý rok! Našli jste ho ve schránce také?

Ideální banka očima studentů: Existuje taková vůbec? Pokud ne dnes, může zítra, stačí se inspirovat

Ideální banka očima studentů: Existuje taková vůbec? Pokud ne dnes, může zítra, stačí se inspirovat

Ideální banka dětskýma očima: Automaticky bez sankce za předčasné splacení úvěru

Ideální banka dětskýma očima: Automaticky bez sankce za předčasné splacení úvěru

Jak jednoduše vložit peníze na účet prostřednictvím bankomatu-vkladomatu

Jak jednoduše vložit peníze na účet prostřednictvím bankomatu-vkladomatu