Polovina Čechů by při ztrátě zaměstnání z úspor nevyžila déle než 3 měsíce


05. 08. 2011  08:39     David Laňka     komentáře (0)

Bez hlavního příjmu by polovina českých domácností finančně nevydržela déle než tři měsíce. Navzdory tomu si pravidelně odkládá část svého příjmu pro případ potřeby jen třetina ekonomicky aktivních lidí. Vyplývá to z průzkumu ČSOB a výzkumné agentury STEM/MARK zaměřeného na finanční gramotnost.





„Ačkoliv míra nezaměstnanosti v Česku byla v červenci na úrovni 8,2 %, je nutné si uvědomit, že reálně jde o půl milionu lidí, kteří jsou bez práce a bez příjmu, který by jejich domácnosti zajistil solidní životní úroveň,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek.

.

ABSURDNÍ POPLATEK 2006 - KDE STÁLE PLATÍTE POPLATEK ZA VÝBĚR Z VLASTNÍHO BANKOMATU?

.

O jedno pracovní místo se tak v současnosti uchází průměrně 13 zájemců. Podle Ondřeje Škorpila, ředitele Kanceláře představenstva ČSOB, se bohužel ukazuje, že lidé u nás nejsou připraveni na situaci, kdy o své zaměstnání přijdou. „Průzkum ukázal, že jim takové uvažování není vlastní - negativní scénáře zkrátka odsouvají do pozadí. Pro případ nouze si pravidelně spoří jen 32 % lidí, což není povzbuzující číslo. Znamená totiž, že domácnosti při výpadku příjmu začnou bojovat s nedostatkem peněz na pokrytí pravidelných nutných výdajů.“

.

Výzkum také odhalil, že třetina Čechů nemá ponětí, jak by se zachovala, kdyby se dostala do finanční tísně. Nejčastěji jde o lidi se základním vzděláním bez maturity a o lidi mladší 30 let. Cestou, jak se finanční tísni vyhnout, je podle Ondřeje Škorpila pravidelné sestavování rodinného rozpočtu. „Tento systém rodinám umožní udělat si přehled příjmů a výdajů, zvážit, do čeho ten měsíc vložit peníze, kde je naopak ušetřit. Bohužel podobná praxe funguje jen v 16 % českých domácností.“

.

GENERÁLNÍ ŘEDITEL HOME CREDIT: NEJVĚTŠÍM PROBLÉMEM JE LEHKOMYSLNOST NĚKTERÁCH ŽADATELŮ O ÚVĚR

.

Každá domácnost by měla mít vytvořený tzv. finanční polštář ve výši šesti až devíti měsíčních platů. „Neměla by je však mít uložené na běžném účtu, jehož úroky jsou prakticky nulové, ale ideálně na spořicích či termínovaných účtech, které mohou přinést zajímavější zhodnocení. Variantou jsou i podílové fondy,“ doporučuje Petr Dufek.



Polovina Čechů by při ztrátě zaměstnání z úspor nevyžila déle než 3 měsíce

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

48052022468

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573