Finanční instituce budou zvyšovat tlak na kvalitu finančních poradců. Pomůže ELIXIR


01. 10. 2014  00:15     Zdeněk Bubák (poplatkozrout.cz)     komentáře (0)

Registr finančních poradců ELIXIR eviduje informace již o více než 14 tisících subjektů, což odpovídá odhadem třetině aktivně působících finančních poradců v ČR. Díky registru dokážou zapojené instituce lépe odlišit spolehlivé poradce od těch problémových. Cílem projektu je samoregulace trhu a zvýšení transparentnosti a důvěryhodnosti českého trhu finančního poradenství.

Finanční instituce budou zvyšovat tlak na kvalitu finančních poradců. Pomůže ELIXIR




Do registru poradců ELIXIR přistoupila nedávno Česká pojišťovna, Česká spořitelna, Equa bank, Hypoteční banka a UniCredit Bank.

Jaromír Kaděra, ředitel útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny, si od vstupu do registru ELIXIR slibuje hned několik vzájemně propojených přínosů: „Před započetím spolupráce všechny potenciální obchodníky důkladně prověřujeme, jedná se o tzv. screening. Registr ELIXIR nám tak poskytne další možnosti, jak ještě efektivněji odhalovat zprostředkovatele, kteří své nekvality již prokázali u jiných finančních institucí. Hlavně ale věříme v další zvýšení spokojenosti klientů s našimi službami v oblasti zprostředkování pojištění.

Česká spořitelna disponuje početnou externí sítí poradců, která významně přispívá k obchodním výsledkům banky. Lenka Novotná, ředitelka odboru Compliance, prevence finanční kriminality a podvodného jednání z České spořitelny, k tomu dodává: „Vstupem do registru ELIXIR bychom chtěli dosáhnout zkvalitnění portfolia našich spolupracujících externích poradců. Sami jsme již dříve implementovali vlastní systém pro řízení externích partnerů a data z registru naše současné možnosti dále posílí. Například sdílením dat o nekorektním jednání konkrétních poradců můžeme snížit pravděpodobnost vzniku dalšího takového jednání, což bude mít příznivý dopad jak na banku, tak na naše klienty.

Přistupující banky a pojišťovny díky informacím z registru poradců ELIXIR mohou zvýšit kontrolu svých prodejních kanálů. „Plánujeme informace o kvalitě sjednávaného portfolia jednotlivých poradců dále využívat v individualizovaném přístupu k prodejcům,“ uvedl Petr Baláži, šéf oddělení Řízení úvěrových rizik z Equa bank.

Vladimír Vojtíšek, ředitel odboru Řízení rizik z Hypoteční banky, říká: „Za každým naším prodaným produktem je nejen profit pro banku, ale i konkrétní životní příběh klienta. O to důležitější pro nás je, aby klienti dostávali správné produkty a správné poradenství. Podporujeme proto certifikaci poradců, ale i průběžný monitoring jejich činnosti. Informace o poradcích jsme dosud interně vyhodnocovali, ELIXIR nám je umožňuje vzájemně sdílet s dalšími institucemi a získat ještě lepší přehled.

Registr ELIXIR obsahuje i údaje o profesní historii a závazcích finančních poradců

Registr zajišťuje výměnu dat o kvalitativních ukazatelích, profesní historii a nevypořádaných závazcích zprostředkovatelů finančních služeb,“ řekl Petr Kučera, výkonný ředitel společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, která registr provozuje. Vzhledem k vysoké fluktuaci osob v oboru si tak členové registru ELIXIR mohou snížit riziko přijetí nesolidních poradců. Podle informací společnosti CRIF - Czech Credit Bureau za poslední tři roky v průměru 15 % (a u některých společností až 30 %) finančních poradců registrovaných u ČNB každoročně mění společnost, pro niž pracuje.

Jak ukazují statistiky naší společnosti, 5 tisíc finančních poradců je přímo v insolvenci, čelí exekuci nebo jiným, velmi závažným problémům a přibližně desetina z celkového počtu poradců registrovaných u ČNB – konkrétně 15 tisíc z nich – vykazuje určité varovné informace v systému obchodních informací cribis.cz,“ uvedl Petr Kučera. „Solidní společnosti tak hledají cestu, jak prostor pro neetické chování některých finančních poradců či makléřů omezit, a věříme, že i právě proto narůstá poptávka po členství v registru poradců ELIXIR,“ doplnil Petr Kučera.

Primárním cílem projektu registru poradců ELIXIR bylo vytvořit důvěryhodný a hojně využívaný informační zdroj po vzoru fungování Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, který ve své každodenní činnosti budou využívat všechny složky zapojené v procesu poskytování finančních služeb: poradenské a makléřské společnosti, poskytovatelé finančních služeb i poradci samotní – aby si aktivně budovali svoji profesní historii na trhu finančního poradenství. Díky vstupu významných poskytovatelů bankovních produktů je tento cíl opět blíže svému naplnění.

VYHRAJTE AŽ 25 000 KORUN A ZŮČASTNĚNTE SE SOUTĚŽE STUDENTŮ VYSOKÝCH A STŘEDNÍCH ŠKOL - IDEÁLNÍ BANKA 21. STOLETÍ. MŮŽE SE JEDNAT O VÁŠ NEJVYŠŠÍ HODINOVÝ VÝDĚLEK VE VAŠEM ŽIVOTĚ!



Finanční instituce budou zvyšovat tlak na kvalitu finančních poradců. Pomůže ELIXIR

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

48003882236

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573